Kod P0420 w swiezym aygo 1.0 po 7000km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Kupiłem aygo z 2006 i wszystko było ok aż po ok 1000 km wyskoczył "check engine" (silnik 1.0). Po wizycie w serwisie powiedziano mi że to błąd P0420 czyli niewłaściwa praca katalizatora i zalecono na początek zmiane stacji benzynowej na inną a jak znów będzie wyskakiwać to zmianę katalizatora. Zmieniłem stację na shella i po ok. 200km znowu sie zapalił "check" i po odczycie znów sie okazało że to P0420. Nie bardzo widzi mi się wydanie 4000zl na nowy katalizator bo nie chce mi się wierzyć żeby wysiadł po 7000km. Z tego co czytałem na różnych forach można przeprogramować komputer, żeby "zwiększyć tolerancję". Czy ktoś mógłby mi pomóc - gdzie i za ile mogę to zrobić?
Mam wrażenie, że samochód trochę stracił moc w niektórych zakresach obrotów ale może to tylko wina tej kontrolki bo kłuje w oczy i jestem już przeczulony (może). Świece wyglądają na czyste (jasny kolor - powiedzmy piaskowy - hmm - no taki jak w innych samochodach zawsze miałem - żadnych dziwnych kolorów nie widzę , ani niczego nietypowego).

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

jesli stracil moc to moze tylko sonda lambda przed katem..

W naszym testowym tez p0420.Masz przeciez auto na gwarancji wiec o co chodzi????
Prawdopodobnie Fabrycznie cos spieprzyli i po jakims czasie zmodyfikuja albo komputer albo katalizatory albo sondy.Obecnie niema nowszego softu do Jajgo

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

kupilem ten samochod uzywany, sprowadzony z Francji i nie mam ksiazki serwisowej. Tu w toyocie powiedzieli mi ze absolutnie nie ma mozliwosci wyrobienia duplikatu i mimo tego ze gwarancja europejska sie nie skonczyla to wszystkie naprawy beda platne (za podlaczenie do komputera tez placilem, ale to co innego zaplacic 100zl a co innego 4000 ) Poradzili mi zebym pojechal do Francji do salonu i tam szukal pomocy takze podziekowalem

pozdrawiam

Cytat:
2007-09-29 20:03:49, aygor pisze:
kupilem ten samochod uzywany, sprowadzony z Francji i nie mam ksiazki serwisowej. Tu w toyocie powiedzieli mi ze absolutnie nie ma mozliwosci wyrobienia duplikatu i mimo tego ze gwarancja europejska sie nie skonczyla to wszystkie naprawy beda platne (za podlaczenie do komputera tez placilem, ale to co innego zaplacic 100zl a co innego 4000 ) Poradzili mi zebym pojechal do Francji do salonu i tam szukal pomocy takze podziekowalem pozdrawiam

To jest tak ze we Francji jak i w Polsce po okazaniu faktury zakupu przedstawiciel Toyoty wystawi duplikat bez zadnego problemu.Mysle ze jest sie o co bic bo napewno pare drogich rzeczy bedziesz wymienial, ze o notach tech nie wspomne.
Sprobuj po pierwsze znalezc na internecie serwis Toyoty np w Paryzu po drugie kogos kto gada w tym jezyku np tlumacz przysiegly i zadzwon czy mozna temat zalatwic za pomoca faxu...mysle ze to najlepsze wyjscie i nie bedzie z tym problemu.
powodzonka

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer