MotoNews.pl
9 Funkcja cut-off [126] (195037/0)

Funkcja cut-off [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko do znawców elegantów i nie tylko.
Chodzi mi o elektrozawór, odcinający dopływ paliwa do układu biegu jałowego przy hamowaniu silnikiem
(tzw. funkcja cut-off) czy można zamontowac coś takiego w FL??

Tylko nie pytac po co na co

no a co to za problem? wkrecasz zamiast normalnej dyszy wolnych obrotów elektrozawór i podlaczas kabel +

i jazda ogien na tłoki

ja miałem taki seryjnie w FL'u dlatego go wymontowałem

Widac koledzy nie wiedza o co chodzi . Najlepeij kup calą instalke z elx bedzie najprosciej.

ale moje pytanie po co to?? ja iwem czemu to niby ma sluzyc ale z tym to marchewek z wydechu juz nie bedzie raczej

Ja mam coś takiego w samochodzie z 1984 roku Wersja eksport- stara decha rozdzielcza i wąskie zderzaki, ale reszta jak w FL. Mozliwe że to zamontował poprzedni własciciel. ciekaw jestem czy to daje jakieś konkretne, porządane efekty np. w postaci mniejszego zuzycia paliwa ???

Cytat:
. w postaci mniejszego zuzycia paliwa ???

to praktycznie tylko temu sluzy

czy można? pewnie że można, ale tak jak pisali najlepiej mieć instalke z eleganta, tak się z tym motać to nie wiem, mi by się nie chciało.
rejser a skąd ten kabelek "+" weźmiesz? jak dasz sam + to bedzie dysza cały czas otwarta i nic to nie da, tu potrzebny jest pomiar podciśnienia w kanale dolotowym, po to el mają w podstawce pod gaźnik króciec. pozdro 652

Cytat:
2007-09-14 21:56:52, flapjck1 pisze:
ale moje pytanie po co to?? ja iwem czemu to niby ma sluzyc ale z tym to marchewek z wydechu juz nie bedzie raczej

Z elektro dysza da sie puszczac marchewy tylko trzeba umiec je najpierw puszczac
A może ktos wymodzi do takiego zestawu cut-off

ja bym sie w moduły cut off nie bawił bo to nie ma sensu. jezeli budujesz silnik do rajdowania to taki moduł praktycznie staje sie bezużyteczny pomimo tego ze jest podłaczony. moduł cut off działa tylko przy hamowaniu silnikiem. zamyka on elektordysze przy wyzszych predkosciach obrotowych i otwiera przy niskich zeby silnik nie zgasł. ostatnio założyłem kawałek instalacji z tym modułem i nie podoba mi sie to ze jak hamuje silnikiem i chce dodac gazu zeby jechac dalej to potrafi sie skubaniec przydusić.
żeby jednak zamontowac taki moduł potrzebny jest cały układ zapłonowy z eleganta. dodatkowo przy gaźniku z eleganta jest "czujnik" otwarcie przepustnicy (mozna sie pobawić i zrobić to samemu w jakims innym gaźniku) ktory daje sygnał do cut-offa
moim zdaniem gra nie warta świeczki, bo ciężko tu mowić o tym że to oszczędza paliwo... jak już to jakieś ułamkowe sprawy.
moduł ten jest potrzebny w malcu z "katem" żeby nie spalone paliwo przy hamowaniu silnikiem nie leciało do tłumika i tam nie następowała detonacja, w wyniku czego dochodziło by do uszkodzenia kata...
ja tam nie widze zeby cos to dawało, jezeli patrzec pod katem oszczedności w paliwo. tak że polecam odpuścić temat
Pozdrawiam

ja też te cos miałem w malcu z 83 roku, i jedyny jaki miałem z tego pożytek to ze co jakis czas mi sie dysze zapychała, a raczej tak nikt wiazki z eleganta nie miał wiec działało sobie to tak jak normalna

Odpuszczam temat
Dzięki chłopaki za rozjasnienie sprawy
Pozdrawiam

Ja jeszcze dodam parę objawów w moim malcu, które "ponoc" mogą być związne z cut-offem. Otóz przy lekkim nawet wyhamowaniu silnikiem z czwórki trzeba potem zredukować na trójkę, ponieważ auto jest bardzo mułowate i nawet na trójce się dusi czasem. Poza tym, to chyba jest jednak pewna oszczędnośc paliwa z tego, co obserwuję Auto pali mniej więcej tyle, co pierwsze 600, a one były pod tym względem bezkonkurencyjne ( potwierdzone przez znajomych) ) Nie wiem czy wszystkie pózniejsze Fl'e miały cut-offy, ale w większości katalogów i w wolnej prasie podawano średnie zuzycie paliwa dla 126p 6,7 l./100km i to się często sprawdzało

Odnoszę wrażenie, iż niektórzy mylą funkcję cut-off występującą w elx ze zwykłą elektrodyszą, która pojawiła się w fl. W elx występował jeszcze czujnik uchylenia przepustnicy:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=103439