Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-09-22 14:43:46 Witam.
Jak sprawdzić dwumasowe koło zamachowe po zdemontowaniu sprzęgła? Jakie są typowe objawy uszkodzenia tego koła w czasie jazdy? Czasami szarpie mi samochodem przy ruszaniu, a że sprzęgło zaczyna się ślizgać, więc podejrzewam, że to z powodu sprzęgła, ale przy okazji chciałbym wiedzieć jak sprawdzić to koło. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-09-22 16:20:37 Sprzęgło może ślizgać się:
1. zużyte 2. docisk nie trzyma tak jak trzeba 3. powierzchnia koło zamachowego jest spalona/zeszlifowana i teraz 1. Mniej niź 7-8 mm to może być problem, obejrzyj ogładziny 2. Nie mam pojęcia jak sprawdzić (zwykle wymieniam razem z spzregłem) ale obejrzyj miejsce gdzie naciska łożysko jak jest bardzo zjechane to może źle wysprzęgla. 3. raczej nie możliwe ale jak być nieźle upalał sprzęgło, bączki strzały , ruszanie z piskiem opon słowem niezłe katowanie. To wtedy tak. |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-09-22 21:24:18 Metlaiczne dzwonienie przy gaszeniu to moze byc objaw zurzytego kola dwumasowego. Do sprawdzenie trzeba troszke wprawy,doswiadczenia i wyczucia. Przy zamontowanym kole ruszamy(probujemy obrocic przekrecic )jego zewnetrznac czesci tj ta co ma wieniec czyli zebatke,powinna miec delikatny luz a przy koncu sprezynowac czyli isc z oporem i powracac troszke
Sprzeglo moze jeszcze slizgac sie w przypadku gdy jest zaolejone czyli mam wyciek z silnika lub skrzyni [ wiadomość edytowana przez: arieleb dnia 2007-09-22 21:25:42 ] |
![]() pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-09-22 21:25:28 Jeżeli koło dwumasowe ma luz skrętny tzn. wał stoi a dociskiem możesz obracać kilka cm w lewo lub w prawo, to znaczy że koło do wymiany. |
![]() pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-09-23 20:45:16 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pojutrze biorę się za robote tego, tzn sprzęgła, a koło zobaczę jak wygląda. |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-23 21:18:01 ale koło dwumasowe widać jak jest juz zużyte po zdemontowaniu sparwdz elemnt gumowy w środku koła jeżeli jest popękany to znaczy wymieniać.
oczywiście występują zamieniki koła wiec jest wybór. a i po drugie można wymienić samo łożysko oporowe jezelinie cieknie ci wyciskacz sprzęgła hydrauliczny pozdr p.s wtedy zaoszczedzisz 400 zl. przykladowe ceny ze sklepu z moimi rabatami: oczywiście czesci do diesla sprzęgło kpl: docisk, tarcza lozysko LUK 672zł angielski zamiennik 500 zł koło dwumasowe LUK 1480 zł sama tarcza sprzęgła LUK 331 zł pozdr |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-09-23 21:37:12 Ja ze wzgledu na problemy finiasowe zdecydowaoel sie zalozyc regenerowany doccisk i tarcze (koszt 200 pln) i narazie zsmiga dobrze z zrobilem ok 10tys km, slyszlaem tez o regeneracji kol dwumasowych |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2007-09-23 22:32:13
Że co? Tylko tyle? To nówka sztuka czy jakieś regenerowane??? Jakiś rok temu nie znalazłem nowego taniej jak za 3,5K. |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-24 08:27:57 .
nówka ze sklepu tylko ja mam rabaty max hurtowe w autopartnerze. jak ktoś chce chętnie kupię. jeszcze sybol koła wg numeru LUK 415003810 przeznaczenie dla silnika U25TD -03/94- pozdr [ wiadomość edytowana przez: WojtGda dnia 2007-09-24 08:31:12 ] |
![]() pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-09-24 11:50:17 Znalazłem na Allegro regenerowane koła zamachowe
koło zamachowe koło zamachowe ktoś przerabiał regenerację - jakieś opinie? A może ktoś kupował z podanych wlinkach firm? |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-09-24 11:55:25 powiem tak moim zdaniem z gówna bata nie da się ukleić...
ale zawsze można sie mylić... kiedyś w firmie załozyli do t5 regenerowane sprzgło kpl razem z kołem i po 30 tyś wyminione zostało na nowe bo jeździć sie nie dało tak przy ruszaniu szarpało. wiec coś za coś. pozdr |
![]() pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-09-27 00:31:30 No i niestety okazało się, że koło zamachowe do wymiany, najtaniej jak znalazłem to 1640 zł LUK. Próbowałem założyć najpierw koło zamachowe razem z dociskiem z BMW. Wyglądało prawie tak samo, różnił się wysokością położenia powierzchni, do której dociśnięta jest tarcza oraz średnicą samej tarczy ( u mnie 240mm w BMW 228mm). Założyłem nową tarczę, ale po złożeniu sprzęgło łapało pod sam koniec i się ślizgało (podejrzewam, że ten docisk był już do niczego). Przestałem kombinować i kupiłem takie jak ma być (koło, tarcza, łożysko) teraz wszystko chodzi jak należy.
Nowe koło zamachowe ma luzu (można je obrócić) około 5mm na obwodzie, moje miało 2cm i wyraźny luz poprzeczny. |