RAV4 usterka elektryczna?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dwa przypadki:
1. Przy próbie uruchomienia silnika, po postoju ok.30min, rozrusznik nie zadziałał, światełka na tablicy paliły się. Podotykałem ręką w okolicy zacisków akumlatora (zaciski mocno dokręcone) i rozrusznik ruszył.

2. Zatrzymałem samochód do cofania i w tym momencie zgasł, objawy jak wyżej, podjęte działanie jak wyżej, rozrusznik ruszył.

Odstęp czasowy pomiędzy zdarzeniami ok. 1 miesiąca

Proszę o podpowiedź jakie mogą być przyczyny i jakie działania podjąć, oczywiście poza radą, żeby pojechać do servisu toyoty.

Jaki Raf rocznik?

rocznik 2003

Cytat:
2007-09-19 11:43:09, janbor55 pisze:
rocznik 2003

Sprawdz mase od klemy minusowej na karoserie,na klemie plusowej sa bezpieczniki glowne.Klemy maja byc czyste jezeli czopy akumulatora sa zasniedziale oskrobac nozem poskrecac i zasmarowac wazelina.
A teraz hit sezonu najczesciej jednak wadliwa jest masa glowna na skrzyni biegow od strony kierowcy ,zwlaszcza tam gdzie jest przykrecona do podluznicy,najczesciej jest nieprzykrecona lub zakorodowana -w nowym aucie juz po 1 zimie.Brakuje wowczas masy na module EDU -steruje wysokim napieciem wtryskami a mase bierze z korpusu silnika.

Dzięki Bigelektron. Sprawdzę i powiadomię o rezultatach. Przy okazji na jak długo mogę odłącyć akumulator aby nie miało to niepożądanego wpływu na komputer?

Cytat:
2007-09-20 12:23:45, janbor55 pisze:
Dzięki Bigelektron. Sprawdzę i powiadomię o rezultatach. Przy okazji na jak długo mogę odłącyć akumulator aby nie miało to niepożądanego wpływu na komputer?

Jakies 200-300 lat potem epromy traca pamiec.

Sprawdziłem, z klemami i z masą wydaje się być wszystko w porządku. Pod samochód nie zaglądałem, klema minusowa połączona jest solidnie , grubym kablem z karoserią. Jest to wersja amerykańska Toyoty, może główną masą jest karoseria ale przy okazji zajrzę. Klemy i połączenie z masą spryskałem specjalnym środkiem do tych celów.

Co do akumulatora - czytałem na różnych forumach różne opinie na ten temat. Że, rozłączenie na jakiś czas akumulatora spowoduje problem z jego ponownym uruchomieniem, aby wymianę akumulatora przeprowadzić z podtrzymaniem napięcia z innego źródła, itp. Zaznaczam , że oprócz elektroniki fabrycznej ma dołożony moduł do sterowanie wtryskiem sekwencyjnym gazu. Ponieważ jestem laikiem elektronicznym wolałem zapytać .