Pompa wody - wymieniać ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
czeka mnie rozrządzik w najbliższym czasie... i mam dylemat czy wymieniać też pompę... wozik to corolka e9 1,8 D

cześć przed cariną miałem taką toyotę wymieniałem 2 razy rozrząd ale ani razu pompy mimo żę szwagier ma mechanikę nie wspominał że trzeba razem z rozrządem wymieniać pompy może to błąd nie wiem
mimo to przejechałem toyotką 80 000 km i nic z pompą się nie stało pozdrawiam grzesiek

pompa pada srednio co 100tys kmm z lekkim haczykiem.
Ja wymieniam dopiero jak slysze ze pompa sie konczy, wlasnie mialem 2 wymiane pierwsza po 100tys w ASO a druga teraz pol roku temu po 215tys bodajze.

hmm czyli diabli wiedza tak naprawdę bo te 100 tys już się niedługo zbliża,a nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel to wymieniał...

Z tego co mi wiadomo to pompe wody nalezy(zaleca sie) wymieniac razem z rozrzadem, tak przynajmniej słyszałem w tv, a i paru znajomych jak sie chwalili wymianą rozrządu to tez pompe zmieniali. Wyjątkiem jest jeden qmpel co juz trzecia pompe wstawił od nowości(60kkm), ale to juz zupełnie inna historia

no właśnie stwierdziłem ze nie ma co dziadować i zamówiłem...

Pompa do Cariny E 1.6 w sklepie to wydatek rzedu 100zł firmy AISIN. Ja na swojej oryginalnej zrobiłem około 300kkm zanim zaczeła cieknąc w najmniej odpowiednim czasie... w połowie trasy z Wrocławia do Mielna. Ja bym wymienił pompe zeby miec swiety spokój, koszt nie duzy a przynajmniej pewnie sie jezdzi.