Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-23 08:30:02 Witam...
Szukalem na forum ale nieznalazlem podobnego tematu... Wymienilem łozyska, dokrecilem zgodnie jak podaja zrodla, zklepalem srube, a i tak sie odkreca...Po ponownym dokreceniu, zalozeniu nowej sruby i zaklepaniu przejechalem ok 5m i uslyszalem zgrzyt, wysiadlem i kolo juz mialo luz... ![]() Czy mogl sie wyrobic gwint na zwrotce czy to cos innego...? Pozdro |
![]() djmatys88 126p Chorzów | 2007-09-23 10:30:10 a dałeś pod śrube tą podkładke zabezpieczającą przed odkręcaniem?? |
![]() fifi PF 126 BIS, W202 230 ... Toruń | 2007-09-23 10:43:26 ta podkładka jest z takim dzyndzlem żeby sie nie obracała na osi
teorytycznie gwint mógł sie zjebać ale w to wątpie |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-23 11:00:48 Podkladka jest...
Jak myslicie, co to moze byc? A co myslicie zebym skontrowal druga nakretka? tyko niewiem czy jest miejsce wogole na druga nakretke... Pozdro |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2007-09-23 11:04:55 jakiej firmy lozyska? ![]() |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-23 12:09:56 W sumie musze spojrzec na pudełko...ale po odkreceniu tej z zestawu wzialem druga ktora mialem gdzies w gratach, ale tez sie koopa ![]() Juz niewiem czy maam wymieniac zwrotki czy co?POOOOMOCY ![]() Pozdro |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2007-09-23 12:17:35 Ja przy najbliższej okazji bede to przerabiał na zawleczkę. |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-23 14:46:22 Pierwszym razem srubka wypadla mi jak zdejmowalem oslone lozysk ![]() Mam nadzieje ze zwrotki niebede musial wymieniac Pozdro |
ISO-lator F&F Sympatyk Fiat 126p x3 Tomaszów Maz. | 2007-09-24 09:15:28 No ja też chce to na zawleczkę przerobić tylko nigdy nie mam czasu albo okazji żeby rozgrzebać auto. |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-24 11:26:46 gwint na zwrotce jest si, okazalo sie ze podkladka sie wyruchala, ale niewiem w jaki sposob...i przez to ze podkladka sie z*ebala wyszlo cos takiego z zew. lozysk
![]() Troche mam tez ta szpilke od zwrotki porysowana(zaraz za gwintem), bo srodek zew. lozyska sie zapiekl i mialem lekki problem z wyciagnieciem... Kupie podkladke nowa i zobaczymy jak to bedzie banglac...narazie wlozylem stare lozyska ale dopuki niewloze nowej podkladki to sie nigdzie nieruszam... Pozdro |
![]() Gie F&F MEMBER F126p Gdynia | 2007-09-24 11:45:35 Tak, te co mialem poprzednio wlozone...
Dzwonilem do sklepu z czesciami i kutwaaa nie maja takiej podkladki... Mam nadzieje ze w innych sklepach sie znajda i problem sie rozwiaze Pozdro |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-09-24 13:48:43 Z kumplem tydzień temu zmieniliśmy łożyska przednie w kancie i dzisiaj lewe przednie koło zatarło się i z 80km/h kumpel miał niespodziewane hamowanie ponieważ bieżnia "przyspawała" się do piasty.Reszta łożyska zmieliła się w proszek,wczoraj wracając z giełdy w Gliwicach zaczęły mocno huczeć a dziś się posypały... łożyska firmy CX |
![]() HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2007-09-24 15:26:04
![]() ![]() |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-09-24 16:20:27 Łożyska były zmieniane tą samą metodą którą zmieniam od lat,dokręciliśmy je na maxa aż koło z dużym oporem się kręciło a następnie lekko zostały śruby z łożysk trochę popuszczone tak by koła nie miały luzów i kręciły się lekko. Zawsze tak zmieniam łożyska i narazie nie musiałem ich w żadnym z aut wymieniać,podejrzewam,że mogła wyjść jakaś wadliwa seria ponieważ inny znajomy kupił niedawno CX i już po kilkudziesięciu km zaczęły huczeć. |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2007-09-24 16:43:46 Nie chcę Was mili koledzy martwić, ale łozyska CX to najtańszy i najgorszy chłam;/ Zauważcie, że żadne nikt z mechaników jeśli chce kupić dobre nie bierze CX'a.Popytajcie a zobaczycie.Niestety CX wykonamy jest z hińskiej stali;/ co powoduje to, że łozyska dośc szybko siadają.
Druga sprawa to sposób osadzania łozysk w piastach. Zwrócić nalezy uwage, że każde nieprofesjonalne podejscie do bieżni szczególnie zewnetrznej może spowodować jej wyoblenie w wymiku czego łozysko będzie sie wybijać, rozkalibrowywać, luzować i zacierać. Przywadek malucha jest natomiast sam w sobie wybitny. Dam sobie obciać wszystkie paluszki, że nikt z Was owej śrubki nie zaciska specjalnym zaciskaczem tak by śruba nie miała luzu, a zapunktowane miejsce we frezowanym miejscu na czopie było dokładnie wypełnione nakrętką. Standardem jest przecinak, śrubsztak lub podobne badziewie. Sam tak robiłem i wiem jak jest;/ Przyznam się, że przyszedł czas gdy oprócz zaklepania nakretki wklejalem ją na kleje loctit'e;] Poprawiło się!! |