MotoNews.pl

Atos-wymiana oleju przekladniowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
zbieram sie do wymiany w/w specyfiku i mam pytanie:
zlokalizowalem korek spustowy[duza srednica,od strony kola] i chyba wlewowy[wysoko od przodu auta,dosc mala srednica].czy poziom nalanego oleju sprawdza sie poprzez przelanie oleju przez otwor wlewowy czy tez jest jakis inny jeszcze korek sluzacy do tego celu.
chetnie tez przeczytam o jak "najczystszym"sposobie wymiany-wymieniam na parkingu i sasiedzi beda mi patrzyli na rece....

Nie polecam robić tego na parkingu a oleju to wchodzi chyba o ile sobie przypominam to 3 albo 3,5litra

moze kogos zainteresuje-wymienilem olej w skrzyni atosa.dziwilem sie,czemu w tym aucie trzeba co 30 tys.km wymieniac-teraz juz wiem.od nowosci niewymieniany olej[60 tys.km]byl CZARNY jak smola,a na korku spustowym bylo mnostwo opilkow.na tutejszym pchlim targu kupilem za symboliczne 0,5 funta pompke reczna chyba do materacy w postaci duzego cylindra[miescilo sie jednorazowo 0,5 litra oleju] wraz z plastikowym przewodem i koncowka idealnie pasujaca do otworu wlewowego.bez jednej kropli na ziemi wlalem bez problemow tyle samo co wylecialo[niecale 3 litry].wlalem olej mineralny,poniewaz to auto zony i robi tylko kilkukilometrowe jazdy a zalecany olej jest masakrycznie drogi.na razie nie ma roznicy w pracy skrzyni-na szczescie mrozy tutaj nie wystepuja...