Witam,
posiadam autko
Toyota Corolla, rocznik 1992, silnik 1,6, model Si (wyszedł po marcu 1992), 16v, przebieg 240tys., paliwo+gaz
Auto działa bez zarzutu. W sierpniu wymieniłem komplet filtrów. Miałem również problemy z układem wydechowym - typowe jak dla tego rocznika rura rdzewieje to dziurkę mamy

.
Od tego czasu (sierpień) zaczeło autem rzucać przy ruszaniu i podczas jazdy. Gaz mi podregulowali i chodzi ok. Z tą różnicą, że podczas rozruchu na gazie auto gaśnie. Dlatego też Pale na paliwie, autem rzuca (szczególnie na średnich obrotach. Przy tym pływa prędkość na paliwie w stanie jałowym, tzn. wskazówka obrotów chodzi jakby na wejściu miała sinusoide.
Szperałem tutaj na forum, wiele osób tak miało. Znalazłem takie wskazówki:
- czyszczenie przepustnicy,
- sprawdzenie czujnika polozenia przepustnicy
- wymiana przewodów wysokiego napięcia,
- wymiana świec,
- czyszczenie silnika krokowego,
- szczelność układu dolotowego.
Zaczołem sprawdzać sam z kolegą.
- świece wymieniłem.
- układ wydechowy szczelny,
- przewody wyglądają na ok.
- powodem pływania jest silnik krokowy. Po jego odłączniu silnik chodzi ok.
reszty jeszcze nie sprawdzałem.
Mam pytanie następujące.
W jaki sposób wyczyścić silnik krokowy, tzn. jaka jest procedura. Może ktoś ma w formie elektrycznej techniczną pomoc? Podobno może być czasami problem z komputerem, nie wiem czy uczy się sam, czy po pczyszczeniu trzeba go ponownie programować itp.
Dodatkowo odrazu przeczyściłbym przepustnice.
W obu tych sprawach prosze o dokładne wskazówki, bo nie jestem mechanikiem tylko wg. prawdziwym laikiem w tym temacie.
Za pomoc z góry bardzo dziękuję.
Breidak