MotoNews.pl
12Oleje różnych marek - czy można mieszać? (196300/89)

Oleje różnych marek - czy można mieszać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nieiwem co jest bo juz dzisiaj pisalem takiego posta ale znikl wiec powtarzam czy mozna mieszac dwie rozne marki oleju mineralnego mam elfa 15w40 czy moge doleac castrola magnatec 15w40 ???

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-10-01 21:37:12 ]
[ powód edycji: zmiana tematu wątku, było: "dolewka oleju" ]

Moim skromnym zdaniem ten też zniknie...
Postaraj się bardziej zrozumiale tytułować wątek:
np. "oleje różnych marek-czy można mieszać?", lub coś w tym stylu...

srednio pisze posty to fakt ale mi chodzi oto za castrol magnatec jest leprzy niz elf tylko czy go mozna zmieszac bo to ze bedzie znikal to niestety wiem

koledze chodzilo o post,a nie olej.co do oleju-jesli jest tej samej klasy jakosciowej,to nie ma sprawy.te zakazy sa w glownej mierze marketingowe.ja po dolewce zaliczylem trase anglia-polska-anglia i silnik mi nie obumarl.rowniez spalil mi tyle samo oleju jak zwykle.

olej mam elfa 15w40 a myslelem o kupnie castrol magnatec 15w40

Tym razem wątek nie wyleci, a wyjaśnienie poszło do zainteresowanego na priv

A co do oleju to można mieszać różne marki, ale muszą być tej samej klasy lepkości itd...

Lepiej dolać byle jaki olej niz zatrzeć motorek.
Czy nie...

Cytat:
2007-10-02 10:52:01, mihu24 pisze:
Lepiej dolać byle jaki olej niz zatrzeć motorek. Czy nie...

NIE!!!
-oleje silnikowe powinny być mieszane w odpowiednich klasach jakości i kategoriach (ACEA, API SAE), - Czyli nie "BYLE JAKIE"

W warunkach polowych nie ma możliwości wybrzydzania.
A smarować trzeba - o to mi chodziło!!!

Bez urazy ale jeśli o mnie chodzi to możesz sobie kolego "mihu24" lać nawet "Kujawski z pierwszego tłoczenia" nic mi do tego. Są ogólnie przyjęte zasady co do mieszania olejów i twierdzenie "dolej byle jaki olej" jest dla mnie trochę... "dziwne" i nie na miejscu. Moim zdanie jeśli ktoś zadaje tutaj pytanie to liczy na w miarę rzetelną odpowiedź
I jeszcze jedno: co znaczy "w warunkach polowych"?
że niby w trasie w polach?

Jeżeli jesteś w warunkach polowych i nie ma innej możliwości to lej bez problemu - silnikowi nic nie będzie nawet jakbyś zmieszał Magnatec z selektolem. Jeżeli nie masz co zrobić ze starym olejem bo Ci trochę zostało broń boże nie wyrzucaj albo nie wylewaj (ekologia) - jeżeli data produkcji pozwala jeszcze na zużucie, lej śmiało do silnika możesz mieszać (z tego co napisałeś to raczej nie najgorsze oleje i można je zmieszać bez obaw) - napewno nic się nie stanie. A zalecenia cytowane przez innych tyczą się olejów z lat 50' - wtedy technologia produkcji była bardzo prymitywna i raczej nie zalecano mieszać. Dzisiaj wszystkie oleje są produkowane w odpowiednich normach i raczej są z sobą mieszalne.

Cytat:
2007-10-02 13:04:58, Rafixxx2 pisze:
Bez urazy ale jeśli o mnie chodzi to możesz sobie kolego "mihu24" lać nawet "Kujawski z pierwszego tłoczenia" nic mi do tego. Są ogólnie przyjęte zasady co do mieszania olejów i twierdzenie "dolej byle jaki olej" jest dla mnie trochę... "dziwne" i nie na miejscu. Moim zdanie jeśli ktoś zadaje tutaj pytanie to liczy na w miarę rzetelną odpowiedź I jeszcze jedno: co znaczy "w warunkach polowych"? że niby w trasie w polach?

W warunkach drogowych!!!Może być???Niezrozumienie porównania i nieumiejętność interpretacji sie kłania.Bez urazy.
A ktoś wie jak powstaje dana lepkość?
Bez urazy!Oczywista oczywistość