witam na poczatku chciałem sie przywitac mam na imie Piotr i jestem z gdańska.
Mam Xantie 1.8 8v i zainstalowana sekwencje i mam nastepujace z nia problemy mam nadzieje ze uda nam sie je wspolnie rozwiazac. głownym problemem jest to ze w przedziale 2-3 tys obr mi zaczyna sie dlawic strzelac i niemam calkowicie mocy chodzi jakby na 3 cylindry. Ale jak auto sie nagrzeje i tak po nadrzaniu pojezdzi sie z 15 min to juz jedzie dobrze(gdzie jakies 3 razy pokaze sie check engine).I niewiem co to moze byc parownik jest wpiety w szereg z nagrzewnica wiec jest dobrze dogrzany. Chodzi mi po glowie jeden mozliwy powod dla ktorego tak moze sie dziac a mianowicie ze po zgaszeniu silnika po jakims czasie komp od gazu gubi paramerty silnika i po kazdym rannym odpaleniu uczy sie ich na nowo(czy tak moze byc? czy paramerty sa zapisywane we flashu juz na stale ?
Wszystkie sterowniki LPG (oprócz Lecho) mają parametry zapisywane w pamięci nieulotnej i nie są one kasowane po odłączeniu akumulatora.
Natomiast niektóre sterowniki II generacji (niestety nie wiem jak to jest w sekwencjach, ale raczej to nie występuje) mają takie ustawienie jak autoadaptacja, które powoduje, że jeden z podstawowych parametrów jest cały czas modyfikowany przez sterownik w czasie jazdy na LPG. W niektórych sekwencjach jest natomiast ustawienie pn. autokalibracja używane do pierwszego, wstępnego ustawienia parametrów sterownika. Niestety bardzo często gazownicy poprzestają na zestrojeniu instalacji tylko na podstawie autokalibracji.
Danek to myślisz ze taką przynależność jaką ja mam to moze być wina ten autodaptacji
(tz innego rodzaju sterownika)? bo u mnie po 30 min jazdy wszystko jest ok a wczesniej to nieda sie jechac
Piter, napisałem, że autoadaptacja jest w II generacji. Ty masz IV generację i u Ciebie nie ma autoadaptacji, a ustawione raz parametry się nie zmieniają (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Jedyny powód Twoich kłopotów jaki przychodzi mi do głowy to źle przeprowadzona kalibracja lub źle dobrane komponenty instalacji (szczególnie wtryskiwacze). Natomiast na pewno nie jest to "gubienie" ustawień i uczenie się od początku.