MotoNews.pl

Na postuju poczułem zapach zgniłych jaj na lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
natomiast po przeżuceniu na benzyne przestało.Wskaznik sondy na lpg był na polu czerwonym-ok 1V a na benzynie w normie działa ok 0,5V.Czy to objaw padania katalizatora czy sondy.

To objaw za bogatej mieszanki na LPG i katalizator dopalał resztki gazu przy okazji sam się spalając co daje takie efekty aromatyczne .

dzieki Danek- i to by sie zgadzało bo wskaznik sondy też mi tak pokazywał zatem muszę szukać innej przyczyny.Dodam tylko dla ciekawości ,ze przed tem jechałem na prawie pustym zbuiorniku i te zapach były zaraz po zatankowaniu lpg.

Na prawie pustym zbiorniku mieszanka była mniej bogata, bo ciśnienie gazu było mniejsze, jak dolałeś gaz to ciśnienie podskoczyło. Prawdopodobnie masz źle wyregulowany reduktor.

Jak narazie wszystkio wróciło do normy.Ale zaobserwowałem dosyc dziwne zjawisko,mienowicieo dłuższej jezdzie na lpg ok 1000 km sam staje się mułowaty a ja wówczas przełączam na pb i duża przegazówka i jazda troche na benie i wszystko znów wraca do normy.Moja uwag to może być z byt dużym nagromadzeniem sie par pb w filtrze par paliwa i on zakłóca spalanie ,a jak przełącze na pb tak to zostaje spalone.I tak cyklicznie co jakiś czas.

Raczej lekko rozjeżdża mapę benzyny. Jak zrobisz jazdę na benie to mapa wraca do normy.