Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() skowron poznan | 2003-06-28 23:03:20 też bym zrobił sobie jakiś mały remoncik skrzyni, bo jak na wolnych obrotach puszczę sprzęgło(tzn. nie mam wciśniętego pedału sprzęgła )to mi bardzo szumi |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-06-28 23:13:32 To nie rób remonciku skrzyni,tylko zacznij od wymiany łożyska wyciskowego sprzęgła! |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-06-29 17:48:35 Mam pytanie czysto teoretyczne,bo się za to na razie brać nie zamierzam,da się w skrzyni Caro zmienić przełożenia na takie,jak były w starych PN/DF,tzn krótsza 2 i 3 ? |
![]() CAROPLUS POLONEZ Warszawa | 2004-02-27 13:31:40 A ja musze zrobic remont skrzyni i w zwiazku z tym zapytam:
1. Czy warto kupic skrzynie na gieldzie i wymienic 2. Gdzie ktos dobrze zrobi skrzynie w warszawie i okolicach 3. Czy wystepuje element nowa skrzynia biegow i ile kosztuje |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-02-27 14:39:44 Ja jestem w podobnej sytuacji... jedynka i dwojka czyli najczesciej uzywane w moim przypadku ![]() |
![]() Radzio75 Polonez caro + Warszawa | 2004-02-27 15:29:55 No właśnie zrobiła skrzynia 150tysi nie cieknie jest cicha ale jedynka i dwójka to porażka , robić synchro czy po całości? Swego czasu 3 lata w tył na żeraniu jechało się ze swoją skrzynią oddawało a dawali zrobioną kosztowało to 300zl ale jak to było złożone ?! kupować wszystkie części i składać to się nie opłaca ( tak jak z mostem) trzeba kupić prawie nową z ogłoszenia lub na giełdzie i już. koszt ok 400-500 zeta |
stola Fiat 125p Katowice | 2004-02-27 15:37:56 siema
według mnie remont skrzyni nie opłaca sie jeżeli mamy dojście do innej skrzyni.Choć jezeli posiada sie cześci ( choinki łożyska itp) i ma sie odpowiednie umejetnosci to mozna pokusic sie o remont. W mojej skrzyni była podobna sytuacja auto chodziło na luzie i z okolic skrzyni biegów - sprzegła dochodził odgłos jakby tramwaj jechał ![]() Gdy miałem zrzuconą skrzynie biegów odkręciłem przednią jej cześci i okazało sie że ktoś wczesniej robił remont tej skrzynce i żle założył podkładkę dystansową przy łozysku w obudowie,po naprawie i prawidłowym montazu skrzynia + sprzęgło chodzi cichutko. to by było na tyle... WYCHOWANI NA POLSKICH FIATACH!!! ![]() |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-02-27 15:41:53
Da się tylko że trzeba wymienić prawie wszystkie części to jest wałek sprzęgłowy, wałek pośredni (choinka) oraz koła 2 i 3 biegu. Choinka do skrzyni V musi byc bez kropek a wałek sprzęgłowy bez rowka-podtoczenia na czopie pod łożysko które siedzi w wale korbowym (rowek oznaczał skrzynię z długimi 2 i 3). Ostatni model skrzyni też nie ma tego podtoczenia ale jest to typ zmodernizowany z tzw drobnym modułem kół zębatych na stałym zazębieniu wałka sprzęgłowego i choinki, na 3 biegu i na 5 biegu, zrobili to wcelu poprawy cichobieżności. |
![]() Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2004-02-27 15:46:18 synchronizatory kosztują po 13 zł, a sprężyny do nich po 1,6 zł ![]() ale roboty jest ze skrzynią od groma |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-02-28 15:01:22 Czy wymieniajac synchronizatory 1 i 2 biegu oplaca sie przy okazji jeszcze zwrocic uwage na cos szczegolnego?? Moja skrzynka ma blisko 100kkm, nie cieknie i nie zaglusza radia niewiadomymi odglosami ale nie jest powiedziane ze jutro to sie nie moze zdarzyc.... wiec co jeszcze wymieniac?? Napewno uszczelnienia, napewno łożyska.... Czy do takich prac bede potrzebowal jakis specjalnych sciagaczy lub innych narzedzi?? |
![]() lookaash 125p: '70 1,6 16v, '85 Opole | 2004-07-26 19:49:10 Sprawa jest taka: w mojej skrzyni czasami ciężko jest wrzucić jedynkę, czasami, po dłuższej chwili jazdy, wyskakuje. Prawdopodobnie jest to synchronizator. Coś jeszcze?
Kupiłem już "pierścień synchronizatora". Tylko to się wymienia, czy trzeba jeszcze coś i w jakiej sytuacji? W tej skrzyni muszę jeszcze wymienić wałek sprzęgłowy. A może lepiej wymienić na drugą skrzynię - w niej czasami wyskakuje drugi bieg (co to mozę być, sprężynki na synchronizatorze?)? I tylko niecyh nikt nie pisze, że lepiej skrzyni nie rozkręcać. PS mam nadzieję, że to przeczytacie, mimo, że podwieszam się pod wątek. Jak nie będzie żadnych odpowiedzi, tworzę nowy wątek. |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-07-26 21:48:50
Szantażysta ![]() ![]() ![]() A poważnie to nie wymieniałem jeszcze synchronizatorów ale wydaje mi się że tylko to. Przydałoby się jeszcze łożyska zmienić jeśli skrzynka chałasuje ![]() [ wiadomość edytowana przez: qba6tak dnia 2004-07-26 21:49:26 ] |
![]() CAr Ford Focus 1.4 16V Silniczek śmiga po lesie :) | 2004-07-26 21:57:22
Proszę skorzystać z ksiązki E. Morawskiego BUDOWA, NAPRAWA I EKSPLORTACJA POLONEZA czy jakoś tak ![]() |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-07-26 22:00:57
Nie sadzisz chyba ze gosciu czekal na twoja rade przez ponad rok ![]() |
![]() lookaash 125p: '70 1,6 16v, '85 Opole | 2004-07-27 12:23:45 Hałasuje - coś się w niej rzuca na wolnych obrotach, gdy pedał sprzęgła NIE jest wciśnięty. Ale wałek sprzęgłowy ma luzy i zamierzam go wymienić w całości - mam drugi dobry.
A macie jakieś sugestie co do drugiej skrzynki - jak się nagrzeje, to wyskakuje 2. Skrzynia przerobiona z 4 na 5 (nie przeze mnie). Jeszcze jej nie używałem, mówie to, co przekazał mi poprzedni właściciel. |