MotoNews.pl

Accent 2000 - kręci a nie pali

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,

nowy tu jestem przejrzalem forum no ale problem dalej mam bo nie wiem od czego zacząć.
Accenciak 2000 1,3 - no nie pali rozrusznik kręci i na tym koniec.Podpowiedzcie gdzie mam co podpiać o ile da się aby coś rozeznać.Da sie to wymigać domowym sposobem czy nie .Nie znam hyundaia na tyle .Czy każdy ma seryjnie montowany immo? Bo to tak jakby to albo pompa (wg mnie ) Ponoć kobita przyjechała do domu odłączyła akumulator i od tego czasu beret.

Może to juz sie przewinęło na forum jak kto pamięta to rzuccie linka

Dzięki za pomoc !!!
oxter

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-10-08 20:08:02 ]

Spróbuj zatkać wlot powietrza ręką i odpalić.

Sugeruję zrestetować ponownie kompa.
Odlącz odpowiecznik benzyny to zobaczysz czy pompa działa i pompuje.
Winne mogą być świece kable - coś z zapłonem.

I sugeruję się dowiedzieć czy masz imobilaizer czy nie.

Odłączając aku można spięcie zrobić - jak ktoś zdolny Sprawdz bezpieczniki główne.

Imobilaizer masz napewno.

Jeżeli kłopoty zaczęły się po odłączeniu akumulatora to możliwe, że skasowałeś pamięć komputera i będzie potrzebne jego zaprogramowanie.

Przy odłączaniu akumulatora najpierw - potem +; inaczej mogą być kłopoty.

Samodzielnie nie da rady sprawdzić błędów, złącze diagnostyczne jest niekompletne.

Trzeba auto zaprowadzić auto do ASO na diagnostykę (50-80zł)

pomocne moze tu byc pytanie-po co odlanczala aku?bez powodu sie tego nie robi,wiec moze problem byl juz wczesniej.immo na pewno jest.po przekreceniu kluczyka slychac przez chwile,czy pompa pracuje.

Jesli to jest fabryczne imo to ono odcina pompe paliwa tak jak pisze kolega.

Sprawdz czy jest iskra i czy paliwo jest podawane przez wtryski.

[ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2007-10-08 20:56:03 ]

Cytat:
2007-10-08 19:53:32, wlad pisze:
pomocne moze tu byc pytanie-po co odlanczala aku?

Już odpowiadam- stłukła boczną szybę i wiedziała ze juz nie będzie nim nigdzie ruszać jakis czas więc "pomocny sąsiad wpadł na pomysł żeby odłaczyć aku " dla bezpieczeństwa .Do garażu wjechał normalnie aku odłączył (-) a potem już tak mu się ostało.

Może i dobrze że odłączył bo jak dziś sprawdzalem bezpieczniki to o mało zawału nie dostałem poz 3 na rys ( bezpieczniki ) nie były bezpiecznikami tylko ktoś zamontował pani w warszacie 2 miedziane druty - dobrze że to się nie zjarało !!!!

Mam puste miejsca po przekaźnikach 1,2 na rys oznaczyłem do czego one są i czy jak sądzę u mnie tam powinny być ???

Jutro sprawdzam pompe bo jak na razie to jej nie słychać i iskrę - zobaczymy co dalej....

pozdro

oxter

Sprawdz iskrę to powie dużo i sprawdz czy paliwo idzie do trysków - np odłączysz kabel bez wykręcania starej świecy dajesz nową świece patrzysz czy jest iskra wykręcasz starą świece i jak jest na niej benzyna to wiadomo ze leci.

Jeżeli autko stało długo to moze sie z benzyny wytrąciło coś - czy skropliła woda i zwietrzało, albo jakiś syf.

Aha zatkaj dolot powietrza i sprubuj odpalić. No i sprawdz czy sniedz się nie zaległa na kablach przy kopułce itp.

[ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-10-09 15:44:11 ]

Przekaznik nr 1 powinien byc
nr2 jak masz klime tez powinien byc.

Co do tych drucikow to wymien je na bezpieczniki

IGN - zaplon(cewka
ECU -przekaznik zasilania ECU

Klimy nie posiadam , a czy ten przekaźnik nr 1 na mojej fotce to jest to jakiś specjalny ?
Bo jak pytałem w Aso to 70 PLN zaśpiewali.Trochę sporo jak na takie małe cudeczko....

Qurde sprawdziłem iskry brak na świecach , rozumiem że pompa może być odcięta przez immo ale gdziez się iskra zgubiła ?

pozdro
oxter

A masz ten bezpiecznik oznaczony IGN ? Jeśli były wstawione druty to może coś się spaliło.

witam.a czy iskra jest na początku i pózniej zanika,czy nie ma odrazu?spróbuj przekręcic kluczyk,poczekaj az pompa przestanie działac,szybko cofnij do konca,i szybko spróbuj zapalic bez czekania.moze masz taki immo.chyba ze kumplowi se popsuł bo tak musi robictez jezdził na diagnozy do aso i nic mu nie pomogli.elektryk doszedł po tygodniu.pzdr

No własnie iskry brak cały czas , pompa tez milczy .Ogólnie cisza
Ale w poniedziałek mam wizytę serwisanta podłączy się to zobaczymy co dalej .
Dajcie mi nr katalogowy tego przekaźnika do wentylatora albo niech ktoś zczyta ze swojego bo jakoś nie potrzefię go namierzyć .

pozdro
oxter

Wczoraj sprawdziłem, pokręciłem trochę rozrusznikiem
1) Świece suche - czyli pompa nie podaje- może byc odcięta przez immo ( jeśli jest ) bo tego nie wiem
2) brak iskry na świecach

Jakieś pomysły co dalej ?

pozdro oxter

mozesz podlaczyc pompe na krotko. Pod maska z przodu powinna byc kostka do diagnozy pompy (przy pomiarze cisnienia) podpina sie do niej + akumulatora i pompa powinna dzialac

Albo imo albo cos nie tak z instalacja dlatego sprawdz czy sama pompa jest dobra. Podlaczyc ja mozesz do napiecia 8-15V