MotoNews.pl

Co to za prykanie ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak wcisne hultajowi gaz do 4000 to jak go puszcze z tlumika wydopywa sie takie prykanie od czego to ????? aha i jeszcze mam pytanie kupilem taki srodek do wiazania wody i konserwacji ukladu paliwowego jak czesto go uzywac i jak sie on ma do wtryskow i jaki lepszy taki do wiazania wody i konserwacji czy taki co ma dodatkowo srodek do czyszczenia wtryskow ??

Na 99% po odpuszczeniu gazu do tłumika dostaje Ci się niewielka ilość nie przepalonego paliwa które dostaje zapłonu dopiero w tłumiku, stąd do 'prykanie'. Niektórzy lubią coś takiego i niekiedy sami celowo opóźniają minimalnie zapłon żeby auto przy każdym odpuszczaniu gazu strzelało tłumikiem. A co do preparatów to się nie znam, ale jakoś nie wierzę w cudowne lecznicze działanie tych małych buteleczek

no to co mam zrobic zeby nieprykal jechac na diagnotyke kompa czy co ?

A aż tak Ci to przeszkadza ? Jeśli tak to wydaje mi się że mała regulacja zapłonu wystarczy :]

Odnośnie preparatów, to gdzieś czytałem o nich i zdecydowanie lepiej jest używać tych z czyszczeniem wtrysków. Ale z nimi trzeba być ostrożnym i jeśli używać to od czasu do czasu (w sensie co parę miesięcy), ale najlepiej jest starać się jeździć z bakiem zapełnionym ponad połowę, wtedy ogranicza się "wydzielanie" wody.