Mitsubishi Colt 1.6 16V GLXi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam zamiar kupić takie autko. Chciałbym się dowiedzieć czy ten model może mieć 90KM?Bo z tego co sprawdzałem to większość Coltów jest 115-konna. I mam jeszcze jedno pytanie- kobieta która jeździ tym samochodem powiedziała mi, że wymieniała uszczelkę pod głowicą ponieważ wysiadł jej termostat i silnik się zagotował!Chciałbym się dowiedzieć czy takie przegrzanie silnika nie będzie miało wpływu na dalszą jego eksploatację?
Pozdrawiam!

Jeśli silnik został mocno przegrzany to może podczas późniejszej eksploatacji brać olej. W moim aucie był zepsuty wentylator z chłodnicy i teraz bierze olej. Zaniedbanie ze strony poprzedniego właściciela. Mam silnik z Colta 1.3, widać są wrażliwe. Pozdrawiam.

A czy warto kupić auto które miało przegrzany silnik...

Mogę tylko podpowiedzieć to, co zauważyłem z własnych doświadczeń. Kupiłem mojego Hyundaia przypadkiem i naprawdę po bardzo okazyjnej cenie (silnik z Colta 1.3). Jak to zwykle bywa troszkę zainwestowałem na początku, bo parę rzeczy trzeba standardowo wymienić. Moje autko w momencie zakupu miało przejechane około 140tys. Nie wiem jak poprzedni właściciele traktowali ten samochód, ale pasek rozrządu nie był wymieniony od nowości, bo kompletnie nic nie było ruszane przy silniku (pasek rozrządu i napinacz był w opłakanym stanie). Nawet nikt nie pofatygował się żeby naprawić przerwaną instalację wentylatora chłodnicy. Efekt jest taki, że silnik był zapewne kilkakrotnie przegrzany i od początku zakupu muszę dolewać około 200ml oleju na 1000km. Ogólnie pomijając ten mankament silnik jeździ na gazie i jest nie do zdarcia. Po przejechanych 60tys. km na gazie nic się z autem nie dzieje (sam osobiście przejechałem przeszło 30tys.km). Szczerze, to moim zdaniem wszystko jest kwestią ceny. Jeśli miałbym teraz do wyboru kupić coś droższego, ale pewnego z wiadomym przebiegiem i historią to wolałbym dopłacić. Nigdy nie wiadomo na co się trafi i nie warto oszczędzać na samym początku, bo późniejsze wydatki mogą przekroczyć opłacalność zakupu takiego samochodu.