MotoNews.pl
5 Dziwne piszczenie przy włączaniu pedału sprzęgła. (196515/18)

Dziwne piszczenie przy włączaniu pedału sprzęgła.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu w mojej Corollce słyszę dziwne piszczenie przy włączaniu pedału sprzęgła. Jak się tego pozbyć?

Tez kiedys to mialem w mojej E11.
Musisz otworzyc maske i (pisze to z glowy wiec sorry za styl) mniej wiecej w okolicach chlodnicy (tj. z przodu bloku silnika) jest w gumowej oslonce taki jakby przebug czy cos takiego gdzie ruch wzdluzny z pedalu sprzegla zmieniany jest w ruch poprzeczny. I mi na tym zlamaniu/zlaczeniu piszczalo. Zrob tak,...niech ktos naciska Ci pedal a Ty sluchaj w okolicach tej gumowej oslonki czy napewno to-ale to powinno byc to. I poprostu psiknij tak jakims srodkiem smarujacym i powinno pomoc - mi pomoglo w kazdym razie

jest to możliwe, może też piszczeć pompa sprzęgła, ewentualnie łożysko, przesuwając się po wałku od skrzyni... tak jest u mnie :/

przywykłem

psikania tam niczym nie polecam, bo można przypadkowo napsikać sobie na tarczę i wtedy będzie wesoło...

pzdr

Cytat:
2007-10-03 22:58:58, panjarekp pisze:
Od pewnego czasu w mojej Corollce słyszę dziwne piszczenie przy włączaniu pedału sprzęgła. Jak się tego pozbyć?

Zakładam, że chodzi Ci o pisk w samym momencie wciskania pedału, a nie że piszczy po wciśnięciu ?
Można podsmarować ośkę pedału, ośkę popychacza pompy przy pedale (choć ona mało pracuje skrętnie) i popychacz z wysprzęglika przy ramieniu w jego gnieździe.
Jeżeli to w środku jak u Marcina, to musisz się przyzwyczaić aż do najbliższej wymiany sprzęgła
Pozdro.

możesz czymś prysnąć,byle nie za dużo,ja robiłem to wiele razy i nic się nie stało

jak piszczy mniej po wcisnieciu sprzegla to chyba lozysko juz sie rozlatuje u mnie tak wlasnie jest ale czekam az do poslizgu