MotoNews.pl

Fiat 125p & Polonez

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Interesuje mnie jakie wspolne czesci posiadal Polonez i Fiat 125p(raz:kierownica ale to chyba wie kazdy ). Od razu powiem ze szukalem podobnego tematu i nie znalazlem a przyznacie ze to dosyc ciekawe pytanie.

Ogolnie rzecz biorac to naped i zawieszenie. Na dobra sprawe inna jest tylko blacharka (podloga tez chyba taka prawie identyczna) - to tak bardzo bardzo ogolnie

A mniej ogolnie? Np. Co z filtrem powietrza i pompka spryskiwacza? Takie same?

Tak. Takie same aż do modelu Plus. Potem się zrobily inne. Zawieszenie jest niemal takie same aż do modelu z szerokim rozstawem kół, ale to szersze można przełożyć.

Pompka spryskiwacza zmieniła się chyba już we wczesnych Caro - zaczęto stosować zbiorniczek(worek) z pompką, a nie jak w 125p i wczesnych PN, pompkę montowaną na fartuchu - oddzielnie.

Elementów wspólnych jest najwięcej w przypadku 125p z silnikiem Poloneza z lat powiedzmy 84-91 oraz Polonezami z tychże roczników.
-cały układ napędowy (silnik z osprzetem, wydech, skrzynia, most)
-układ hamulcowy
-mnóstwo el. wnętrza (fotele przednie, klamki wewn, korbki, wloty nawiewów na desce, popielniczka, wyłączniki itd itp)

Wiadomo, że taki 125p '68 nie ma praktycznie nic wspólnego z Polonezem Atu Plus '99.

Z ciekawostek nadwoziowych - klapka wlewu paliwa jest identyczna w 125p i Polonezie (oprócz Atu i kombi).

No ale ten zbiorniczek z pompką pasuje bez problemu do 125p.

A co z listwami bocznymi? Wiadomo ze czesc ma inny ksztalt niz w poldku ale zastanawiam sie czy kilka nie jest takich samych

Nie - wszystkie listwy są zupełnie inne. Tzn. można ewentualnie zakombinować i przykręcić, no ale za ładnie to nie wygląda. To już lepiej kupić na takie listwy przyklejane co są na metry.

No tak ładnie napisałem, żeby kolega poszedł do lekarza, od oczu - a te złe moderatory wywaliły moją wypowiedź. Pewno "Misia" nie widziały, albo co?
Ten cały temat jest kompletnie bez sensu - niebawem padnie pytanie czy tylne błotniki są zamienne, albo czy nazwa POLONEZ oznacza po łacinie 125p. Z techniką nie ma on w każdym razie nic wspólnego.

Życzę sukcesów w odkrywaniu niezgłębionych tajemnic listew oraz filtrów powietrza. Już się nie będę więcej w te mądrości wtryniał.

Wpinki boczków są takie same...

No to jednak muszę sie wtrącić
Jeśli mówisz o spinkach mocujących boczki do drzwi to owszem są, ale INNE Tzn na pewno Caro ma inne niż 125p, bo jakie miały wcześniejsze PN - nie wiem.

Za to są takie same śruby mocujące podłokietniki. Korbki i klamki wewnętrzne są współzamienne i chyba były takie same przez jakiś czas. Do tego lampa oświetlenia tylnej części 125p kombi jest po prostu lampką z Poloneza. Nie wiedział tego ani jeden sprzedawca w firmowych sklepach i całe lata miałem wypadającą lampkę z braku możliwości dokupienia nowej.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-09-28 11:48:29 ]

Cytat:
2007-09-28 11:34:56, kaovietz pisze:
No to jednak muszę sie wtrącić Jeśli mówisz o spinkach mocujących boczki do drzwi to owszem są, ale INNE Tzn na pewno Caro ma inne niż 125p, bo jakie miały wcześniejsze PN - nie wiem.

Jak zmieniałem drzwi w Platynie pourywałem parę oryginalnych i założyłem stare z zapasów po Fiacie, nie zauważyłem różnicy. Więcej część tych wpinek przekazałem w formie darowizny koledze, który ma Fiata 68' tam pasowały tak samo dobrze. Może raczej kwestia czy fabryczne czy ze sklepu od prywaciarzy?

W Poloneziw spinki są proste i się je wciska w tapicerkę, a w moim 125p to były takie haczyki - różnica zdecydowana.

Cytat:
2007-09-28 16:59:32, Koot pisze:
W Poloneziw spinki są proste i się je wciska w tapicerkę, a w moim 125p to były takie haczyki - różnica zdecydowana.

Chodzi Ci, ze w 125p się je wsuwa w tą pilśnię?

Chodzi mi o to:

- to jest typ Polonez i 126p:

- a To 125p:

Koocie, takie jak opisałeś że są od 125p są w moim Caro 92'

ja tu widzę jakąś większą aferę..

Za to takie jak z górnego zdjęcia mam w caro 1994 i miałem w poldku z 88 roku

burdel jeden wielki poprostu.

Dobrze wiedzieć. Te od Poldasa łatwiej zanabyć.