[Lantra] Wymiana dolotu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie.Chcę wymienić fabryczny dolot na taki ze stożkiem ze względu na zużycie oryginalnej rury(popękana a i gazownicy montujac mikser dołożyli swoje ).Polecacie jakieś filtry,jakich firm - nie chodzi mi o tune ale o święty spokój .Rura oryginał w ASO 280 zeta .I przewiduję problem z podłączeniem króćca paliwa(średnica ok.20mm-łaczniki na allegro mają średnicę króćca do wiercenia właśnie 20mm a to troszkę za mało)

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-09-21 11:27:24 ]

Jak bym polecął jednak poszukanie rury oryginalnej - aso wiadomo ze chore ceny ale Hyundai ma tak dobry rynek wtórny że chyba nie powinno byc to problemem.

Ja u siebie sam dolot zrobiłem, musiałem coś wykombinować po założeniu blosa. Wyszło chyba fajnie

Sugeruję kupić parę rurek i zrobić dolot albo z oryginalnego jakiegoś.
Co do stożka to ci popsuje wszystko na gazie tym bardziej - bez blosa czy sekwencji to już wogole...(piszesz o mikserze). Lepiej kupić używany dolot, lub wogole rórki podchodzące pod średnice.

Stożek daje moc ale powiedzmy od 6000-10000 obrotów. Kto tak jeździ? Tylko wyczynowe sprzęty tyle wyciągną. Dół ci zepsuje...moment spadnie. Wydawać moze że moc wzrasta ale trzeba kręcić wyżej.

Nie wiem jak koledzy co mają ale z tego co czytałem poza dzwiękiem to nic nie daje w stosunku do poprawnego seryjnego.

Ba z testów na VW 1.8T i 1.9TDI wychodzi o 1% wieksza moc ale o 1%mniejszy moment. A montaż full serwis - taki jaki ma być (długość) i zimne powietrze zasysane.

Aha jak u was BLOS wypada? Bo ja to w ogole wielkich róznic nie zauważyłem (jeszcze przed regulacją).

Blos u mnie chodzi ostatnio lepiej niz bena

Hm i jak gaz znosi stożek? Masz jakąś fotkę twojego dzieła?

Faza projektowa Także efektów na razie niet.Ale coś tam słyszałem,że to właśnie moment ciutkę lepszy jest na stożku niz na fabryce.

Moment na stożku lepszy ??
Raczej gorszy - lepszy tylko dźwięk
Pozatym co by nie patrzyć własnie nasz filtr to stożek tyle ze obliczany do silnika i kompa
Blos - to już inny temat - poczytaj nawet u nas na forum jest tego trochę
Pozdrawiam.
Misio

Wpadłem na pomysła żeby wcisnąć stożek do obudowy filtra.
Po co?A po to żeby nie kupować papierowych co chwilę - gaz.
Dlaczego nie kupisz wkładu zamiast kombinować?
Bo kosztuje 150 zeta minimum,chyba,że ktoś ma jakieś namiary na tańszy wkład...