Cieknie jak z kranu... :/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!!!

Pisze do Was poniewaz ostatnio nabylem esperka 1.8 z 1996 roku, po trzech dniach jazdy pojawił sie drobny problemik, mianowicie sie autko zagotowało :/ powoli dojechałem do domu, pojemnik wyrownawczy byl pusty wiec wlalem mu 2 litry wody, ktora od razu wyleciala od spodu przy wylaczonym silniku, cieknac po bloku i chyba filtrze oleju, nie znam sie dobrze na samochodach, dlatego zwracam sie do Was z prośbą o pomoc, dodam ze chlodnica, wezyki i zbiornik wyrownawczy wygladaly na całe, moze kiedys ktos z Was mial podobny problem, podpowiedzcie mi co to moze byc i gdzie mam zagladac, teraz jest ciemno wiec jak sie pod niego polozylem bylo ciezko... prosze pomozcie!

jesli nie bylo zadnych niepokojacych odglosow z silnika to raczej pompe mozna wykluczyc
jesli poszlo tylem a tak wyglada skoro piszesz o filtrze to wywalilo ktorys waz od silnika do nagrzewnicy lub jesli masz gaz to trojnik na w/w wezach

Tak jak Cezar napisał na 90% trójnik , jak masz gaz to nawet na 99% jak bedziesz zmieniał to przypilnuj albo sam kup miedziany albo alu , zaden plastyk bo bedziesz mógł miec powtórkę z rozrywki

przerabiałem to dwa razy raz w zime (druciarstwo) poczym pojechałem na wymiane na metalowy, i z m-c temu ten sam bo fachmany wymienili dobry plastykowy n metalowy, a ja na druciarstwie od zimy jezdziłem

z boku silnika pod przepustnicą biegnie magistrala wodna, od której odchodzi kilka wężyków. Sprawdź, czy któryś nie spadł/sparciał.
Poza tym sprawdź czy nie stało się coś z wężykami wchodzącymi od dołu do przepustnicy.

Dzieki za rady... zaraz postaram sie pod niego wejsc, co nie bedzie latwe :/ teraz juz wiem czego mam szukac! Autko jest zgazowane, wiec mam nadzieje ze to tylko trojnik. Dam znac jak cos znajde...

No wiec tak... sam nic nie wykombinowalem. Wstawilem zloma na warsztat, po minucie powiedzieli ze pompa... mieli racje :/ koszt pompy 79 pln, chcieli wymienic napinacz i pasek, tak przy okazji ale ze kasy nie mialem wiec wstawili stare! za pasek krzykneli mi 50 za napinacz 170 :| no i doszla robocizna... jedyne 200 :/ lacznie 280... ale jezdzi... teraz zbieram kasiore na napinacz, pasek, swiece, kable i cos jeszcze pewnie sie znajdzie! Moze ktos zna tanszego mechanika w warszawie?!?

Pozdrawiam i dzieki za pomoc!

Zabuliłeś jak za zboże

Namiary na "klubowego" mechanika

Cytat:
2007-09-06 21:03:45, deptik pisze:
mianowicie sie autko zagotowało :/ powoli dojechałem do domu, pojemnik wyrownawczy byl pusty wiec wlalem mu 2 litry wody,

NIGDY NIE WLEWAJ 2 LITY WODY DO ROZGRZANEGO SILNIKA BO GŁOWICA SIEM WYKRZYWI Sprawdź czy już nie masz wycieków spod uszczelki pod głowicą albo do środka cylindra bierze już olej lub płyn

Cytat:
2007-09-18 17:58:39, deptik pisze:
chcieli wymienic napinacz i pasek, tak przy okazji ale ze kasy nie mialem wiec wstawili stare! za pasek krzykneli mi 50 za napinacz 170

Rozumiem, że wyciągneli ze śmietnika i sprzedali Ci drożej niż nówka kosztuje?

Cytat:
2007-09-19 06:04:58, MarEsp20 pisze:
NIGDY NIE WLEWAJ 2 LITY WODY DO ROZGRZANEGO SILNIKA BO GŁOWICA SIEM WYKRZYWI Sprawdź czy już nie masz wycieków spod uszczelki pod głowicą albo do środka cylindra bierze już olej lub płyn

Jeżeli wlejesz wodę o temperaturze około 50 stopni, to nic sie nie stanie. U nas głowica się nie skrzywi i tak..

No wiec tak... wiem ze zapłacilem duzo, dlatego bede szukal innego mechanika, mimo ze tego mi polecono, bo robi dobrze... ale jak dla mnie ciut za drogo! Paska i napinacza nie wymienialem... zalozyli moje. Wiem ze zrobilem glupio z tym wlawaniem wody... na szczescie nic sie nie stalo! Dzieki za namiary na pana slawka... bede do niego uderzał!

Pozdrawiam Deptik

Cytat:
2007-09-18 17:58:39, deptik pisze:
tak przy okazji ale ze kasy nie mialem wiec wstawili stare! za pasek krzykneli mi 50 za napinacz 170 :|

Przynajmniej 50 zł na pasek nowy mogłeś poskąpić - napinacz można na siłę wymienić na co drugą wymianę paska zwłaszcza w silniku 1,8

[ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-09-19 20:55:45 ]