MotoNews.pl
2 Zapchane nawiewy powietrza (195616/26)

Zapchane nawiewy powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - problem jak w temacie...

Parkuje na tym cholernym parkingu pod blokiem pod drzewami - lipami - z których o każdej porze roku coś leci... wiosną jakieś pączki kwiatowe, latem taka tłusta klejąca maź, której za nic nie można zmyć, teraz zaczynają opadać liście i będzie tak jeszcze przez 3 miesiące...
Pomijam sprawę ptaków, które siedzą na drzewach i walą na karoserie odchodami 24h /365... SUPER...

Z powodu tych liści pozapychały mi się ...te boczne wyloty powietrza w "konsoli środkowej" czy jak to tam nazwać... po otwarciu drzwi widać, że w 70 - 80 % są zapchane przez liście...
Tym sposobem mam małą skuteczność nadmuchu na szyby boczne.
Czy wie ktoś jak się do nich dostać - przynajmniej do tego od strony kierowcy, bo do tego od strony pasażera pewnie da radę dojść po wykręceniu schowka...

Przy okazji taka uwaga...

Gdyby koreańce zrobili większe otwory w kanale dolotowym zamiast takiego sitka ...toby się liście i inne zanieczyszczenia nie gromadziły, a po drugie skuteczność nadmuchu powietrza na szyby boczne byłaby większa - ...może pokusić się i wyciąć to sitko ?
Pewnie jak je rozkręce i wyczyszcze to ...wystarczy na kilka dni

Jest opisany(w wyszukiwarce)temat filtra nawiewu powietrza.Jeden z lepszych(bo prosty)patent to naciągnięcie pończochy-i problem liści i innego badziewia znika.Do wyciągnięcia farfocli z układu można zastosować ssąco-warczący sprzęt dywanowego przeznaczenia(podp.nim się nie ogolisz?).Po całej operacji warto zdjąć wentylator nawiewu (opcjonalnie przed)i wyczyścić wszystko co da się dosięgnąć , po łokcie wewnątrz(inwencja własna czym-np jw)Są dostępne środki grzybogójcze,ale nie stosowałem.

...no jest opisane ale nie do końca to o co mi chodzi... chyba, że nie umiem szukać

- jak się dostać do tej kratki nawiewu, która tłoczy powietrze do "lewych i prawych drzwi"...

Za tą kratką mam pełno liści - nawet odkurzacz przemysłowy sobie nie poradzi...

Cytat:
2007-09-22 22:49:22, nawigator5 pisze:
- jak się dostać do tej kratki nawiewu, która tłoczy powietrze do "lewych i prawych drzwi"...

Otworzyć drzwi i delikatnie ją wydłubać z zatrzasków

Cytat:
2007-09-22 22:53:40, krzychu_ch pisze:
Otworzyć drzwi i delikatnie ją wydłubać z zatrzasków

nie da się - rozwiązanie siłowe powoduje wyłamanie zatrzasków

trzeba od spodu deski odłączyć kanał nawiewu - to chyba jesyna metoda.

Robert_S napisał: trzeba od spodu deski odłączyć kanał nawiewu - to chyba jesyna metoda-sprawdziłem ,potwierdzam,i tak całą reszte zasyfionych dolotów ,ściereczką do mycia szyb(czasem na drucie) +detergent ,a czasem WD40 zdziałać potrafi cuda.

Dzisiaj zastosowałem rozwiązanie jak mi się wydaje - najprostsze - ...takie proste, że aż chyba genialne w swojej prostocie

Odłączyłem zasilanie od silnika dmuchawy i ...kabelkami na krótko zmieniłem biegunowość zasilania silnika...

Dmuchawa zaczęła działać jak odkurzacz wcześniej pozamykałem wyloty na konsoli środkowej aby zwiększyć podciśnienie w wylotach bocznych i BINGO ...liście sostały wessane w okolice silnika... i dalej to już je potraktowałem z odkurzacza...

Ma ktoś jakiś pomysł jak dokładnie oczyścić nawiewy przedniej szyby ze szkła pochodzącego z tej szyby?I czy da sie wyciągnąć bez uszkodzenia te kratki?