Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Radek_Pudzian Opel Astra II Olsztyn | 2007-09-15 20:45:04 Witam. Proszę o pomoc w diagnozowaniu usterki. W mojej Astrze II 1.7TD nie chodzi predkościomierz. Sprawdziłem zespól wskaźników jest - ok, czujniki ABS, TC i czujnik prędkościomierza sa - ok. Pozostaje wiec sterownik - czyli komputer... ![]() Może ktoś wie co to może być?? Prosze o pomoc ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-09-16 09:08:50 |
Radek_Pudzian Opel Astra II Olsztyn | 2007-09-16 12:21:14 Witam.
Dzięki za pomoc ale to nie to. Mój mechanik sprawdził wszystko i dalej nie chodzi prędkościomierz. Już mi ręce opadają. Czy czujnik prędkościomierza dostaje sygnał ze skrzyni, tzn jest tam podobno jakis slimak gdzie wchodzi linka? Nie wiem nie znam sie... Może któs miał podobny problem, a może ktoś wie jaki sygnał powinien dawać komputer sterujący na zestaw wskaźników? Pozdrawiam |
Radek_Pudzian Opel Astra II Olsztyn | 2007-09-17 20:35:51 "Więc możliwe, że to jednak to. edit; astra g 1,7 td -x17dtl na sterowniku abs pin 25 podaje coś na deskę rozdzielczą (i nie jest to kontrolka abs), być może jest to sygnał na prędkościomierz na sterowniku silnika Bosch edc 15 M.7.1 pin 68 wyraźnie jest połączony z prędkościomierzem"
Jeśli dobrze zrozumiałem to przyczyna leży w czujniku ABS. Kolega w serwisie Opla stierdził, to samo i że do wymiany nadaje się piasta lewego przedniego koła.Z tego czujnika abs predkoścomierz dostaje sygnał na deske. Dziękuje bardzo za podpowiedź... ![]() |