Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-24 18:16:26
![]() ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-08-24 19:19:45 moze gdzies lewe powietrze wsysa i przy odp. poborze słychać gwizd. |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-24 20:06:36 Otóż wczoraj wymieniany był kabel łączący aku z alternatorem, bo niby ladowania słabe (13,7V). Teraz jest ponad 14V (ale nie wiem ile dokładnie) no i teraz przy odpaleniu zapaliła się kontrolka ładowania na 5 sek. I jest tylko takie wiuu....
PS: Zapomniałem dodać, że zaczął wariować alarm (włącza się bez powodu etc.) [ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-08-24 20:08:52 ] |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-08-24 21:32:17
Może jest luźny pasek napędzający alternator, lub jego łożyska. Na wolnych obrotach powłączaj wszystkie możliwe odbiorniki prądu (nie zapomnij o ogrzewaniu tylnej szyby) i przegazuj. później zróbto samo na wyłączonych odb. i porównaj efekty. Druga możliwość to sprężarka klimy (nie wiem tylko czy masz wersję z klimą). Może konczyć się łożysko, lub sama sprężarka |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-08-24 21:38:41 czy dźwięk słychać na jałowych obrotach?
jeśli tak to spróbuj zapalić światła, ogrzewanie szyby (najlepiej jednocześnie) jeśli ton dźwięku się zmieni to prawdopodobnie alternator domaga się naprawy |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-24 21:44:39 Mamy wersję bez klimy. Na jałowych obrotach słychać takie uuuuu a przy dodaniu gazu coś w rodzaju wiuuu...jak by się turbosprężarka włączała. A tak na marginesie- czy wg tego co podałem to teraz aku nie jest przeładowany?
A jeśli zrobię tak jak mówicie z tym obciążeniem alternatora, to co powinno (lub nie powinno) dziać się z dźwiękiem? Czy można z tym zrobić w niedziele jakieś 100-150 km? I czym to ew. grozi- rozładowaniem aku? Aha- sprawdzane to było tylko przy włączonym radiu i światłach (podczas jazdy)- dźwięk był taki sam i kontrolka ładowania się nie świeciła. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-08-24 22:02:58
Nie pamiętam jakie ma być prawidłowe napięcie ładowania, ale raczej jest ok. U mnie też jest powyżej 14V. Jeżeli przy przegazówce pod obciażeniem, nie piszczy pasek, to luźny nie jest. jeżeli tak jak piszesz na wolnych obrotach też wyje, to bardzo możliwe, że kończą się łożyska w altku. Jakiś czas można z tym jeździć, ale nie za dlugo. Te 150-200 km powinien bez problemu wytrzymać, przy spokojnej jeździe. Spróbujcie odpalić na chwilę przy zdjetym pasku od altka. Wtedy będzie już na 100% wiadomo czy to coś z alt. czy coś innego |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-24 22:04:40
Tylko,że tak jak piszesz, to nie jest piszczenie, tylko coś w rodzaju świstu. Ale to dopiero dziś, wcześniej nawet najmniejszej oznaki tego nie było, tylko od razu tak. |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-24 23:39:34 Turbosprężarka pada... ![]() |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-08-25 10:55:03 ładowanie powinno byc ok 14,4V wyskocz na trase przycicnij tak 140-160 przez 10min i tyle po myjce zawilgotniał gdzies, myłes moze silnik?? a ped powietrza wysuszy wszystko |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-25 11:15:10 Silnik nie był myty nigdy. Ale niby skąd ta woda- przecież myli tylko karoserię. Może ten elektryk coś zwalił?
PS: Jest problem, bo jeśli to rzeczywiście łożysko alternatora (tfu tfu- oby nie) to tego u nas w Cz-wie nie ma. [ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-08-25 11:18:00 ] |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2007-08-25 13:09:19 Weż WD 40 i jak silnik pracuje psiknij na alternator,pompę wspomagania,ale tylko w miejscu gdzie wałek wchodzi alternatora i pompy wchodzi do środka ww.urządzenia-jeśli to któreś łożysko się kończy to powinno być na chwilę lepiej-będziesz chociaż wiedział co wyje.I uważaj na ręce,żebyś w czasie tego psikania palca gdzieś nie wsadził w któryś pasek,gdyu silnik bedzie pracował.
A z tego co piszesz to wydaje mi się że to cos z alternatorem... I nigdy nikt ci na żadnym forum nie powie że TAK,MOŻESZ JECHAC...,trzeba to sprawdzić na samochodzie,nie da się tak przez kompa dokładnie ocenić,choć forum na pewno bardzo pomoże ![]() |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2007-08-25 13:16:01 A prawidłowe ładowanie to między 13.8V a 14.4V przy włączonych światłach-więcej jak jest to częsciej palą się żarowki i nawet radio można sfajczyć... ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-08-25 13:56:05 Na 100% pada mostek diodowy alternatora. Miałem tak w zeszłym roku i doszedłem do tego po wczesniejszej niepotrzebnej wymiane rozrządu i pompy wody. Sprawdź u elektryka, ale nie powinienem się mylić. |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-26 10:18:24
Obawiam się,że Słąwek może mieć rację. Jest to coś w rodzaju "wyjącego psa" i najbardziej słychać to na biegu jałowym i w granicach 1200-2700 obr/min. Więc jak groźna jest ta usterka i długo można z nią jeździć? Jakie są koszty tej cześci i naprawy? Czy lepiej poradzi sobie z tym mechanik czy elektryk? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-08-26 10:52:49
jak już pisałem - sprawdź czy na wolnych obrotach ton dźwięku się zmienia gdy włączysz jakieś duże odbiorniki prądu - np. światła jeśli nie- to raczej jakieś łożysko jeśli tak - problem z ładowaniem, choć niekoniecznie alternator. U mnie tak było, gdy miałem luźną klemę na akumulatorze |
![]() Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-08-26 11:08:42 Może to bardzo dziwne, ale mam wrażenie,że gdy włączę radio i światła, to nawet jakby odrobinę mniej wyło choć istotnych różnic nie ma. Nie robiłbym problemu, gdyby nie to,że we wtorek chcemy jechać do Kazimierza Dolnego (600 km w 2 strony) i nie wiem czy w pon coś załatwimy (umawianie się z elektrykiem, posidanie cześci, robocizna), a jechać autem w satnie taki szmat drogi to chyba dosyć ryzykowne?
Tylko powiem jeszcze jedno: np. przy 80 km/h na V biegu wcale tego już nie słychać. [ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-08-26 11:17:32 ] |