MotoNews.pl

Carina E - kilka pytań odnośnie alu ;)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jak w temacie, mam zamiar założyc alufelgi do Cariny, więc proszę o odpowiedzi na kilka pytań, które mnie dręczą.
Po pierwsze, jaki jest rozstaw śrub w tym samochodzie? O ile się nie mylę to 5x100, ale pewny nie jestem, więc proszę o potwierdzenie/zaprzeczenie
Po drugie jaka powinna byc średnica otworu centrującego w alufeldze?
Po czwarte, jakie opony najlepiej podchodzą do Cariny (chodzi o to, żeby nie tarły itp) przy alufelgach 16 i 17 calowych.
I na koniec mam pytanie, czy ktoś jeździł może na 17-stkach w Carinie??

Cześć!
Ja mam założone 205/50/r16.
Wymiarów nie pamiętam, ale jak nikt nic wiecej Ci nie napisze to postaram się je sprawdzić.
Maje felgi pochodzą z golfa gti (on chyba jako jedyny z golfów ma fele przykręcane na 5 śrub) ale pasują też od pasata. rok 95.

Na początku chciałem dać 205/55 ale przy obciążeniu trą z tyłu o rant błotników i w końcu dałem 205/50.Węższych opon na te felgi założyć sie nie da.
Ale problem z tarciem nie zniknął - bo czasami na większych nierównościacz jak zabuja autem to jest małe tarcie.Mam zamiar dać gumy usztywniające a jak to nie pomoże to zagnę ranty do góry.
Co do 17 to nie wiem jaki profil opony musiał by byc założony, pewnie bardzo niski może 40-45, ale to chyba przesada. Na 16 Carina wygląda całkim, całkiem.
Nara.

Hej. Ja jeżdze na 15 calowych aluskach i mam oponki 195/65. Są troche za duże bo przy obciążeniu obciera troche. 15 są akurat bo jak dasz 16 lub 17 to przy takich oponkach zarysyjesz je na krawężnikach.

Ok, panowie, dzięki za odpowiedzi, ale chciałbym się jeszcze dowiedziec, jaki jest dokładnie rozstaw śrub w Carinie, bo nie wiem za bardzo jakich alu szukac.
"Cariniarz", czy mógłbyś mi wysłac na maila fotkę twojej Toyoty na 16-stkach, bo ciekaw jestem jak ona wygląda.
"Adammxxx" nie za bardzo rozumiem to co napisałes: "15 są akurat bo jak dasz 16 lub 17 to przy takich oponkach zarysyjesz je na krawężnikach." O jakich oponkach mówisz? Chciałbym się właśnie dowiedziec, jakie oponki pasują na takie felgi, żeby nie tarły o nadkola. Jednocześnie jest to normalne, że wraz ze zmianą felg na większe, zmieniamy też profil opon na niższy, a co za tym idzie, delikatnie zmieniamy również styl jazdy. Zaczyna się częściej redukawac prędkośc, na różnego rodzaju przejazdach kolejowych, przy wjeżdżaniu na krawężnik, itp.
Coś za coś, ale wygląd samochodu, również zmienia się diametralnie.
W poprzednim aucie, miałem felgi 17 calowe i opony o profilu 45 i wcale nie narzekałem na brak komfortu, czy inne tego typu rzeczy. Byłem na tyle zadowolony, że na to lato planowałem zakup 18-stek

[ wiadomość edytowana przez: whydack dnia 2007-09-15 06:48:54 ]

5x100

nie wiem czy ryzykowałbym 17"

przy standardowych oponach w GLi, czyli 185 / 60 R14 masz odpowiednie zamienniki dla :

15" : 185/55 , 195/50 ( co już jest dość ryzykowne na naszych drogach ), czy 205/50 lub 205 45, ewentualnie 215/45

16" : 195/45, 205/45 czy 215/40 ( idealny )

17" : 195/35 ( ciekawe czy robią takie ), 205/35 ( ideał ), 215/35

już 15" napawałyby mnie strachem, a na 17" to bym się może na Nürburgring wybrał

pzdr

Dzięki "marcinm", o coś takiego mi chodziło, teraz mam przynajmniej jasną sytuację, Co do 17", to robią oponki o profilu 35 (widziałem takie w Czechach na Passacie, ale tam mają ładne drogi), ale ja nie będę się pchał w taki profil. Jeżeli byłbym pewny, że profil 40/45 wejdzie, to bym założył, ale 35 to już lekka przesada.
Dzięki wszystkim za okazaną pomoc.

jeszcze jedna kwestia :

pisanie o "oponach o profilu 40" to bzdura :

opona 195/40 chyba ma lekko niższą ściankę niż ,załóżmy, 275/40

pzdr

Hej!
'Whydack' ,tak wyglada moja Cari na 205/50/r16. Chwilowo z przodu 55.

Cytat:
pisanie o "oponach o profilu 40" to bzdura

Mógłbyś to rozwinąć bo nie bardzo wiem o co chodzi?

Nara

mi się wydaje, ale tylko wydaje...
niektórzy myślą, że to jest w mm, a nie w %

ja mam opony letnie 195/60 r15 i wieksze felgi to jedynie 16 mozna tam zalozyc zeby jeszcze sie jakos jezdzilo

aha co do piasty w samochodzie to ma srednice 54,1 mm o ile dobrze pamietam bo dorabialem pierscienie centrujace do swoich felg
pozdr.