MotoNews.pl

Nieszczęścia chodzą parami czy mechanik dał d**py?!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych klubowiczów...

TOYOTA AVENSIS 2l benzyna + Gaz BRC (2000r) przebieg 180tyś

Tydzień temu wywaliło mi świecę z drugiego cylindra (sic!), oddałem samochód do mechanika. Naprawili silnik. Samochód przejechał ~300km i silnik padł. Obiawy: 3 gar nie pali, leci biały dym z silnika. Po odwiezieniu do tego samego mechanika i ponownym rozkręceniu silnika diagnoza..... PĘKNIĘTA TULEJA TRZECIEGO CYLINDRA!!!!

Moje pytanie jest następujące, czy jest to nieszczęśliwy zbieg okoliczności, czy macherzy źlie podokręcali głowicę szlag trafił tuleję???

wygląda na to że za ciepło mu się zrobiło, blok nie pęka sam z siebie...

głowica w tym wypadku nie ma nic wspólnego, skoro walnął blok

serdeczne wyrazy współczucia :/ przerabiałem ostatnio nową głowicę w 5S-FE i nikomu nie życzę :/

pzdr

Chyba prędzej ukręci się śruba niż niż rozwali blok.Jeszcze nie słyszałem żeby komuś pekło coś w bloku bez użycia pekniętego korbowodu.Kiedyś musi być ten pierwszy raz.

A najfajniej jest jak benzynka zachlystnie sie woda wtedy ciekawe rzeczy dzieja sie w silnuiku

Przy wodzie w cylindrze predzej stawiałbym na pogięte korby niż pękniecie tulei cylindra.

CARINUS - tuleja jest pęknięta bo oglądałem silnik w warsztacie. Chłpaki proponowali wymienić samą tuleję, ale nie dają gwarancji, że będzie chodzić. Chyba zostaje tylko kupić jakiś silnik ze "zdrowym" blokiem. Mnie chodzi o to czy w wyniku złego poskładania silnika może się coś takiego stać, czy po prostu miałem pecha

Tak powaznie to cala wine zwalilbym na LPG coz pekniecie na pewno zaszlo w wyniku temp. nie wiem roznic min. a max to juz nie wiem ale przez LPG pekaja glowice i to juz wiem nie od jednej osoby.

Stawiam na mieszanke zbyt uboga ja bym nie kupowal , remontowal silnika tylko uzywke bo i stary na pewno jest juz przegrzany lekko ;-(

Cytat:
2007-09-27 10:02:32, Cromm pisze:
Tak powaznie to cala wine zwalilbym na LPG [...]

Tiaa... i jeszcze masonów, żydokomunę i układy
Ej... chłopie... podpadłeś mocno.
Pozdro.

120000 km na gazie w toyotce i nic nie peka. Perzan ma rację najlepiej zgonic na oligarchów, żydów itp. A tak na poważnie to pewnie przez ABW lub CBA
LPG nie jest takie straszne i tak wielkich temperatur nie ma. Trzeba po prostu dbac o auto, płyny i wymiany jak fabryka podaje. Ja wymieniam co 10000 olej i co 25000 świece i wszystko w porzo.

Cytat:
2007-09-27 08:51:28, arek_s pisze:
CARINUS - tuleja jest pęknięta bo oglądałem silnik w warsztacie.

Absolutnie nie kwestionowałem Twojej diagnostyki.To była odpowiedz na post kolegi który sugerował pęknięcie tulei spowodowane dostaniem sie wody z powodu...pęknięcia tulei.

tuleja pekla wg. mmie pod wplywem zlej mieszanki, kolega jezdzil na takiej i nic nie czuł a temp. zrobila swoje a raczej jej roznice

Cytat:
2007-09-28 12:04:51, Cromm pisze:
tuleja pekla wg. mmie pod wplywem zlej mieszanki, kolega jezdzil na takiej i nic nie czuł a temp. zrobila swoje a raczej jej roznice

Zła mieszanka w pierwszej kolejnosci wypaliłaby gniazda zaworowe z zaworami,ewentualnie zrobi dziurke w denku tłoka.Tuleja ma zbyt dużą pwierzchnie czynną odprowadzenia ciepła żeby nadwyżka temp. mogła coś zrobić.Takie jest moje zdanie ale co sie stało naprawde to chyba wielka niewiadoma.