MotoNews.pl

Rozmiar kół a wskazania licznika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie małe pytanie

Zamieniamy koła np 195/65/15 na 235/45/17

Różnica wskazania licznika będzie np dla 195 150 km/h a na 235 będzie 152km/h

a jak to się ma do przejechanej drogi... bo różnica w obwodzie (około 2m) kół wynosi 3 cm.... to na 100 km przejechanych będzie jakieś przekłamanie o 1,5 km.....

Tylko mam pytanie bo tu się trochę zakręciłem....
Na których kołach licznik pokaże więcej - na większych - bo obwód większy, czy na mniejszych bo się szybciej będą kręcić i szybciej licznik będzie bił....

oczywiście jako właściwe przyjmujemy 195 (jako preferowaną przez producenta)

Litości!

tak na chłopski rozum im większe kółko tym licznik wolniej się kręci ale w twoim przypadku to raczej będzie pomijalny margines

Licznik aproksymuje....mam oryginalne wymiary kół tak zimowych jak i letnich i na każdych z nich GPS pokazuje zgoła inne róznice wskazań prędkości pomiędzy prędkościomierzem a wskazaniem GPS. Prędkościomierz zawyża od 6 do 9 km. Przyczyn sa dziesiątki więc nigdy dokłądnie nie bedziesz wiedział jak naprawdę szybko jedziesz...To wie tylko policjant )

1. W necie od groma kalkulatorów które wyliczą ci o ile będziesz miał inne wskazania w zależności od opony - sprawdź na stronach producentów opon

2.Mój osobisty pomiar na trasie przy licznikowych 100km/h - liczenie słupków co 100m w zadanym czasie -wielokrotnie wychodzi mi ...90km/h

Cytat:
2007-09-01 12:14:30, Solltys pisze:
1. W necie od groma kalkulatorów które wyliczą ci o ile będziesz miał inne wskazania w zależności od opony - sprawdź na stronach producentów opon 2.Mój osobisty pomiar na trasie przy licznikowych 100km/h - liczenie słupków co 100m w zadanym czasie -wielokrotnie wychodzi mi ...90km/h

kalkulator

Kalkulatory przerabiałem.... wiem już jak oszukuje.... głównie chodziło mi o przejechany dystans.... bo tego kalkulatory nie uwzględniają...

Oczywiście są to "groszowe sprawy" ale traktujmy sprawę czysto teoretycznie np. ile zmieni się przebieg auta w skali 5 lat lub przejechania 150 000 km

jeśli przyjmemy, że rozmiar wyjściowy dla omegi to 195/65/15, a ty chcesz mieć 235/45/17 to różnica w prędkości wynosi 1,4% ,
Tyle samo % możesz dodać do całego dystasu np rocznego

Ale moim zdaniem, rozmiar wyjściowy kół do omegi to 205/65/15, a nie zimowe 195/65/15
Ten ostatni podany jest jako rozmiar zimowy, opona jest węższa, bo taka teoretycznie jest sprawniejsza zimą. Niestety nie ma opony o szerokosći 195 a o średnicy rozmiaru 205/65/15 przynajmniej nie do auta osobowego, i dlatego dopuszczalna jest opona zimowa 195/65/15
Przeglądnijcie rozmiary opon zalecane do omegi przez producenta, praktycznie wszystkie pozostałe rozmiary są zbliżone średnicą do 205/65/15