MotoNews.pl

[126]145/80/13 zmiesci sie ??????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy taka opona zimowa da rade w malcu?

Moze delikatnie obcierac przy pełnym skrecie, ale delikatnie.

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2007-09-27 11:36:20 ]
[ powód edycji: regulamin -> tytułowanie watków ]

Panie...sie popiesci to sie wszystko zmiesci

Pozdro

zalezy na jakiej feldze ale zmiesci sie. do tyłu bez problema wejdzie

felga to stalówka od CC.

O tył sie nie martwie, przód mnie męczy.

http://klub.chip.pl/krzysiekz/fiat126p/opony.htm
policz

155/70R13 na feldze 5" weszla, to i ta wejdzie.

Z przodu nie podejdzie. 135/80 r13 biedę miała wejść żeby nie obcierała. Dopiero po rozklepaniu błotników i nadkoli obcierać pzestały. Do tyłu wejdą bez problemu 145/80 r13, za to, tyle że rozpędzanie będzie wolniejsze, no i predkosc pokazywana na liczniku bedzie nieznacznie mniejsza niz rzeczywista.

(tak nawiasem mówiąc jak umiesz skrecac tyłem to przetrwasz zimę nawet jak bedziesz miał z przodu łyse vivo, a z tyłu te 145/80 r13 )

jesli tylko przy pełnym skrecie bedzie obcierać to jeszcze przeżyje.

ktos cos jeszcze doda?

Ja dodam tylko ze wszystko zalezy ile razy waliles w przeszkode przodem i jak dobrze zostal ten przod wyciagniety - u mnie, na przyklad, 145/70 13 nie ma szans z przodu. Na moje nie dowiesz sie poki nie przymierzysz

letnie mam w rozmiarze 155/65 i nic nie ociera, wiec mysle ze wielkosc nadkoli mam w normie.

155/65 r13 to niemal odpowiednik 145/70 r13. jesli zalozysz 145/80 r13 to na 90% beda nie tylko obcierac, ale wrecz potnie je o błotniki i/lub ograniczy max. skret. Chyba ze masz duze dystanse i ranty nadkoli nie tyle rozklepane lecz wyciete dosc mocno

jesli masz mozliwosc to sprawdz!

PS: moje autko mialo akurat tyle miejsca zeby weszly oponki 135/70 r13, wiekszej upakowac sie nie dalo juz

Ja miałem z przodu 145/80 r13 bo 135 w takim rozmiarze nigdzie nie mogłem dostać i niestety jak wsiadła cięższa osoba to nie dało rady jechać - zawias obniżony oczywiście. Poza tym wydaje mi się, że w tym rozmiarze na tyle ta opona ma mniejszą przyczepność na śniegu niż zwykła 135 na 12" feldze.

145/80 R13 i 155/70 R13 to odpowiedniki, w większości przypadków z przodu raczej nie wejdzie, choć faktycznie zależy jak lezy i u kogo, na tył napewno spasi!Szukaj na przód 145/65 R13 145/60 R13 , ewentualnie 145/70 R13 lub 155/65-te 2 ostatnie wiekszosci osobom pasuja badz przy niewielki modyfikacjach rantów nadkoli!
A im bedziesz miał szersza felge tym wieksze szanse na zmieszczenie każdej z opon w nadkolu!

ja mam podobnie jak HNT 135/70 to max co wchodzi, dlatego zaopatrzyłem sie w zapasy, zawsze na zime można zakładać 12 i po problemie. Tak z ciekawostek jeżeli chodzi o tył to 145/70R13 na dystansie 20mm obcierało tylko przy maga dziurach, przy feldze od DF, jak na rajdzie złapałem kapcia to seria 12 ocierała dużo więcej.

najlepiej cobyś gleby nie miał do takiego lacia

pany gleba jest, tarcze są i 155/65 letnie lacze. Rok temu miałem zimy
tez w tym rozmiarze i dawały rade. Miałem okazje kupic takie 145/80, ale odpuszczam - przekonaliscie mnie.

a ja mam przód tył 155/65 i gleba na bilu i mi nigdzie nie obciera fele 4,5" Et nie pamietam.