Czy warto instalować blokadę skrzyni biegów.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jak w temacie. Mam na myśli instalację Tytana czy jakoś tam i oczywiście nie w espero bo w nim akurat to zabezpieczenie mam

Zastanawiam się ogólnie czy do auta np. nubira, które posiada jedno zabezpieczenie w postaci immobilizera należy jeszcze coś dołożyć na wszelki wypadek czy nie.

Cytat:
2007-09-18 20:45:38, lothaar pisze:
Pytanie jak w temacie. Mam na myśli instalację Tytana czy jakoś tam i oczywiście nie w espero bo w nim akurat to zabezpieczenie mam Zastanawiam się ogólnie czy do auta np. nubira, które posiada jedno zabezpieczenie w postaci immobilizera należy jeszcze coś dołożyć na wszelki wypadek czy nie.

jak zawsze napewno nie zaszkodzi...koszt niby niewielki a zawsze to pare sekund wiecej dla potencjalnego amatora...

Najlepszym i najskuteczniejszym zabezpieczeniem jest pstryczek za złotówkę podłączony pod np.zasilanie pompy paliwa i ukryty gdzieś tam. Wykonać można to samodzielnie, koszty znikome, a żaden złodziej nie będzie go szukał bo nie ma na to czasu.

Cytat:
2007-09-19 07:02:40, piotr_ek pisze:
Najlepszym i najskuteczniejszym zabezpieczeniem jest pstryczek za złotówkę podłączony pod np.zasilanie pompy paliwa i ukryty gdzieś tam. Wykonać można to samodzielnie, koszty znikome, a żaden złodziej nie będzie go szukał bo nie ma na to czasu.

Nie zawsze się zgadzam z opinią, ale teraz w pełni piotr_ka poieram- nietypowe wyłączniki są najlepsze.

Blokada nie jest zła

Najlepiej Bear Lock

Odcięcia są najskuteczniejsze.

...A czy jak zablokuje się skrzynię ...dajmy na to ...na biegu wstecznym, to już samochód jest nie do ruszenia ?

Jak zdrowo przydusi to i na wstecznym nieźle pojedzie ...takie espero na wstecznym to pewnie z 50 km/h wyciągnie ...wystarczy żeby wjechać na lawetę

......może lepiej jakaś syrena alarmowa 160 dbA - np: pod siedzeniem + automatyczna blokada drzwi ...żywy raczej nie wyjdzie

Z blokadą na skrzyni można podobno z wstecznego wbić na 5.
Tak twierdzili w jakimś programie motoryzacyjnym , ja nie sprawdzałem.
Z 5-tki można ruszyć piłując wysoko obroty.

odciecie

+ blokada najlepsze zabezpieczenia

za alarmem juz nikt sie nie obraca, nawet w jednym centrym handlowym w poznaniu ochrona ucieka jak słyszy alarm ze oni nic nie widziel

Cytat:
2007-09-21 20:08:57, nawigator5 pisze:
...A czy jak zablokuje się skrzynię ...dajmy na to ...na biegu wstecznym, to już samochód jest nie do ruszenia ?

Dobrze że w automacie nie ma takich problemów, blokada w połozeniu P i auto nie do ruszenia

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2007-09-21 22:01:55, Adam4302 pisze:
Dobrze że w automacie nie ma takich problemów, blokada w połozeniu P i auto nie do ruszenia

Adaś. Nie do końca tak. Można (i to dość łatwo, niestety) przełamać tą blokadę - to jest po prostu mechaniczna zapadka. Dlatego NIE WOLNO zapinać P jeżeli samochód sie toczy. Nawet jak już się zatrzymał to prawidłowa kolejność jest traka: stajesz - ręczny - blokada skrzyni.

Krzysiu. Ja to wiem. Ba! w zasadzie nigdy nie zapinam skrzyni w pozycję P, ręczny mi działa, więc po co kusić los jakimś "przypadkowym" pchnięciem na parkingu. Chodziło mi tylko o kwestię blokady skrzyni i ewentualnego odjechania samochodem z zapiętą blokadą.

-----------------
czasem tu zaglądam

Na łby żeście się pozamieniali. Jakieś lawety, blokady drzwi, super syreny alarmowe... Puk... Puk... Obudźcie się. Lothaar ma złomero i do złomero wystarczy założyć najtańszą blokadę, a nawet jej imitację i to wystarczy, aby złodziej nie ryzykował z prostej przyczyny. NIE OPŁACA SIĘ!!!

Pokarzcie mi zlodzieja ktory kradnie fure i ucieka z nia na lawecie toz to mozna sobie miedzy bajki takie historie wlozyc, lepiej pochodzic po parkingu i znalezc taka co sie nie odjedzie

Cytat:
2007-09-22 07:55:49, piotr_ek pisze:
wystarczy założyć najtańszą blokadę, a nawet jej imitację i to wystarczy

W sumie racja
Na alledrogo.pl kiedyś były nawet takie imitacje po 3 zyla co miały za zadanie imitować właśnie blokadę skrzyni biegów
Takie to było małe kółeczko do naklejenia na konsolę środkową na wysokości wajchy biegów.
Bardzo realistycznie imitowała blokadę