[S] mojego 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety przyszła pora sprzedać kanta

rok 1980, pojdzie na felgach stalowych od bmw. lpg, kubel, kiera, wydech, hamulce brembo+ferodo, przegląd do lipca 2008. OC do zapłacenia. Potrzeba kogoś kto go doprowadzi do stanu (dużo nie trzeba - rozrusznik, podładować akku, pare pierdółek) używalności, trzeba obejrzeć bo nie jeżdziłem nim dłuższy okres czasu i nie wiem co z nim. stoi na parkingu strzeżonym. Troche gratów do niego co mi leżą w garażu.

Proszę tutaj o niekomentowanie tylko informacje w sprawie sprzedaży/kupna. Najlepiej na priva.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2007-08-29 08:41:47 ]

no a cena ??

usuwamy temat bo ceny nie ma sory ale musze skomentowac, wiedzialem ze tak to sie skonczy :/ Zona Ci kazala pantoflu od siebie dodam ze to auto nie jezdzilo rok,nie ma podlogi ani progów, silnik nie bangla tak jak trzeba, gazu strasznie duzo palil.klopoty z instalacja elektryczna, za 200zł bym go nie wziol

Podaj cene bo faktycznie usune temat ogolnie to juz bym to chetnie zrobil bo nie widz tego auta w innych rekach. wole zeby dalej stal u ciebie na tym parkingu i czekal az znadziesz czas dla niego !!!!!!

tak jak pisze, nic nie mam do ukrycia, trzeba obejrzec, i nie chodzi o zone tylko o sam fakt ze auto stoi i jest kupa z tego. czasu nie ma i nie wiem czy bedzie. no i z kasa tez slabo.

podaje cene: do negocjacji - a tak na powaznie to nie mam zielonego pojęcia.

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2007-08-29 09:37:08 ]

podaj cene dziadek bo wyśle w kosmos!!!!!!!

2000 do negocjacji

[ wiadomość edytowana przez: Blady dnia 2007-08-29 09:46:16 ]

Załatw opinie na niego i nie płac OC. Do szopy z nim - niech nabiera wartosci

jak?

Cytat:
2007-08-29 12:47:14, goorek pisze:
jak?

idziesz do rzeczoznawcy,mówisz ze chcesz opinie o wartości historycznej(nie rejestracja na zabytek-choć to też może być) gość robi tą opinie-fotki,opis i takie tam płacisz ok 300zł i z tym do pzu-tam mówisz ze chcesz kupić oc na auto o wart. historycznej(tylko pzu) i płacisz za miesiąc , nie musisz mieć kontynuacji

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

trez ma tak osemke ubezpieczona, bart bedzie tak argente robil, zagadaj do nieg to ci dokladnie wytlumaczy. na czas nie narzekaj, blady tez ma zone i daje rade znalesc czas na kanta tak samo jak borys

Cytat:
blady tez ma zone i daje rade znalesc czas na kanta

Cytat:
2007-08-29 14:19:09, mar125 pisze:
idziesz do rzeczoznawcy,mówisz ze chcesz opinie o wartości historycznej(nie rejestracja na zabytek-choć to też może być) gość robi tą opinie-fotki,opis i takie tam płacisz ok 300zł i z tym do pzu-tam mówisz ze chcesz kupić oc na auto o wart. historycznej(tylko pzu) i płacisz za miesiąc , nie musisz mieć kontynuacji

bzdura zwlaszcza ze w PZU tylko. zaleznie od rzeczoznawcy w Krakowie cena za taka przyjemność to ok 180 zeta, ale lepiej i taniej zagadać do AdrianaK, on to mi załatwiał już kilka razy przez Szczecin.
Opinia taka daje ci możliwość nie posiadania ciągłości OC i to jest zagwarantowane ustawowo, nie ma znaczenia jaka ubezpieczalnia wchodzi w grę. Jak masz auto ubezpieczone i masz tą opinię, to wypowiqdasz OC pod koniec trwania polisy i tyle. Nie musisz pokazywać opinii nikomu itd, ew. dopiero kiedy UFG sie o coś zapoytta, to machniesz opinią i tyle.
Jeżeli w jakiejś ubezpieczalni nie będą chcieli sprzedać ci polisy na 30 dni (co i tak mija się z celem, bo to 1/12 pełnej stawki bez zniżek, czasem nawet 1/10), to poproś o rozmowę z przełożonym albo idź do innego punktu, boi w tym pracują debile.
Podstawa prawna (właściwie cytat z mojego opracowania tematu na FSOAK):
Różnice między pojazdem zabytkowym i historycznym, oraz możliwość wykupienia krótkoterminowej polisy OC, oraz braku ciągłości w ubezpieczeniu pojazdu.

POJAZD ZABYTKOWY:
wg Ustawy Prawo o ruchu drogowym (Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r., Dz.U. nr 98 z dnia 19 sierpnia 1997 r.; art. 2 par.39) to:
pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury.

POJAZD HISTORYCZNY:
USTAWA
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 roku)

Art 2 ust. 11
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Art. 23. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.

Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż okres tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów wolnobieżnych określonych w art. 2 pkt 10 lit. b, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.

Tak więc pojazd zabytkowy to jedna z odmian pojazdu historycznego

Jak uzyskać opinię o wartości historycznej, która zwalnia nas od płacenia OC?
Przede wszystkim pojazd musi spełnić podstawowy warunek tj mieć 25 lat
Nie ma wymogu, by model był nieprodukowany od 15 lat.
Taki wymóg jest zawarty w wytycznych Generalnego Konserwatora Zabytków, -mają one znaczenie przy rejestracji jako pojazdu zabytkowego (istnieją od niego wyjątki np. dla unikatów).
Jeśli pojazd ma 25 lat należy zlecić rzeczoznawcy sporządzenie opinii.
Koszt to od 100 do nawet 500 zł zależnie od miasta, osoby rzeczoznawcy itp.
Niektórzy rzeczoznawcy są skłonni sporządzić opinie dla potrzeb OC jedynie na podstawie dokumentacji fotograficznej i kopii dokumentów pojazdu co znacząco obniża koszty (odpada np. dojazd do garażu).
W praktyce taką możliwość mają osoby, dla których już była sporządzana opinia na inny pojazd lub członkowie znanych rzeczoznawcy klubów.
Po uzyskaniu opinii o wartości historycznej pojazd nie musi mieć ciągłości OC
Należy pamiętać o dwóch rzeczach – wypowiedzeniu dotychczasowego OC, by nie przedłużyło się automatycznie, oraz o wykupieniu polisy krótkoterminowej przed wyjazdem pojazdem historycznym na drogę publiczną.

nieśmiało zapytam co jest bzdurą?

takie właśnie informacje uzyskałem w firmie PZU S.A. ,droge pokonałem dokładnie tak, jak napisałem(tak jak goorek nie miałem ważnej polisy OC -u mnie od 2-tyg.) ,a koszt rzeczoznawcy był j.w. napisałem. posiadam dość obszerną domumentacje do opinii

dodam ze dłuuugo szukałem kogoś kto wyda mi taką opinie

(chyba goorkowe auto łapie sie równiez na zabytek )

Cytat:
2007-08-29 15:34:21, Julo pisze:
w Krakowie cena za taka przyjemność to ok 180 zeta,

Koszt to od 100 do nawet 500 zł zależnie od miasta,

?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

[ wiadomość edytowana przez: mar125 dnia 2007-08-29 16:26:28 ]

Cytat:
2007-08-29 16:23:34, mar125 pisze:
nieśmiało zapytam co jest bzdurą?

ze tylko w PZU tak zalatwisz. to nie jest promocja w PZU tylko ustawowy wymóg
Cytat:
takie właśnie informacje uzyskałem w firmie PZU S.A.

gdybym opierał się na informacjach uzyskanych od firm ubezpieczeniowych, to bym placil absurdalne kwoty. oni sami nie znaja przepisow, wiec pytac u nich o nie jest bezsensem
Cytat:
,droge pokonałem dokładnie tak, jak napisałem(tak jak goorek nie miałem ważnej polisy OC -u mnie od 2-tyg.)

to juz kwestia dogadania sie z agentem zeby sprzedal ci polise wstecz, do tego nie tzreba opinii, tylko ze trzeba nrmalnie na caly rok, a z opinią nie, tu chyba wszystko jasne
Cytat:
,a koszt rzeczoznawcy był j.w. napisałem.

bo koszt zalezy od tego czy robi ci ktos po znajomosci czy nie. na poloneza coupe gosc z krakowa do ktorego gdzies numer mam powiedział mi, ze ok 180 zeta taka opinia u niego kosztuje. Przez Adriana zalawtaialem bodja już 3 takie opinie po 150 zeta
Cytat:
posiadam dość obszerną domumentacje do opinii

co przy tej opinii tylko robni koszt, bo wystarczy klauzula ze pojazd spelnia waryunki i moze zostac uznany za historyyczny i wartosciowy dla zachowania historii morotyzacji i kolekcjonerski, takie tam. nie ma okresloinego tekstuy, wiec kazdy jest dobry. moje opinie maja 1 strone A4 duzym drukiem, z czego 2/3 zajmuja dane pojazdu
Cytat:
dodam ze dłuuugo szukałem kogoś kto wyda mi taką opinie

jak potzrebowalem opinii na JUŻ w Krakowie, to gdyby nie to ze gosc byl zajety, to wlasciwie tego samego dnia bym mogl juz sie z nim na ogledziny mawiac. przez godzine mialem juz bodaj ze 4 numery telefonow, tylko ze niektorzy faktycznie wolali sobie 500, jeden chyba 700 zeta, ale jeden powiedzial mi ze ok 180

a teraz się pochwalcie zdjęciami swoich pysiorków , my zdecydujemy kto ma większego ...

goorek , sprzedajesz faktycznie tego parcha czy tak dla św. spokoju dałes to ogłoszenie?

ogloszenie jak najbardziej aktualne. cena jak pisalem z 1500 zł do dogadania.

up - 1500zł

za 1200 biore z ATSami

ja biore za 1000 z ats i pelnym bakiem gazu i benzyny daj sobie juz spokuj, nikt go nie kupi !!!!!

Z atsami i oponami na nich byloby za 2700 . ale je sobie zostawiam wiec cena dalej stoi na 1500.

Pozdro