MotoNews.pl
3 Nie działa prędkościomierz Astra 2 (193395/0)

Nie działa prędkościomierz Astra 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam problem nie dziala mi predkosciomierz w oplu astrze g. czasami podskakuje i wyswietla dobrze a czasm wskazuje 0km/h.
czy to jakis czujnik? gdzie go szukac?a moze za maly prad z akumulatora?

prosze o pomoc

z gory dziekuje

[ wiadomość edytowana przez: Radek_Pudzian dnia 2007-08-24 22:52:14 ]

Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika (ale jeśli padl by ci bezpiecznik to nie niłbyś jeszcze kilku innych rzeczy w aucie - więc pewnie byś się zorientował) Jak zrobiłem zwarcie przez przypadek , to zniknęła mi prędkośc, liczniki, wyświetlacz (wogóle nie świeciły) i jeszcze kilka innych rzeczy Po wymianie wszytko wróciło do normy.

Proponuję podjecha na techa i tam wyjdzie jasno co jest nie tak i będziesz wiedział dokładnie koszt zależy gzie od 80-150zł

Czy wyświetla się podczas jazdy błąd np. ABS'u, ASR na konsoli? lub inny?
Prawdopodobnie padł czujnik, jest on "zatopiony" w łożysku koła przedniego (tylko nie chcę skłamac w którym kole, chyba w lewym razem z czujnikiem abs), więc jeśli to to to musiz wymienic całośc. Koszt to: 250-350zł za łożysko firmy SKF + ok 100-150 za robotę.
To tyle co mi przychodzi do głowy. pozdrawiam

Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika (ale jeśli padl by ci bezpiecznik to nie niłbyś jeszcze kilku innych rzeczy w aucie - więc pewnie byś się zorientował) Jak zrobiłem zwarcie przez przypadek , to zniknęła mi prędkośc, liczniki, wyświetlacz (wogóle nie świeciły) i jeszcze kilka innych rzeczy Po wymianie wszytko wróciło do normy.

Proponuję podjecha na techa i tam wyjdzie jasno co jest nie tak i będziesz wiedział dokładnie koszt zależy gzie od 80-150zł

Czy wyświetla się podczas jazdy błąd np. ABS'u, ASR na konsoli? lub inny?
Prawdopodobnie padł czujnik, jest on "zatopiony" w łożysku koła przedniego (tylko nie chcę skłamac w którym kole, chyba w lewym razem z czujnikiem abs), więc jeśli to to to musiz wymienic całośc. Koszt to: 250-350zł za łożysko firmy SKF + ok 100-150 za robotę.
To tyle co mi przychodzi do głowy. pozdrawiam

dzieki za podpowiedzi...

w czasie jazdy kilka razy palila sie lampka ABS-u ale teraz jest ok. ABS dziala, jak dzialal. bezpieczniki wszystkie cale. dowiedzialem sie od kolegi z serwisu opla, ze to mogl pujsc czujnik przy piascie kola, ktory jest polaczony z czujnikiem ABS i dlatego moze kilka razy swiecila sie kontrloka. ale najpierw podskocze na diag. komp. tam wszystko wyjdzie czarno na bialym

dzieki za pomoc i pozdrawiam