MotoNews.pl

Internet bezprzewodowy ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymyśliłam sobie, że trzeba by zmienić dostawcę internetu. Do dotychczasowego, czyli UPC, właściwie nic nie mam poza tym, że strasznie drogo każe sobie płacić: 250 miesięcznie ( w tym tv).
Znalazłam więc sobie takie coś: "iPlus prywatnie 110" i "blueconnect 129".
I tu moje pytanie: czy ktoś to miał, albo ma i jakie ma zdanie ?
Pozdrowienia od Babci

W sumie Babciu zależyt do czego używasz internetu, jeżeli do odbierania poczty i przeglądania forum to może to zdać egzamin, jak dla mnie limity transweru są jednym wielkim nieporozumieniem i u mnie by to egzaminu nie zdało.

Niby w specyfikacji transmisja przez HSDPA może lecieć MAXYMALNIE 3,6 Mb/s, takich rzeczy to nawet w erze nie ma. Bawiliśmy sie kiedyś w robocie blueconnectem i była to jedna wielka porażka - internet chodził 3,6 ale Kb/s (coś ala stare modemy analogowe), w sumie to chyba jeszcze przez EDGE (max 236,8 kb/s) leciało, ale pamięć mnie zawodzi.

Możliwe że sie pozmieniało(nawet na lepsze), dlatego może wypowie sie ktoś z użytkowników takich wynalazków

A nie myślałaś o innych dostawcach - kablowych lub radiowych??

Ja tam myślę że póki co to neostrada jest optymalna.

Ja mam iPlusa, trochę starszy model modemu (bez HDSPA, tylko EDGE). Prędkość chyba tam powinna być koło 512 kb ale nie sprawdzałem nawet.

IMO jeśli nie chcesz ściągać z netu jakichś wielkich plików to to jest wystarczające. Dodam tylko że mój brat, który jest informatykiem, a więc z internetu korzysta sporo, używa właśnie iPlusa w domu i jakoś mu to wystarcza, z tym że nie ściąga w domu dużych ilości danych (limity...).

W przypadku gdy modem obsługuje HDSPA i jest dostęp do takiej sieci (w Krakowie pewnie jest) to to po prostu zapiernicza jak dzika świnia

Dobrze by tylko było gdybyś przed zakupem mogła sprawdzić czy u Ciebie w domu będzie dobry zasięg.

Co do kosztów to się nie wypowiadam bo ja mam za free - firmowe.

Brat ma internet bezprzewodowy z Orange i przyznam że śmiga nieźle. I u niego w domu a czasem jak u nas w biurze neostrada nawala (ostatnio coraz częściej) to przywozi laptopa i też net bardzo fajnie "chodzi". W sumie to nie byłam przekonana do pomysłu zakupienia mobilnego dostępu do netu ale teraz zmieniłam zdanie. Babciu gdybyś się zdecydowała to powinni Ci zmierzyć (w domu) moc odbioru sygnału w różnych sieciach może to różnie wyglądać.

Cytat:
2007-09-29 23:51:54, Pigletto pisze:
W przypadku gdy modem obsługuje HDSPA i jest dostęp do takiej sieci (w Krakowie pewnie jest) to to po prostu zapiernicza jak dzika świnia Dobrze by tylko było gdybyś przed zakupem mogła sprawdzić czy u Ciebie w domu będzie dobry zasięg. Co do kosztów to się nie wypowiadam bo ja mam za free - firmowe.

Podobno (tak piszą) oferowane przez Plusa modemy obsługują HSDPA 7.2 Mb/s (teraz mam 5Mb), zasięg wg. mapy na stronie Plusa też jest, mieszkam na X-tym piętrze i widzę na horyzoncie parę masztów antenowych - to może nie będzie najgorzej ?
Poza tym 110 pln na miesiąc to jest znacznie mniej niż 250...

Zapomniałam dodać, że za wrzesień miałam "imponującą" ilość przesłanych danych: 42MB...

[ wiadomość edytowana przez: BabciaEwa dnia 2007-09-30 17:55:57 ]

Ja tez mam i-plusa.
Kilka uwag:
1. sprawdź zasięg w swoim mieszkaniu (bądź tam, gdzie będziesz używać), u mnie - pomimo, że W-wa, ciężko nawet przez kom. pogdać - moze to wina jakichś zakłóceń czy budowy budynku?
2. szybkości podawane przez operatorów, to max. - nie licz na takie wartości stale;
3. niestety, internet ma najniższy priorytet ze wszystkich usług Plusa (nie wiem, jak w innych sieciach) - czasem pomimo max. zasięgu na karcie szybkości są minimalne.

Z zalet - mobilność, cena (ja mam chyba 60 zł - modem kupowałem na rynku wtórnym), wygoda - jedziesz sobie gdzieś (na rancho, na urlop) i wszedzie masz połączenie z netem.

Limitu chyba nigdy mi sie nie udało przekroczyć, ale ja używam netu do poczty i przeglądarek.

Z grubsza tyle!
Pozdr. P.

Nie wiem po co pisać w przypadku iPlusa czy innych operatorów komórkowych o szybkości 7 megabitów czy coś takiego
Realne jest 200 kilobitów na edge jeśli jest normalny zasięg.
I do przeglądania sporadycznie stron i poczty wystarczy. O szybszych predkosciach wogóle nie ma co gadać bo nawet gdyby były to co z tego - jest limit u wszystkich około 2 gigabajtów transferu danych, po tym zwalnia do predkosci GPRS czyli max 60 lilobitow a to juz jest niestety dla majacych dużo czasu
Nie wiem skąd ta cena z UPS, jeśli potrzebujesz podstawowej 512 ktora bedzie i tak szybsza od rozwiazan mobilnych dwa razy to wlasnie w UPS zaplacisz kolo 80 zł za to - ktos znajomy ostatnio brał

Ja używałem przez wakacje internetu GPRS Orange Free (wcale nie za darmo ) na karte. Jeśli chodzi o tego typu dostęp to jednak opłata za każde 100KB danych = 3gr to jednak na dłuższą metę dużo.
+ za bezproblemowe działanie.

Pozdrawiam

iPlus zainstalowany - na razie nieźle biega.

Witam
czy ktoś probował z darmowym internetem WiFi, są miejsca gdzie jest taki internet za darmo, wszystko jest w sieci, trzeba poszukać gdzie jaki jest zasięg i jaki dostęp,oraz czy free czy oplata.
np. w szczecinie jest kilka miejsc za free jak centrum handlowe galaxy oraz pasaż Bogusława, dobrze maja te osoby co mieszkają blisko takich nadajników, ja na przyklad łapię kilku routerów na osiedlu lecz sa zabezpieczone i nie mogę sie podłączyć.
Moze ktoś wie co i jak ?
http://www.wififorum.pl/
http://www.gwifi.net/
http://www.nodedb.com/