Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Barti125pGRT F&F Sympatyk FSO 125p Gliwice | 2007-10-04 11:30:51 A wiec sprawa wyglda tak po pol roku odpalilem wyremontowanego 1.6 w Dohcu , wszystko byo nowe ,caly silnik z wielka precyzja zostal poskladany na nowo. Nowe tloki , szlif walu , szlif bloku,nowe panewki glowica po regeneracji letkie rownanie nowe zaworki i prowadnice , wszystkie uszczelki na silniku nowe ogolnie no full wypas. Zakupiem nowy termostat typu "by pass" i podpiolem go jak widzialem na fotkach roznych swapow i tak jak mi powiedzial kolega co ma dohca w ladzie, czyli dul z termostatem idzie w strone dolnego kroca od chlodnicy a dwie przelotki zlacza sie jedna z pompa wody a druga z bay passem do glowicy . No i pojawia sie problem po jakis 3 min temperatura gwaltowne wzrasta podchodzi pod czerwona kreske przewody do dolu chlodnicy sa zimne w porownaniu do reszty tak samo przewody ktore ida do nagrzewnicy jeden jest w sumie letni. Silnik nie jest zapowietrzony bo chyba 2 h spedzilem z kolega na zalewaniu go i odpowietrzeniu. Normalnie nie wiem co jest grane nie chce go przegrzac dlatego za kazdym razem jak temperatura wzrasta to wylanczam go. Chcialbym sie dowiedziec co moze byc przyczyna tego problemu. Z tego co widzialem w ksiazce to termostat ma byc inaczej podpiety ale wszyscy mi mowia ze tak ma byc . Nie wiem co jest grane .Prosze o pomoc z gry dziekwka |
![]() bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2007-10-04 11:33:44 A czemu nie założysz zwykłego termostatu od DOHC ?
|
Barti125pGRT F&F Sympatyk FSO 125p Gliwice | 2007-10-04 11:37:24 bo nie mam mialem go wczesneij na sztywno spietego... a jak wyglada zwykly termostat ??? |
![]() bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2007-10-04 11:52:22 Z grubsza tak: Kilk
może się w szczegółach różnić. Jak ci się grzeje, to moim zdaniem: a) źle podłączony termostat b) źle założona albo zła uszczelka pod głowicę c) walnięty czujnik temperatury d) zapchane kanały wodne ? Ja bym jak on się tak zagrzeje, to sprawdził, czy jak odłączysz rurę wychodzącą z pompy wody i z trójnika w głowicy to się poleje wrzątek. Jeżeli nie, no to chyba coś nie bardzo z krążeniem lub z czujnikiem |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2007-10-04 12:13:54 jest jeszcze inna opcja. wloz termostat z poldka albo z bodajze ducato dizla(nizsza temp otwarcia) w glowice pod kominkiem. pasuje bez problemu i dziala dobrze. wtedy trzeba troche inaczej puscic weze bo omijasz ten termostat zewnetrzny.
Ten termostat ktory teraz masz to z czego jest? bo nie jestem pewny ale kiedys chyba czytalem na forum(fso autoklub albo lada auto klub) ze termostat z lady jest inny ze wzgledu na inny obieg wody. nie iwem ile w tym prawdy bo nigdy nie mialem do czynienia z ladami ale moze warto pogrzebac w tym temacie. |
Barti125pGRT F&F Sympatyk FSO 125p Gliwice | 2007-10-04 13:30:50 A wiec termostat jest ten co jest na zdieciu z linku od Blogera dedykowany wlasnie do fiata argenty w dohcu orgina nowka daem za niego 80 z. A co do wlozenia termostatu w krociec to tak sie da ??? tak jak w duzym fiacie normalny taki ??? i wtedy z pompy idzie bezposrednio do chlodnicy i z glowic takze do chlodnicy tak dobrze mam to rozumiec ?? wiecie nie chce go odrazu przegrzac bo silnik strikte nowy... |
Barti125pGRT F&F Sympatyk FSO 125p Gliwice | 2007-10-04 13:36:12 sorki za pisownie ale laptop ma spierdolona klawiature... |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2007-10-04 18:02:58 tak, da sie. kiedys kupilem z jakiegos fiata z dizlem, chyba ducato i dziala swietnie no i ma nizsza temperature otwarcia co tez na pewno pomoze. Z tego co mi sie wydaje to pierwsze dohc mialy wlasnie tak montowany termostat. |
Barti125pGRT F&F Sympatyk FSO 125p Gliwice | 2007-10-04 22:52:49 dzieki tomku za info :]obadam i napisze jakie sa rezultaty |
![]() mauzer64 F&F MEMBER 21 x fiat Zebrzydowice | 2010-07-05 20:35:54 Odkopuje trupa, ale w sprawie niedogrzania silnika.
Podczas normalnej jazdy mój DOHC pokazuje ok 60 stopni, jak stoi i pracuje to zagrzeje się do ok 90 stopni i włączy się wentylator, czyli wskaznik jest OK. Chłodnica jest alu, bez lpg, silnik 1.6 po remoncie. Czyżby termostat był wadliwy, ktoś się z tym spotkał? |
![]() pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2010-07-05 20:47:06 Moje 2.0 tak się zachowywało jak miał wyjęty termostat. Wyjmij i zobacz czy przypadkiem się nie zaciął. Najlepiej do garnka z gorącą wodą, potem pod zimną, będziesz widział czy zawór zamyka się i otwiera. |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2010-07-05 20:51:06 termostat, moze nawet pracowac poprawnie, ale o ile jest to termostat fabryczny albo "markowy" to na grzybku powinien miec gumowy kapturek, lub w korpusie gumowa uszczelke ktora dociska zamkniety grzybek, ta guma po latach parcieje i wykrusza sie, i grzybek mimo ze moze dobrze otwierac czy zamykac to jest nieszczelny, przepuszcza przy zamknieciu, mam to samo w regacie 1600 i jakos nie moge sie zebrac zeby zmienic termostat.... od roku nowy lezy na regale ![]() ps: przy "probie gara" ktora opisal pwr termostat po zamknieciu ma byc szczelny, calkowicie, nic ani kropelki nie moze leciec, u mnie przy swapie silnika ten niesprawny termostat sprawdzalem w garze, doslownie minimalnie saczyl po zamknieciu, pomyslalem, ze "beeedzie" i zaraz po zamontowaniu do auta szukalem nowego na allegro ![]() [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2010-07-05 20:57:41 ] |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2010-07-05 20:54:12 u mnie bylo to samo. termostat nie domyka. wsadzilem lade i jest git malina |
![]() mauzer64 F&F MEMBER 21 x fiat Zebrzydowice | 2010-07-05 21:02:19 Właśnie! A tam jest stary oryginalny z 72r taki "duży".
Czyli wymiana. Dziękuję za odp |
![]() jacmund Polski Fiat 125p 200 ... Kraków | 2010-07-08 23:33:47 a ja mam takie pytanie, czy ktoś może spotkał się z tym, że uszczelka getze do 2.0 dohc ma inne wyciącia (o wiele mniejsze) niż głowica i blok? szczególnie przy 1 i 2 cylindrze to widać. Wycinać to trzeba, czy olać ? |
![]() Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2010-07-09 07:50:26 Otworami w uszczelce koryguje się w fazie końcowej konstruowania silnika przepływ wody przez silnik. |
![]() jacmund Polski Fiat 125p 200 ... Kraków | 2010-07-09 08:48:34 o kurcze.. dzięki chłopaki ... bo ja już chciałem po lamersku zdejmować głowice i wycinać te otwory.
ale prowokowało mnie do tego to, że mi sie silnik przegrzał właśnie przy 1 i 2 cylindrze (spuchły od tego tłoki aż), czyli tam, gdzie te kanały są przez uszczelkę zmniejszone i podejrzewałem jako przyczynę zbyt mały obieg wody w tym miejscu spowodowany uszczelką. |