Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-10-08 21:50:13
nie przejmuj się - nikt tego nie wie, a wielu doświadczyło. Z tego co wiem to wszyscy żyją, więc da się z tym jeździć. Sam tak mam (choć nie za każdym razem) |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-10-09 00:19:21 A ktoś może wie co może stukać w okolicach lewego przedniego nadkola? stuki są takie, jakby coś luźnego tam wisiało i na każdym wyboju obijało się o jakąś metalową blache.
Pozdr. |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2007-10-09 08:14:19 Ja i kumpel mieliśmy to samo. Z tym, że u mnie winną okazała się tuleja metalowo-gumowa tylnej belki a u kumpla bak. Wiem, że to dziwne ale po prostu zapowietrzał mu się jak chodziła pompa paliwa i powstawało podciśnienie. Jak gasił autko to ciśnienie w baku sie wyrównywało, blachy wracały do pierwotnych rozmiarów i było puknięcie (bardzo podobne do mojego ale lepiej słyszalne w środku a u mnie na zewnątrz). A znalazł tego buga przypadkiem, jak zapomniał zakręcić korek wlewu paliwa ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-10-09 08:17:58
I ja tak mam... U siebie zaobserwowałem, że odgłos tego puknięcia jest zmienny w zależności od ilości paliwa w baku... im więcej paliwa tym pukniecie jest bardziej głuche... tak, że podejrzewam, że to coś dochodzi ze zbiornika - jakby coś pracowało i się rozprężało... Moja teoria jest taka, że rura wydechowa podgrzewa zbiornik, ten się rozpręża i stąd to dziwne pukanie ![]() Coś w tym musi być, bo przynajmniej u mnie w chłodne dni to "coś" nie wystepuje albo wystepuje sporadycznie - czego nie mogę powiedzieć podczas upałów... Kiedyś sprubuje delikatnie odkręcić korek wlewu paliwa - żeby wyrównać ciśnienia i zobaczymy czy też to wystąpi. |
![]() lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2007-10-09 12:33:03 też to mam i też myślałem że to zawiecha i że pewnie tylko u mnie ![]() widze że powoli wątek do czegoś sensownego prowadzi - to nie zawiecha a bak... ciekawe i nawet trzyma się kupy ![]() ![]() ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
![]() Marvelius_Ambero Daewoo Espero 1,8 CD ... Warszawa | 2007-10-09 15:11:45
Proponuję podjechać na stację diagnostyczną i tam za 30zł sprawdzą Ci całe przednie zawieszenie. Ja obstawiałbym silenceblocki wahacza lub dolny przegub kulowy wahacza, ewentualnie przegub, ale to mało prawdopodobne. |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-10-09 16:04:05 U mnie z tyłu pukało ale juz przestało--dokreciłem mocowanie tylnych amortyzatorów--w bagażniku
Na orginalnych górnych poduszkach musi pukac-taka konstrukcja ![]() Co do przodu to wymieniłem WSZYSTKIE gumowe i gumowo-metalowe elementy zawieszenia(w koncu 10 lat jazdy to sie należało szczególnie ze koszt śmiesznie niski) no i NIC nie puka a i Espero lepiej sie trzyma jezdni chyba Obecnie jestem na etapie tworzenia rozpórki przedniego zawieszenia-to napewno dodatkowo usztywni bude--(stabilizatora przedniego mocniejszego nie udało mi sie dobrac--i tym sie ratuje) |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-10-09 23:37:25
Byłem na wasztacie i nic nie znalezli. Dzisiaj sie to nasiliło i chyba jednak to nie w nadkolu, ale gdzieś w drzwiach kierowcy z przodu. Moze jakas kostka z kabli sie poluzowala? jak bede miał czas to tam zajrze przez dziury w spodzie moich drzwi ![]() Pozdr. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-10-10 07:40:09
U mnie nawet po wyjęciu bezpiecznika od pompy paliwa (w określonych warunkach o których pisałem wcześniej), pukanie występuje... Znaczy to tyle, że nie podciśnienie (od pracującej pompy) a prawdopodobnie właśnie rura wydechowa ogrzewająca bak doprowadza do tych puknięć... |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-10-10 07:59:07 U mnie pompa jest odcinana po załączeniu gazu, wiec raczej zbiornik odpada. Walniecie występuje prawie za każdym razem jak zatrzymuje samochód albo go zatrzymam. Nie jest ważne, czy nogę trzymam jeszcze na hamulcu czy nie. Kiedyś było to cichutkie, lekkie puknięcie, teraz jakby ktoś w tył przyjebał. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-10-10 09:34:10
![]() ![]() ![]() A to odcięcie pompy po załączeniu gazu ...to zamontowali Tobie w ramach montażu instalacji LPG, czy sam później zamontowałeś ?? Mi nie zamontowali odcięcia, tak, że na "dłuzszej trasie" wyjmuję bezpiecznik, bo pompa zdradza objawy "ledwozipania" ![]() .........Chętnie bym zamontował takie odcięcie ale nie wie co i jak... czy muszę dokupić jakiś moduł ...czy tylko się gdzieś podpiąć ?? (Instalacja tradycyjna - sterowanie "Stefanelli"...) |
![]() desperos Klubowy Weteran Volvo V70 II Lublin | 2007-10-10 09:36:32 a moze poprostu sworznie w drzwiach????? |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-10-10 10:40:53
Odcięcie pompy paliwa na LPG |