[Accent95] Rozrusznik nie kreci silnika tylko sam sie kreci.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ostatnio nasilil mi sie problem :
rozrusznik nie kreci silnika tylko sam sie kreci. Brzmi to tak bzzzzzzzzzuuuuuu. Slychać wyraźnie że się kręci ale nie przekłada to sie uruchomienie. Moze nawet sie zakrecić i przekladać moment na silik ale po chwili sam się kręci tylko już.
Czasem to pare razy wystąpiło w miesiącu ale teraz prawie co rusz od
(dziś)

moje pytanie:
1.czy tego przyczyną moze być - niedokręcenie rozrusznika odpowiednie.

2.Jakies "sprzeglo" "czujnik" rozrusznika ktore jest uszkodzone i traktuje rozrusznik jakby wtedy silnik pracował itp. - o ile takie coś jest.

3.Zębatka się wytarła, zużyła?
Rozrusznik czyscilem z znajomym elektrykiem widzialem ze zebatka prawie perfekt. Moze to coś innego? Moze jakaś inna zebatka np ta ktorej rozrusznik oddaje moc (kolo zamachowe)itp. lub cos wenątrz niego sie poluzowało?? nie mam pojecia.

4.Praca Bendix a?

5. Moze kolo zamachowe - ostatnio mialem wymieniane sprzeglo jak pisałem w innym poscie, mysle gdybybylo zuzyte powiedzieliby mi o tym. Moze coś źle zamontowali?? ale mam nadzieje ze to nie to.

Jakbyktos mial jakaś sugestię prosze smialo pisać.
Az boje sie do mechaników jechać bo jak wlasciciel nie wie co jest to pół autka mozna rozebrać. A pojechać moge w poniedziałek dopiero.
Za wszystkie opinie Thanx.

[ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-09-28 16:55:21 ]

Winny jest najprawdopodobniej automat rozrusznika badz sama lapka ktora wypych bendix (moze jest podgieta lub zle zalozona).
Moze tez byc za maly prad na automat i nie da rady do konca zazebic.

Mozesz sprawdzic podlaczajac do automatu zamiast cienkiego kabelka plus z akumulatora i sprawdzic jak sie wtedy zachowuje. Tylko auto pozostaw na luzie .

Dzieki za opowiedz.
Bo mam cichą nadzieje ze to nie kolo zamachowe...

Kupilem juz rozrusznik za 100 zl nowy - jak myślicie okazja??

"Mozesz sprawdzic podlaczajac do automatu zamiast cienkiego kabelka plus z akumulatora i sprawdzic jak sie wtedy zachowuje. Tylko auto pozostaw na luzie ."

Spróbuje o ile ta się od góry. Też sądze ze to bendix bo dzisiaj jest wilgotno a to ponoc otoczenie sprzyjajace pustym rozruchom....

bendix do wymiany

Cześć!Na pewno bendix.Piszesz że miałeś tak kilka razy w miesiącu,miałem tak samo i nie czekałem, aż całkiem wysiądzie. Za regenerowany zapłaciłem bodajże 40 zł. Trzeba było od razu go wymienić, jak wyciągałeś rozrusznik. Sprawdź tylko przed założeniem ten nowy. Powodzenia!

Kupilem nowy rozrusznik za 100 wiec nie bede bendixa wymieniał tylko caly rozrusznik. Jedyne czego sie obawiam ze coś z kolem zamachowym moze być nie tak, ale podejrzewam ze to ten bendix...

to teraz jak wymienie napisze czy pomogło dzieki za podpowiedzi