MotoNews.pl

Mandat karny (na raty?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie odnośnie mandatu karnego który dostałem dziś za przekroczenie prędkości o 38km/h w wysokości 300zł Czy można taki mandat rozłożyć na raty albo odwlec jego zapłate o jakiś miesiąc Nie mam obecnie kasy a nie chce mieć z tego tytułu braku wpłaty jakieś problemy Prosze o waszą pomoc jak to załatwić

oplac pozniej, nie powinno byc siary. po roku przyjdzie Ci o zabraniu zwrotu podatku np.

a ewentualnie jakie odsetki mogą się nazbierać za miesiąc?

ja mandatów nie płace

za miesiac beziesz mial jakies 1zl 20gr odsetek.

odsetek w sumie nie ma mi standardowo co roku ściagają z podatku i rocznie przybywa jakieś 5-20zł za te operacje zależy od ilosci mandatów, kumpel ma 1800zł i mu wchodzą na wypłate po 2 latach wiec sie specjalnie nie masz co przejmowac jak zapłacisz za miesiac, bedą sie cieszyć że to zrobiłeś, a w razie czego zostaw sobie potwierdzenie

od 2 lat wisi na mnie 200zł i nikt sie nie upomnial, od 4 miesiecy mam 100zł jeszcze, tez nie zaplacilem. jakies 4 lata temy dostalemn 200zł i splacilem w ratach nie pytajac nikogo o pozwolenie, robilem przelew po 50zł w miesiacu wpisujac swoje dane itp i zachwujac wydruk z operacji i chyba wszystko ok bo tez nic nie bylo z tego powodu

czyli mówicie zeby nie zawracać sobie głowy? No to kamień mi spadł z serca ze kary nie są egzekwowane szybko Zrobie tak jak radzicie oleje system i poczekam co bedzie dalej Dzięki za rade

Płac tak jak Bimber to dobry sposób. Mój kumpel spłacił w ten sposób 300 zł mandatu w ciągu 3 miesięcy. Należy tylko zachowac potwierdzenia wpłaty.

Ja nie płaciłem nic, potem przyszło ponagleniae po kilku miesiącach, czasem po roku. Gdy nie reagowałem przyszedł komornik (!) i co? i nic! wszystko w domu (mieszkam oficjalnie z rodzicami) jest od nich, moje było wtedy tylko auto, które w dodatku miało iść na złom po wypadku (ale już nie zwiazanym z mandatem). Z komornikiem z Urz. Sk. dogadałem sie jako "biedny student" ze nie mam dochodów, studiuję, i takie tam szmery-bajery. Stanęło na tym, że napisałem prośbę o rozłożenie mandatu na raty, lub umożeniu całości , jako motyw podałem to, co powiedziałem komornikowi wczesniej.
poskutkowało. potem komornik tylko zostawial swoje namiary i zalatwialem z nim to juz telefonicznie gdy panstwo sie upomnialo. Nie jest az tak zle

Można płacić mandat na raty. Poinformował mnie o tym policjant, który mi ten mandat wlepiał =)

Robi się w następujący sposób:

W tytule płaty wpisujemy serię mandatu i problem z głowy. Możemy sobie rozłożyć na ile rat chcemy. Ważne, żeby w ostatecznym rachunku wszystko się zgadzało.

No i podobno nie mogą się przyczepić, że się nie płaci mandatów. Ale tego już nie usłyszałem od policji, tylko od kogoś tam, nawet nie pamiętam od kogo.

Co do nie płacenia mandatów. Nie jest to wcale takie miłe fajne i przyjemne. Ci, którzy pamiętają rok 2004 i to jak w ratach oddawałem Klubowiczom kasę za zlot, wiedzą, że miałem problem z urzędem skarbowym. Wjechali mi na konto i aby je odblokować, musiałem najpierw spłacić mandaty. Poszła na to kasa na zlot, a później musiałem oddawać.

Ostatnio znowu przyszło do mnie pismo z urzędu, że znowu mają na mnie tytuł wykonawczy, ale na koncie miałem tylko niecałe 2 zł. Uratowała mnie mama, która wyłożyła za mnie kasę.

Zawsze pozostaje opcja zwrócenia się do naczelnika urzędu skarbowego o umorzenie zaległości względem niego.

Podsumowując - wszystko zależy od tego jak sprawnie działa Twój urząd skarbowy.

[quote]
2007-09-07 11:06:39, czeczun pisze:
da rade na raty, wazne ze jak sobie o Tobie przypomna to wystarczy wpłacic jakis procen napisac do nich ze jak tylko bedziesz mogl to spłacisz reszte i wsio

Ja tam mam juz rozłozny mamnda za parkowanie wpłaciłem 25zł i nic wiecej do tej pory zapomnieli mam nadziej

Podobno jest szansa że jak im wpłacisz cokolwiek to zapomną.
Ja od X lat robie następująco: wywalam mandat przy policjancie jak oczywiście nie uda sie go omamić,albo mnie wk...
i.... po roku przychodi mi pismo ze skarbowego ze pobieraja mi ta kase ze zwrotu z podatku i czy sie na to zgadzam,.
Ja nic nie odpisuje bo nie mam czasu wiec za kilka dni wysyłaja mi reszte kasy i polecony że zabrali mi kase bo cośtam

Natomiast
Nie ma żadnych odsetek.Jest tylko jakaś opłata (śmieszna).

Polecam ten bezgotówkowy sposób rozliczania sie za mandaty.

Jest tylko jeden minus:trzeba mieć jakąś kase do zwrotu...

taaaaa już widze jak przy policjancie wywalasz mandat
pewno gnieciesz w aucie i wsadzasz do popielniczki, że niby przy nim

no i mam... wezwanie od komornika do ^@#$%^@#
podobno bierze ok. 50-100zł odsetek za niezapłacony mandat, a nie zapłaciłem go "dopiero" 9 miesiąc

ja juz pare razy mialem egzekucje komornicza jesli o mandat biega i za kazdym razem odsetki czy tez oplata komornicza wynosila 10 prc mandatu

ja ostatnio też dostałem mandat - mój pierwszy - i pan policjant poinformował mnie, że mogę napisać pismo do urzędu wojewódzkiego (nie wiem jak jest w innych miastach, ale w Katowicach mandaty idą na konto urzędu wojewódzkiego) z prośbą o rozłożenie na raty - maksymalnie można rozłożyć na 4 raty

to są informacje od policjanta z Katowic

-----------------
jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu...

Ja miałem mandaty z trzech lat i miałem odsetek 15zł .
Tylko trzeba to u komornika zapłacić w okresie jego kadęcji .
jezeli to olejesz to bedziesz miał spokuj przez następny kwartał .
Każdy komornik ma swoj opszar działania który zmienia mu sie co kwartał czy jakoś tak prubują złapać jak najwiecej ludzi i wzywają straszą zeby zwiększyc swoją skuteczność w porównaniu z innymi komornikami którzy byli wcześniej na tym terenie .

ja ostatnio płaciłem komornikowi za mandat z 2005 roku 100zł plus odsetki 6,40zł

Można płacić za mandat przelewem internetowym
nie chce dawać 2,5 jak moge 0,5...