Zalewa gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witm. Mam problem z oplem omega b. Jezdziłem na IIgeneracji komputer Bingo m, parownik Brc tecno 100kw, teraz założonego mam blosa ktory raz był ustawiony na bogato a drugi raz na ubogo ale problem ciagle istnieje. Gdy odpalam samochod musze krecic rozrusznikiem 10s.(zimny,ciepły nie wazne) natomiast gdy przed zgaszeniem silnika przełacze na paliwo odpala od dotkniecia(tak samo po nocy).
W czym jest problem?

czy zmiana parownika cos pomoze?

Raczej nie sądzę by wymiana parownika coś pomogła. Być może trzeba poprawić regulację ale obawiam się, że to też nic nie da.

No to co moze byc przyczyna? Bo instalacja regulowana byla juz wiele razy. I na ubogo i na bogato i optymalnie zawsze skutkuje utrudnionym zapłonem. Spalanie tez mam duze ale juz sie do tego przyzwyczaiłem 18l lpg/100km w miescie a w trasie 10. Swiece nowe NGK, przewody nowe Janmor, filtry tez nowe.

Cytat:
No to co moze byc przyczyna?

Moim zdaniem blos właśnie, bo uważam, że wcale nie jest to jakieś panaceum na wszelkie bolączki. Owszem fajny wynalazek ale dalej będę twierdził z uporem maniaka , że do wielopunktu to sekwencja, a blos to do gaźnika lub na upartego monowtrysku. W wielopunkcie pojemność dolotu jest tak duża, że gaz długo zalega w kolektorze. Do tego dochodzi wzbogacenie mieszanki podczas odpalania z powodu zmodyfikowanej mapy benzynowej, no i kłopoty gotowe. Ponadto jak widać regulacja blosa wcale nie jest taka prosta i nie zawsze, a raczej rzadko, daje się on idealnie zestroić tak, żeby było poprawnie w całym zakresie obrotów.

Cytat:
2007-09-20 19:26:46, Danek pisze:
Moim zdaniem blos właśnie, bo uważam, że wcale nie jest to jakieś panaceum na wszelkie bolączki.

Ale tak samo było na IIgeneracji z bingo m.

Napisałem przecież, że do wielopunktu sekwencja czyli IV, a nie II generacja.
Było to samo bo gaz zalegał po zgaszeniu silnika pracującego na gazie w dużych ilościach w dolocie. Jak przełączysz na benę przed zgaszeniem autka to gaz z dolotu zostanie wyssany i dlatego nie ma problemu.

Czyli tylko sekwencje pozostaje załozyc? No trudno bede musial sie do tego przyzwyczaic. Dzieki.