Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-10-01 21:29:36 Witam opisze problem mego kolegi moze ktos pomoze.
Opel omega 2.5 td z 1998r mam problem taki a dokładnie dwa : pierwszy to odpalam na zimnym silniku i przez około 20 sek silnik pracuje równo ale potem zaczyna sia jakby dusić i spadaja obroty do tego stopnia że słychac w kabinie wibracjie po 10 sek silnik wraca z spowrotem do ładnej pracy na ciepłym silniuku takiego problemu niemam. Drugi problem to juz kontrolka z silniczkiem która po osiagnieciu przez silnik 85 c mignie mi w okolicach 1500 do 2500 obr przy zmianie bigów lub przy gwałtownym puszczeniu gazu co dziwne auto nie wchodzi w stan awaryjny i silnik takie mam odczucie nie traci na mocy dodam ze silnik pracuje równo pali bardzo ładnie na zimnym i ciepłym. Z poczatu te mrugniecia byly sporadyczne i tylko przy 90 c taraz juz przy 85 c . hm niewiem czy to cos zmieni ale mam takie odczucie jednak jak by silnik wchodzi na obroty ale nieszedł do przodu. |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-10-01 21:34:01 Pierwsze nie wiem, ale drugie przerabiane na forum kilka razy - nastawnik pompy wtryskowej. Jezeli sie myle to mnie poprawcie ![]() |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-01 21:41:59 A czy jak jest nastawnik walnięty, to czy np. przestawienie pompy wtryskowej przynosi jakieś zmiany, czy przy zepsutym nastawniku można ją przestawiać w różne położenia, a zmian nie będzie?? |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2007-10-01 23:45:21
Nie , nastawnik pompy to jedno ,a kąt wtrysku dynamicznego to drugie i przy uszkodzonym nastawniku komputer błędnie odczytuje ilość podanego paliwa i ma problem z dawką i się gubi ,dlatego są wachania obrotów i mocy ,a położenie pompy to dynamiczny kąt wtrysku paliwa i w programie sterownika są to dwie różne , oddzielne mapy . [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2007-10-01 23:49:13 ] |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-03 23:30:15 Ja wczoraj odłączyłem, nic się nie zmienia. Próbowałem jednak tylko na postoju, ale w czasie jazdy nie, a pewnie wtedy dużo może się zmienić. |