| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-09-13 22:01:57 Mam problem z Warta...
Otoz kilka lat temu kupilem auto. Bylo ubezpieczone w Warcie ale sprzedawca (komis) nie mial swistka zaplaty II raty, ktorej termin zaplaty byl kilka tygodni przed kupnem auta. W sumie o tym zapomnialem i normalnie jezdzilem (wiem, ze mimo braku zaplaty II raty OC jest wazne). Teraz po latach Warta chce zaplaty II raty skladki i mialem wyslane juz wezwanie. Kilka dni temu babka zadzwonila do mnie, ze jesli nie zaplace, to kieruja sprawe do sadu. Odpisywalem im juz dwa razy, ze nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci bo: - termin zaplaty raty byl wtedy, kiedy nie bylem jeszcze wlascicielem, czyli obowiazek zaplaty ciazyl na sprzedajacym, - sprzedajacy ani ja (o czym faktycznie zapomnialem) nie wypowiedzialem umowy i nikt nie wnosil o zwrot skladni - czyli zgodnie z prawem moglemuzywc tej polisy Poprzednio chcieli abym zaplacil calosc, jednak teraz chca od momentu zakupu do konca obowiazywania polisy (na szczescie nie zostala wystawiona nowa, bo wg. prawa gdy czlowiek spozni sie za zaplata za OC, to umowa nie moze zostac przedluzona z automatu). I jak to w koncu jest? Powinienem zaplacic skoro obowiazek zaplaty mial poprzedni wlasciciel a kwestia wykorzystania pozostalego ubezpieczenia jest w gestii umowy pomiedzy sprzedajacym a kupujacym. Czy moze ktos mi poradzic, czy ewentualnie mam szanse na wygrana (bo nie chce mi sie jedzic 300km na rozprawy i czasu tracic). Chca ok 400-450zl |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-09-14 13:20:35 Jeżeli kupiłeś auto z OC i zacząłeś go używać jak swojego bez wypowiedzenia, to masz obowiązek zapłacić tą składkę ponieważ to ubezpieczenie staje się automatycznie twoim. Ale tak mi się wydaje, że tylko tę brakującą a nie całość.
Ja kupując auto wysłałem wypowiedzenie za sprzedającego na wszelki wypadek. A koledzy mają rację, towarzystwa mają bandę prawników na wszelkie okazje. [ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2007-09-14 13:21:35 ] |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-09-14 14:45:35 Nie wypowiedziałeś umowy i po ptokach. Musisz bulić a jak naślą windykację. |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2007-09-14 14:48:32 Kupując auto to leży w Twoim interesie aby sprawdzić czy na aucie nie ciązy żadna kara ani dług. Np Ja dostalem kare 2k zł za nieciągłość ubezpieczenia OC i teraz jeśli sprzedam auto kara automatycznie przechodzi na kupującego... Lepiej to zapłać i miej święty spokój niewarto się szarpać za grosze. |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2007-09-14 20:06:30 Jeśli jesteś w stanie przesłać mi skany dokumentów otrzymanych i wysłanych, to spróbuję pomóc.
Pozdro ariela |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-09-14 20:30:55 homer171
tu nie chodzi o 400-500zl (choc dla mnie to nie malo) tylko bardziej o sama zasade. druga sprawa, to ze w Warcie po prostu nie ma osob kompetentnych! nikt nic nie wie i w kolko macieju... PawelD wczesniej bylo tak, ze po zakupie ubezpiczenie bylo wazne miesiac i pozniej sie konczylo (sprzedajacy dostawal zwrot skladki jesli o to wystapil). teraz polisa przechodzi z automatu i od sprzedajacego zalezy czy chce zwrotu kasy czy zostawia (przewaznie umawiaja sie strony transakcji). Wiktorzi Tak, moim bledem bylo nie wypowiedzenie tej umowy, bo byl to nowy przepis i po prostu zapomnialem tego zrobic. Ale nie zmienia to faku, ze poprzedni wlasciciel powinien zaplacic II rate, skoro tym wlasciciem BYL w momencie daty zapadlanosci zaplaty II raty. Nelson naleznosci tzw. osobowe nie przechodza na nabywce. moga przesc o ile wpisane bylyby w zastaw albo inne zabezpiczenie na pojezdzie. to samo sie tyczy nieruchomosci - zaleglosci za potocznie nazwany czynsz scigam od wlascieila lokalu, za okres w ktorym tym wlascicielem byl. jesli juz sprzedal lokal, nic mnie to nie obchodzi i nadal uruchamiam cala procedure windykacji na nim. jesli natomiast kwota ta (po sadowym nakazie zaplaty z klauzula wykonalnosci) zostaje wpisana w KW, to dopier wtedy naleznosci sciagalna jest z nieruchomosci, a nie bylego wlasciciela mieszkania. chodzi tylko o to, czy w przypadku aut jest tak samo. Arielka prosze podaj na prv. jakiegos mala, to zeskanuje i Ci wysle moja dotychczasowa korespondencje. bede BAAAARDZO wdzieczny
|
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-09-14 22:52:31 Tylko że art 32 pkt. 3 ustawy o ubezp. obowiązkowych mówi
Co to znaczy solidarnie
Ja bym się czepił tego przedawnienia, bo to jest prawnie zagwarantowane. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-09-15 21:53:45 Executive
niestety nie minelo jeszcze 5 lat, bo tak bym to po prostu olal i sie nie przejmowal. autko kupilem juz po zmianach przepisow, ale to nie zmienia faktu, ze termin zaplaty juz minal gdy autko kupilem
QNA bardzo dziekuje za kontakt... tym bardziej, ze na ratajach mieszkam i ich inspektorat znam dobrze DZIEKI
Wiktorzi Znam ten paragraf bo przewertowalem chyba cala te ustawe tym bardziej, ze tez go zacytowalem w jednej z moich odpowiedzi. chodzi o to, ze prosilem o pismo w ktorym sprzedawca powiadomil Warte o sprzedazy. Warta milczy, wiec go nie ma, co podejrzewalem - a skoro sprzedawca nie powiadomil, to do dnia wygasniecia polisy jestesmy "solidarnie" odpowiedziali za zaplate skladki pytanie brzmi, co w tym przypadku znaczy "solidarnie"
Arielka dzieki ogromne za maila, pisma juz zeskanowalem i wyslalem [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2007-09-15 21:54:19 ] |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-15 22:20:13 witam
z mojej znajomości prawa widzę tylko rozwiązania, albo udowodnisz przed ubezpieczycielem ze gdy kupowałes samochód nie miał on OC (było nieważne) ale nie opłacenie składki nie powoduje unieważnienia polisy OC. następne to podstawowe wypowiedzenie umowy OC a tego nie zrobiłeś, z drugiej strony AutoHandel powinien przy sprzedaży dać Tobie dokumenty do wymówienia polisy (tego nie dopilnował pracownik) albo poinformować Ciebie o zapłace II raty składki która jest niezapłacona. po trzecie dywagując chciałeś zaoszczedzić i wydawało że uda się pojeździć na składce niezapłaconej i później przerejestrować auto i mieć II rate w oszczędnościach. Od wejścia nowych przepisów Ubezpieczeniowych nie mozna oszukać ubezpieczalni one nawet wiedza ze 2 razy płacisz składkę. widze jedno rozwiązanie udaj sie do komisu pogadaj z człowiekiem który go ma aby napisać wsteczną umowe wypowiedzenie ubezpieczenie i graj głupka że nie wiedziałes iż trzeba to zgłosić. jedno ale kopia ubezpieczenia jest w Urzędzie gdzie rejestrowałes auto no i Pani powinna Ciebie poprosić o II rate. za brak oc są kary przewidziane ustawowo. pozdr |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-16 22:48:57 a wiec dziś po rozmowie z kolegą który w Hesti pracuje musze potwierdzić słowa gieroya ze masz problem. druga rata nic nie zmienia oc jest nadal ważne. Ty kupując auto miałes 30 dni na wypowiedzenie ubezpieczenia jeżeli tego nie zrobiłes musisz zapłacić...
przykro mi ale ubezpieczalnia ma pełne prawo wyegzekwowac od Ciebie pieniadze za 2 rate masz możliwość zagranioa głupa i poprosić o zapłate gołej raty bez odsetek jeżlei ktoś rozpatrujący Twoja sprawe zrozumie Twoje odwołanie masz szanse na goła spłate, jeżlei nie musisz zanieść pieniadze ubezpieczalni. pozdr |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-09-16 23:14:32 WojtGda
ale brak zaplaty II raty nie powoduje wygasniecia odpowiedzialnosci TU i polisa jest wazna do konca jej daty (dlatego w urzedach nie chca potw. zaplaty). jedyna dobra wiadomosc dla mnie to taka, ze w przypadku braku zaplaty calosci skladni, umowa nie zostaje automatycznie przedluzona na kolejne okresy. fakt, umowy nie wypowiedzialem bo po prosu zapomnialem. tylko sprzedawca mnie oszukal bo mowil, ze II rata jest oplacona i przesle mi kwitek faxem (o tym pozniej tez zapomnialem). ja mialem juz nowe ubezpieczenie i stad tez pewnie moje roztargnienie. Gieroy no dobrze... a co z tym przepisem? Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1. napisalem do Warty aby przyslali mi kopie powiadomienia sprzedajacego o sprzedazy i nic. podejrzewam, ze wyslali wezwanie do zaplaty II raty sprzedawcy, oni powiedzielie, ze ja jestem wlascicielem i dlatego trafilo to do mnie po 1,5 roku od terminu zaplaty II raty. WojtGda chodzi mi glownie o podanie podstawy prawnej z ktorej TU korzysta aby wysiagnac skladne ode mnie, skoro obowiazek jej uiszczenia spoczywal na sprzedajacym. chodzi mi tylko o prawo, a tekiego zapisu nie znalalzem... |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-17 07:49:07 ztego co sie orientuje i zostało potwierdzone ubezpieczalnia ma prawo do tego ze możesz płacic jednocześnie dwa ubezpieczenia OC. jest to zagwarantowane nowymi przepisami ubezieczeniowymi.
i bardzo dużo osob posiadaczy aut w tym roku zapłaciło takie ubezpieczenie razy2. pozdr |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-09-17 22:30:54 WojtGda
tyle to wiem i nie o to sie rozchodzi. gdyby data zaplaty II raty byla po tym jak kupilem... no trudno, spierniczylem, nie wypowiedzialem i trzeba zaplacic. Executive naleze to typu, ktory nie sprzedaje skory latwo i jesli juz nie ma innego wyjscia, wtedy pochylam pokornie glowe facet z komisu wyraznie mi mowil, ze II rata zostala zapolacona i przesle mi kwit (pozniej mialem swoja polise i zapomnialem o kwicie).
natomiast dzieki QNA zadzwonilem do jego znajomego z Warty (delegatura poznan) i szczerze powiem, ze byl ZDZIWIONY, ze Warta chce ode mnie kase jak wlascicielem w dacie zaplaty skladki nie bylem ja. to,ze pozniej korzystalem z polisy (nie wypowiedzialem) to juz umowa pomiedzy mna a sprzedajacym. czyli dokladnie jak wczesniej mowilem i pisalem pisma. jutro umowilem sie na osobista wizyte z papierami i ma mi wszystko powiedziec na 100% |