| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-22 16:45:38 Witam,
Podczas pokonywania dwutysięcznej trasy ostatnie 500 km moje autko musialo pokonac na lawecie niestety
Super sie jechało i nagle stukot w silniku niesamowity się pojawił przy prędkości jakieś 150km/h.. Stało się to na autostradzię więc zatrzymałem się tylko na chwile i zdecydowałem podjechać jeszcze okolo 1km do parkingu.. Okazało się że olej z silnika raptem "wyparował" w sporej ilości:/ Moj silnik brał już jakieś tam 0,25l na 1000 km więc co jakiś czas sprawdzam i uzupełniam. 100km przed tym zdarzeniem na postoju również sprawdziłem i bylo ciut powyżej minimum a że do granicy tylko 150 km zostało a że nie miałem na dolewke wiec pomyslalem ze wleje na pierwszej stacji w Polsce... jak zjechalem na ten parking okazało sie ze na bagnecie nie ma juz nic i po "wydziadowaniu" pół litru oleju od jakiejś Pani stan po scieknięciu byl dopiero na minimum!! Więc wychodzi na to że przez jakies 100 km ubylo mi pół litra chyba... Z tego co ja rozumiem ta druga żołta lampka od oleju powinna zapalic sie gdy poziom oleju jest zbyt niski - nic takiego sie nie zdarzylo.. Auto mam już w domu ale nie wiem co dalej robić... Ktos tam ogladal i twierdzi ze pewnie "przylapalo na panewce"... Mi sie jakos nie chce wierzyc bo tam chyba jest smarowanie cisnieniowe a nei rozbryzgowe? (Cisnienie oleju bylo ciagle ok). Zdjalem teraz paski wszystkie zeby wykluczyc jakies wspomaganie czy cos tam i klepie nadal. ja sie zastanawiam nad zaworami, moze sprezyna pekla ktoras albo zawor sie zawiesil?? To mozliwe? Nie chce sie bawic w wielkie koszty remontow silnika, jak sie okaze ze to panewki albo tloki to wole kupic drugi za 1,5 tysia z gwarancja niz remontowac chyba ten. No bo ile taki remont moze kosztowac? Wie ktos gdzie najslabsze smarowanie pierwsze jest w przypadku zbyt niskiego poziomu oleju w silniku??? Na co stawiacie?? halas przypomina bardziej klepanie o blache niz stukanie. Silnik zapala bez problemu i chodzi równiutko, na poczatku bylo to slychac tylko na wiekszych obrotach, teraz klepie rowniez na biegu jałowym Pozdrawiam i czekam na jakies rady... |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-23 13:56:54 Dzieki, nie pomyślałem o tym że tak można to prosto sprawdzić, myslalem o sciaganiu miski od razu. Ale sprobuje wlasnie sprawdzic najpierw uklad korbowo tlokowy tak jak opisales a jak bedzie w razie ok to odkrece pokrywe zaworów i zobacze co tam sie dzieje bo mam jakies dziwne przeczucie ze to tam cos sie dzieje zlego... |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-23 18:21:13 No i niestety...
Zrobiłem tak jak pisałeś i okazuje się że na 1 cylindrze (od kola pasowego) tłok ma luz, gdy krecilem walem podnoszac go troche a pozniej cofalem wal i nastepnie naciskalem na tlok to opadal jakis milimetr albo dwa ze stuknieciem, na pozostalych tego nie było. Teraz tylko nie wiem czy na panewce czy na sworzniu... no ale to już tylko po rozbiórce by sie dowiedziec dało... Teraz pytanie zasadnicze: Czy opłaca się to naprawiac?? Rozumiem ze wariant ze sworzniem bylby prostszy : tulejka i sworzen chyba nie majatek taki by kosztowalo? Ale jesli to panewka no to chyba szlif walu by musiał być? Ile cos takiego mogloby kosztować? Mechanika mam niby taniego ale nie wiem czy on taki silnik dobrze by ogarnął. Patrze na allegro i widze że do 2 tys to tych silnikow z rozbiórki jest troche do wyboru. Moze cos takiego taniej wyjdzie jesli z gwarancja taki slinik bym wyrwał? Zaznaczam że mój juz i tak łykał olej... Jak wyglada wyciąganie silnika? Bo gdyby wrzucac drugi silnik to moze zastanowil bym sie nad wlasnorecznym zrobieniem tego, troche tam umiem kluczami machać ale wygląda to strasznei ciasno w tym przypadku!! Czy latwiej sam czy wogole ze skrzynia to leci prosciej? Do gory standardowo wyciaga sie go czy moze jakos przod sie odkreca i wtedy latwiej idzie? Rozumiem że bez rozlaczania klimy np. sie nie obejdzie... Czy sama "kostka" silnika tego od ubogiej mieszanki rózni sie cos od normalnego? A moze anglika calego kupic i juz nie patrzeć jaki silnik dokladnie, może nawet 2,0 i przelozyc calosc ze skrzynia? Troche innych czesci tez bym mial juz na zapas moze przydatnych... (chlodnice tez mam walnieta ciagle). Sam juz nie wiem co teraz robic, chcialbym naprawic to jak najszybciej
Moze ktos oszacowac mniej wiecej koszty przywrocenia mojej cari na droge? Pozdrawiam |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2007-09-23 20:54:19 Odkrec miske i sprawdz stan elementów.Nieraz wystarcza polerka czopa wału i założenie nominalnej panewki.Sworzen tłoka jest mniej prawdopodobny gdyż on nie potrzebuje cisnienia oleju do smarowania,lecz nie można tego wykłuczyć. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-09-23 21:10:01
Coz tez stawiam na panewke bo sworznie nie wykonuja obrotu ,aczkolwiek sa smarowane mgla olejowa ktorej przy niskim stanie oleju niema. Uzywany silnik to loteria ...wygrales kiedys w totolotka ,ja nigdy to dobre do sprzedazy auta. Ja bym zdjal miche i glowice,sprawdzil czy jest duzy rant na gladziach jezeli tak to faktycznie lepiej uzywany silnik z gwarancja. Jezeli rant jest standartowy to wyciagnalbym silnik wymienil pierscienie na nominaly. Wal do weryfikacji czyli pomiary bicia czopow itd jezeli wymielilo panewke,a nato wyglada to Koniecznie szlify walu panewki nadwymiar naprawczy,korbowod pewnie do wymiany bedzie. Glowice zrobic tzn nowe prowadnice zaworowe jesli trzeba,a przynajmniej uszczelniacze zaworowe-to zalatwi problem brania oleju. Po tych zabiegach a szacuje koszty na jakies 2000-2500 pln masz silnik zrobiony i wiesz czym jezdzisz a taki uzywany 2000pln ale niewiadomo,a olej pewnie tez bedzie jadl |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-25 14:37:35 Wczoraj przywiozlem mojego (taniego i dobrego )mechanika, posluchal i mówi że nie ma praktycznie szans żeby to była panewka, stawia na sworzeń... Teraz zawalony robotą, dopiero za tydzien moglby sie zajac tym więc stwierdził że jak mi sie nudzi to moge sciągnąć miske i wykluczyć panewke... A jak panewka to w tym czasie bede mial czas na szukanie ewentualnie drugiego motoru. Jesli to ta tulejka to teraz sie zastanawiam czy można tą tulejkę jakoś wprasować druga czy trzeba caly korbowód... Bo jak to drugie to korbowód pewnie z 500 zł. Wogole zastanawiam się co jeszcze pierdykneło bo gdzies ten olej wcięło jakby nie było... Piersien może? Nic nie brzeczy... Dzis pomału biore sie za rozbiorke wstepna. Pisze sie w ten remont bo za robote duzo nei bede placil ale przekonany nie jestem. Tak sobei odpalilem teraz katalog Japan Cars i widze ze same uszczelki ze 200-300 zł wyjda, uszczelniacze zaworow po 4 zeta to 70, pierscienie 250, a ten luz na korbowodzie to nawet nie wiem jak szacowac... Blisko mnie koles ma silnik goły z cena wywolawcza 1200 podobno w dobrym stanie"?" Jakbym go za tysiaka wyciagnal z gwarancja chociaz rozruchowa to nie wiem czy nie byloby lepiej jednak? Zastanawiam sie tez czy ten silnik moj po takiej ingerencji to jeszcze dlugo moze pochodzic... Moze jakies zlote wskazowki ulatwiajace zdjecie misy ktos zna ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-09-25 16:43:17
A jak wygladaja swiece? jezeli zjadlo olej przez ten gar co stuka to powinna byc zaolejona. |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-25 19:47:09 No właśnie też tak myślałem ż ena śiwecy bedzie widać ale one wszystkie takie same, ogólnie jakies takie mokrawe:/ Nie mialem czasu odkrecic tej miski jeszcze, udalo mi sie odkrecic narazie alternator, tlumik i troche drobiazgow, spuscilem plyn z chlodnicy i jest czysty ale tera zmam lepszy widok i widze siezy wyciek oleju chyba spod glowicy tego cylindra ktory walnal... Olej nie poszedl do plynu napewno... Denko tloka tez nei wyglada czarne tylko tak jak reszta...
Jutro bede rano rokrecal cos wiecej Dzis tak sie zastanawialem czy sprezarka klimy jest identyczna w wersji 2,0 albo 1,8? Chodzi o mocowanie![]() |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-26 18:29:09 Dziś próbowałem zdjąć miskę i odpadłem:/ rozebrałem wszystko ładnie pięknie: wydech, podpora skrzyni i tak dalej... Odkreciłem srubki od misy a ona siedzi jak przyspawana wrrr.... Fabrycznie to powina byc chyba uszczelka korkowa pod miska? U mnie jest zlożone na jakis silicon kurka blaszka i zassalo sie na amen, probowałem gumowym młotkiem ja obluzowac ale chyba predzej bym ja powginał niz cos poruszył. Pozostaje czekac jednak chyba az moj mechanior bedzie mial czas za tydzien Teraz jak widze ten silicon to juz mi czarne mysli po glowie chodza ze jak byla jedna ingerencja juz w tym silniku to dobrze z nim nie jest ogolnie rzecz biorac
Mam namiary na silnik z pewnym przebiegiem 90 tys km, cena wywoławcza 1600zł. (???) |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-09-26 19:10:03 Fabrycznie jest na czarnym bodajże silikonie
Oderwać miskę nie będzie łatwo Aha, nie doczytałem, ale jeśli to jest 2,0 to najpierw wyjmij czujnik poziomu oleju z miski !
Ja zrobiłem sobie kilka blaszek 1mm o wymiarach ok. 4x4cm zaostrzone z jednej strony. Wbijałem tak ostrzami miejsce w miejsce dookoła między miskę a blok. Wyjmowałem ostatnią i wbijałem jako pierwszą. I tak do momentu aż dało się złapać michę i oderwać resztę silikonu
Sprężarka klimy w 2,0 jest inna niż 1,6/1,8. 1,6 i 1,8 mają chyba takie same. Pozdro. |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-26 23:35:19 U mnie biały silicon, ale nałożony wyjątkowo starannie... Więc może to faktycznie i fabryczne badziewie To jest pierdzielony 1,6 niestety a nie 2,0 Kordzi mnie bardzo 2,0 ale rozsadek jeszcze działa... Po tej porażce z miską pojechalem sobie do wawy na jakiś relax do piatku Jak wroce poprobuje z tymi blaszkami Pobowałem podważać wkrętakiem płaskim szerokim ale bałem się tego powyginać, strasznei trzyma ten silicon!! A w 1,6 też mam kontrolke poziomu oleju w misce ale nie zlokalizowałem czujnika jak narazie, odłączyłem tylko ten co jest blisko filtra w bloku - chyba odpowiedzialny za cisnienie oleju wydaje mi sie Jak sprezarka w 2.0 jest inna to widze ze w najbardziej szalonej wersji planu działań doszło by jeszcze rozłaczanie klimy... No i z angola wiązka elektryczna silnika tez jest inna wiec juz odpuszczam marzenia o 2,0:/ Najwyzej jak po naprawie nie bede zadowolony to sprzedam co mam i kupie lepsza carinke, teraz wiem na co zwracać już uwage![]() |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2007-09-27 10:12:16 Ja bede uszczelnial dół bo cieknie mi troche, najgorzej ze z michy lekko rosi na wydech wiec trza zrobic.
Orginalny silikon to czarny i schnie 1 dzien trza zostawic w spokoju to tak na szybko. Zdam wam relacje po 2 X co i jak to sie dowiem ![]() |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-29 14:44:42 Hej, mam pytanie jak rozpoznać silnik 1,6 4-afe normalny od tego lean burn jesli tak na pierwszy rzut oka jak jest golec bez kolektorow i wogóle... Czy lean burn zawsze bedzie mial wtryski bezposrednio w glowicy a nie w kolektorze?? Co oznacza końcówka napisu na pokrywie zaworów "EFI" ? Tak pytam bo prawdopodobnie bede potrzebował jakichs czesci i nie chcialbym sie nadziac na cos nei z tego silnika co mam
Wogóle auto jeszcze nie rozebrane a ja ciagle rozmyslam nad tym silnikiem i sensem naprawy. On zrobił już conajmniej 150 tys. km na LPG (jesli nei jest przekrecony tak wogole licznik), brał olej dziad i jeszcze teraz mi sie przypomina że czasami pod obciazeniem przy dodaniu gazu slychac bylo lekkie pobrzekiwanie, wydawało mi sie ze to z pompy wspomagania ale teraz to juz nie mam pewnosci czy to moze nie pierscienie byly. W dodatku jak sie przytarl na 1 sworzniu to jaka mam pewnosc ze w innych miejscach nie nastapilo jakies drastyczne zuzycie? Jesli uszczelka wywalila to chyba tez przegrzanie wchodzi w gre... Jakos wydaje mi sie ze nawet jak go naprawie to nie bede juz mial do tego silnika zaufania:/ Dowiem sie napewno troche wiecej jak bedzie rozebrany... Kurde co za pech z tym silnikiem:/ No ale o jednym jestem przekonany teraz co do LPG, jest spoko ale do spokojnej jazdy, jak sie obciaza silnik na dlugi czas to powinien chodzic na jedynym slusznym paliwie do jakiego zostal przystosowany: BENZYNIE! |
![]() robertog TOYOTA DRIVER Warszawa | 2007-09-29 15:58:11 siemka,
powinna być niebieska naklejka z prawej strony na pokrywie zaworów informująca o konieczności używania platynowych świec. EFI - Electronic Fuel Injection - elektroniczny wtrysk paliwa |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-09-29 18:40:04
Jezeli tak to faktycznie wymien ten silnik ale na taki sam typ. |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-30 14:11:07 Ludzie...
Nie miałem pojęcia że tyle jest wersji silników 1,6
Jak to jest z tym lean burn to nie wiem już:/ Tu znalazłem że lean burn ma wtryski w głowicy i wiekszosc silnikow z angoli tak ma... Ale na mój rozum lean burn mają czujnik mieszanki w kolektorze wkrecany na 2 srubki a nie sonde w tlumiku dalej? Czy lean burn ma ten czujnik i sonde dodatkowo w zwyklym miejscu czay tylko ten czujnik (czy musi on byc w kolektorze czy moze dalej rowniez byc?). Mam ogladac cos takiego: wtryskiwacze w glowicy, naklejka niebieska na pokrywie zaworow, kolektor 4 w 1 bezposrednio i nic w niego nie jest wkrecone. Cena 1300 zeta, 100 tys mil przebiegu ponoć Siedzi w aucie wiec mozna odpalic i przetestowac. Na co by tu zwrocic uwage przede wszystkim jeszcze zanim ewentualnie wyrusze w podróż po niego? Przeczytałem na tym forum i na TKP opinie ludzi którzy włożyli w remont silnika po 1,5 - 2 tys. i są raczej mało optymistycznie więc decyzja już chyba raczej przesądzona moja |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-30 23:58:46 Wlasnie zakonczyłem porównanie mojego silnika ze zdjęciem "przyszłego" i jeszcze jakies watpliwosci... Nie widze całego kolektora wydechowego dokładnie na tym zdjęciu ale wygląda to tak że w moim silniku jest do niego mocowana osłona na 4 sróbki i poszczególne "rurki" wychodzace od cylindrów wygladaja dosyc cienko i sa niesymetrycznie rozmieszczone tzn. te od lewej strony sa wygiete w prawo dosyc bardzo co powoduje ze wylot z tego kolektora jest bardziej blizej skrzyni. W silniku ktory chce nabyc kolektor nie ma osłony, wyglada masywniej, nie widać wogole żadnych nawet uchwytów do mocowania osłony i dodatkowo "rurki" wychodza symetrycznie co sugeruje ze wylot z kolektora jest centralnie po srodku silnika, czyli uklad wydechowy przesunie sie kilka centymetrow u mnie w strone klimy. Czy nie powstana jakies dziwne naprezenia w ukladzie wydechowym? (mam wspawany lacznik elastyczny - siatke). Druga rzecz jaka zauwazylem to inny aparat zaplonowy, moja kopułka jest na zatrzaski a ta jest przykrecana na 2 srobki:/ Pytanie czy wtyczka jest taka sama i czy dla kompa to to samo? Jesli nie to przelozyc chyba z mojego silnika aparat zapłonowy nie bylo by problemu? Ale dojdzie koniecznosc chociazby wstepnej regulacji zaplonu zeby dojechac gdzies na dokladna regulacje... Tak poza tym jedyne co widać innego to linka do przepustnicy z drugiej strony leci w angolu ale to tylko ten polksiezyc na ktory linka sie "nawija" chyba trzeba na osce przepustnicy zmienic tamto auto jest bez klimy ale otwory do mocowania sprezarki klimy to chyba w kazdym bolku silnika byly mam nadzieje ? Jak sadzicie, ile mozna zaplacic mechanikowi za przeszczep tak rozsadnie? Bo sie zastanawiam czy sam tego nie probowac zrobic Wyzwanie troche spore ale wszystkie niezbedne narzedzia mysle ze teraz mam, wlacznie z wyciagarka Auto tez juz w sumie ustawione w pozycji do rozbiórki i delikatnie zdekompletowane co zniecheca do przeciagnia go do mechanika Jakies tam doswiadczenie minimalne tez mam, co prawda w samochodach duuuużo mniej zaawansowanych techniczie: maluch, trabant, polonez wyciagalem i wkladalem kiedys silniki kilka lat temu z kumplami z piaskownicy (zawsze jako głównodowodzący operacją .
Taki lewy manualnie wiec mocno nie jestem a mam wrażenie jakies dziwne że na spokojnie dokladnie gdybym to zrobil to bylbym bardziej pewien tej swojej roboty niz takiej zrobionej w pospiechu przez mechanika Brać sie samemu za to?[ wiadomość edytowana przez: broker2004 dnia 2007-10-01 00:05:39 ] |
piwalek Carina E Sportswagon Kraków | 2007-10-01 12:09:22
LB - czujnik na flanszy na 2 śruby na dwururce za kolektorem. Pozdrawiam |
![]() robertog TOYOTA DRIVER Warszawa | 2007-10-01 17:42:47
dziwna sprawa - niby wygląda na LB ale do tej pory wydawało mi się, że czujnik jest zawsze w kolektorze
może daj linka do tego ogłoszenia albo wrzuć tutaj jakieś zdjęcia |