| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2007-09-14 17:44:04 Hejka,
Generalnie krotko i na temat poprosze
Czy ten Klakson bedzie pasowal do naszych zlomow bez zadnych przerobek? No i czy to wogole bedzie trabic co cena kosmiczna:] [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-09-14 23:32:47 ] [ powód edycji: Nudziło mi się ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-09-14 17:50:52 Przede wszystkim to ma być sterowany MINUSEM. |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2007-09-14 18:52:28 Czyli mowisz Piotrku ze nie bedzie pasowal... To w takim razie moze te Trabkidadza sie zamontowac bez wiekszego bolu. Chyba ze ktos mi znajdzie na allegro nowy sterowany minusem |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-09-14 20:02:24
|
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-09-14 20:17:00 "Klakosn" "żondzi" |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-09-14 21:38:25 KONKRETNIE :
Będzie pasował ! Każdy klakson tego typu (z którym ja się spotkałem) ma odizolowane zasilanie wzgl. "masy". Jedyna przeróbka, którą ...być może będziesz musiał wdrożyć to przedłużyć przewody zasilające... ale nie jestem pewien... A z drugiej strony to sugerowałbym Tobie "zaszaleć" - tzn. dołożyć jakieś 3 zł i zakupić podobny klakson, ale z ...takimi osłonkami na konektorki zasilające... Temu zaprezentowanemu pod w/w linkiem nie daję większej żywotności niż do ...połowy zimy. Sól zrobi swoje... |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2007-09-14 23:00:35 Miałem podobny klakson w EMZECIE i wył jak ranny łoś |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-14 23:16:50 Ja kupiłem niedawno klakson w sklepie (te duże drzwi ). Dałem 18zł. Do tego dwa konektorki (tak to się chyba nazywa) na kable, bo seryjne miały inne zakończenie. No i nareszcie mnie słychać
Ten Twój klakson z przesyłką też wyjdzie 18zł |
Filemon2 Member Klubu Espero Daewoo Espero Janowice | 2007-09-14 23:29:44 Tylko ze w esperko sa dwa sygnalki bodajze nisko i wysokotonowy i wtedy to dziala i jest efekt.Sam wymienilem sobie kiedys bo jeden z nich mi padl.Sa w sklepach spakowane od razu po 2szt taki komplecik.Niewiele jakos za to placilem.A ten ze zdjecia to jest tak dobry do walca lub ciagnika rolniczego . |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-09-15 10:35:19
Rzeczywiście są dwa sygnały... ale podłączone równoległymi kabelkami - wystarczy jedną parę odciąć i po kłopocie
Przy okazji ten jeden sygnał powinien pobierać mniejszy prąd niż te dwa razem i będzie większe napięcie zasilające klakson. (..) Przy okazji zwiększy się żywotność przekaźnika od sygnału, którego styki z reguły zawsze są nadpalone !!! A w chwili obecnej większość nowych samochodów ma klaksony typu otwartego (nie z tubami) w związku z czym poddaję w wątpliwość "wyższość" klaksonu z tubą -vel- bez tuby... Przynajmniej dźwięki są czyste - nie jak odgłosy wołającego ze studni o pomoc
|
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-09-15 14:54:08
Ni chu... chu
Połączenie równoległe gwarantuje takie samo napięcie na jednej jak i na drugiej trąbce
Ja mam oryginały BOSCHa na półce w garażu - sprawne. Wersja tubowa. W espero też wymieniłem tubki na nowe i stwierdzam wyższość tub nad tymi zwykłymi ( rolniczymi )
Przy odpowiednim montażu do środka nie wpadnie nam ani jedna kropla wody
Natomiast te zwykłe po jednej zimie (woda i sól) będą wyły jak dwudziestoletni sraluch |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-09-15 17:39:27
...No nie da się ukryć, że przy połączeniu równoległym tak właśnie będzie... Natomiast chodziło mi o to, że z uwagi na cieńkie przewody zasilające sygnały dźwiękowe (dwie oryginalne trąbki) i duży prąd jaki pobierają , mamy w obwodzie ...dosyć duże spadki napięć
W moim przypadku było to coś ok. 10,8 V przy dwóch trąbkach i 12,2 V przy jednej trąbce
A co do wyższości trąbki nad wersją traktorową... temat rzeka... |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2007-09-15 18:54:30 Szanowny kolego piotrze... Nie wiem jak dlugo masz net ale chyba juz dosc bardzo dlugi czas i jesli nadal sie nie zorientowales ze w sklepie jest drozej niz na allegro to do najbystrzejszych ludzi nie nalezysz mowiac szczerze:] Wiec jezeli chcesz to idz sobie do tych wielkich drzwi podswietlanych neonami a jesli w temacie nie masz nic konkretnego do powiedzienia to sie nie wypowiadaj :]
Reszcie ludzi dziekuje za KONKRETNE odpowiedzi. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-09-16 18:57:38
No to uważaj, bo się na tym tanim alledrogo jeszcze kiedyś przejedziesz... no i dolicz koszty przesyłki. A co miałem konkretnego do powiedzenia to wydaje mi się, że powiedziałem (o tym minusie), a czy ten klakson na fotce jest sterowany minusem to poprostu nie wiem! |