Sposób na dobre swiatła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powracam do zablokowanego watku. Chodzi mi o to jak wyeliminować komunikat kompa o braku świateł w przypadku podłaczenia przez przekazniki świateł mijania

A gdzie podłączasz ten przekaźnik?

miedzy akumulatorem a światłami dokładnie dwa na kazda lampe oddzielny, stały prąd z aku i masa załaczane przez org przewody do zrówek. czytałem ine posty niektórym udaje sie podłaczyc bez komunikatów i z pominieciem modułu sprawdzajacego stan zrówek. musze powiedzec że świeczki zwykłe 55W na tym patencie swiecą idealnie jak w dzień tylko ten wkur.. komuikat.

Ten układ kontroli żarówek działa na zasadzie różnicy obciążenia (różnicy napięć) w obu obwodach. Jeżeli masz 2 przekaźniki i sterowanie przekaźników pobrane z oryginalnych wtyczek to nie ma siły, musi to działać (kontrolka nie powinna sie palić). Sprawdź jeszcze raz skąd bierzesz sygnał do odpalenia przekaźnika - jak zakładałem ksenony to przez 2 godziny sie męczyłem z tą kontrolką a okazało się że podpinam pod zły kabel (byłem pewny że podpinam pod mijania, ale sie pomyliłem).

Dokładniej to kontrola przepalenia żarówek opiera się na prawie Ohma W układzie kontroli znajdują się rezystory o dość małej rezystancji wpięte szeregowo w obwód świateł. Jeśli żarówki się świecą, to płynie dość duży prąd w tym obwodzie, powodujący spadek napięcia na tych rezystorach, który to spadek wykrywa reszta układu diagnozującego. Jeśli w obwodzie płynie mały prąd (przepalona żarówka, albo zamiast jej cewka przekaźnika, jak u Ciebie), spadek napięcia na rezystorach jest o wiele mniejszy, co kontrola odbiera jako przepalenie żarówki. Jedyna rada u Ciebie, to albo podłączyć jak było, albo dobrać się do "kontrolera" i go "oszukać".