Mandaty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie troche z innej beczki. Słyszałem od znajomego, że odmawiając przyjęcia mandatu, sprawa jest kierowana do sądu grodzkiego, to jest standard. Najciekawsze w tym wg niego jest to, że sąd grodzki może na ciebie nałożyć grzywne ale nei może Ci przyznac pkt.
Co sądzicie o tym??
Dla mnei to ważne bo już prawie mam "oczko"

Na pewno sąd nie ma ograniczeń w wysokości nakładania kary i może nałożyć karę znacznie wyższą niż Policja. W dodatku jak wina jest ewidentna, musisz liczyć się z pokryciem kosztów sądowych.

Zawsze możesz skoczyć na kursik doszkalający i odjąć sobie trochę punktów. Tani nie jest, ale wyjdzie chyba taniej.

Albo przeżyć. Też byłem blisko, ale to były pierwsze lata jeżdżenia.

Nie wiem jak to jest z punktami ale jak mandat trafi do sądu grodzkiego to dostaniesz kilka razy większy mandat niż np. 500zł za przekroczenie predkości o 51km/h

Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić

noga z gazu i po klopocie

Sąd grodzki może nałożyć punkty karne .Nie zgodzę się że kara w sądzie jest większa czasy kolegiów już nie wrócą jeżeli jest się pewny swoich racji warto nie przyjmować mandatu

"Wysokość kar pieniężnych - tzw. taryfikator - za poszczególne wykroczenia reguluje rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 208, poz. 2023), zaś punkty karne - rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego (Dz. U. Nr 236, poz. 1998, sprost. z 2003 r. Nr 35, poz. 311 )." Z tego wnioskuję że sąd może nałożyć punkty karne. Mają one zupełnie inną podstawę prawną niż mandaty (uproszczony tryb), którą sąd może przywołać.

Wiecie czasami człowiek stoi w sytuacji podbramowej. Ja nie moge jeszcze wziąść udziału w szkoleniu, bo mi troche brakuje do roku od kiedy mam prawo jazdy. Złapałem 2 mandaty w ciągu ostatnich tygodniu, pech... A co najgorszej obawiam się, że na poczcie czeka na mnie foto. Dużo jeżdże i nie zabardzo moge sobie pozwolić na brak prawka przez dłuższy czas. Teraz strasznie uważam,ale co poradzisz, czasami masz pecha i już...

Kolego sąd grodzki nie może nalozyc punktów karnych. Jest to dobre wyjście kiedy masz dostać mandat zarejestrowany wideokamera i punktów np 14. Nie przyjmujesz mandatu i idziesz do sadu. Jesli dobrze pogłówkujesz to dostaniesz nawet mniejszy mandat niz policja chciała Ci nałożyć.
Najłatwiej jest tak zrobić z wideokamerą w samochodach nieoznakowanych aby w sadzie dostać mniejszy bądź rowny mandat. Punktów ci nie przydzielą poniewaz policja ma postepowanie karno-mandatowe(czy jakoś tak) patrz punkty i kasa
zaś sąd grodzki tylko postepowanie mandatowe czytaj tylko kasa.PKT napewno nie dostaniesz w sądziee grodzkim.
Ale niestety w twoim przypadku i tak jeździłbym teraz spokkojnie i zgodnie z przepisami (oczywiście jak wszyscy tutaj) aby do tego roku nie nałapać już żadnych pkt. Później kursik likwidujący punkty i do przodu.
Koszta kursu jezeli dobrze pamiętam i się nie myle to 450zł.
Pozdrawiam

Cytat:
2007-10-11 22:59:45, komin14 pisze:
Ja nie moge jeszcze wziąść udziału w szkoleniu, bo mi troche brakuje do roku od kiedy mam prawo jazdy. Złapałem 2 mandaty w ciągu ostatnich tygodniu, pech... A co najgorszej obawiam się, że na poczcie czeka na mnie foto.

sorry.......... ale widac ze 1 mandat cie nie nauczył......... 2-gi podobnie wiec WG mnie jezeli zabraliby Ci prawko i nastepne powinienes zdac za 5tym podejsciem (Czego nie zycze) to moze bys zaczal myslec nad tym co robisz.

Sam nie jestem swiety, a km tez troche robie (ok 30tyś rocznie) i jakos przez niecałe 3 lata mam 6pkt i 100zł wiec chyba idzie jezdzic tak zeby nie płacić.

ps. Kup cb-radio.......... tylko pamietaj, ze nawet to nie zwalnia cie z obowiazku myslenia na drodze.

Cytat:
2007-10-11 23:13:32, ---Edi--- pisze:
Kolego sąd grodzki nie może nalozyc punktów karnych. Jest to dobre wyjście kiedy masz dostać mandat zarejestrowany wideokamera i punktów np 14. Nie przyjmujesz mandatu i idziesz do sadu. Jesli dobrze pogłówkujesz to dostaniesz nawet mniejszy mandat niz policja chciała Ci nałożyć. Najłatwiej jest tak zrobić z wideokamerą w samochodach nieoznakowanych aby w sadzie dostać mniejszy bądź rowny mandat. Punktów ci nie przydzielą poniewaz policja ma postepowanie karno-mandatowe(czy jakoś tak) patrz punkty i kasa zaś sąd grodzki tylko postepowanie mandatowe czytaj tylko kasa.PKT napewno nie dostaniesz w sądziee grodzkim. Ale niestety w twoim przypadku i tak jeździłbym teraz spokkojnie i zgodnie z przepisami (oczywiście jak wszyscy tutaj) aby do tego roku nie nałapać już żadnych pkt. Później kursik likwidujący punkty i do przodu. Koszta kursu jezeli dobrze pamiętam i się nie myle to 450zł. Pozdrawiam

Być może nie mogą nałożyć punktów, ale mimo to wydaje mi się że coś piszesz nie tak. Postępowanie mandatowe ma charakter zastępczy wobec postępowania przed sądem.

No to po sprawdzeniu dokładnie sąd grodzki ma postpowanie karne, a policja ma postępowanie karno-mandatowe
Czyli sąd grodzki nie nakłada punktów tylko mandat

Cytat:
2007-10-11 22:59:45, komin14 pisze:
... Ja nie moge jeszcze wziąść udziału w szkoleniu, bo mi troche brakuje do roku od kiedy mam prawo jazdy. Złapałem 2 mandaty w ciągu ostatnich tygodniu, pech... A co najgorszej obawiam się, że na poczcie czeka na mnie foto ...

Kolego wybacz, ale moim zdaniem powiniennes cos ze soba zrobic ... jesli boisz sie utraty prawa jazdy to napewno nie z winy ustawodawcy. Kazdy kierowca jest rowny wobec prawa, a kombinowanie sprawia ze coraz wiecej cwaniakow jezdzi po drogach ... niestety im wiecej tym wieksza szansa ze trafie kiedys na szalenca. Moim zdaniem jesli zabiora ci prawko to tylko i wylacznie na wlasne zyczenie. Ja mam prawo jazdy od 7 lat i musze sie "pochwalic" ze w calej karierze dostalem 4 (slownie cztery)punkty. Powtarzam jeszcze raz - Jesli Tobie zycie nie mile (jezdzisz jak wariat) to przynajmniej oszczedz je innym i daj sobie spokoj z jezdzeniem samochodem

Cytat:
2007-10-11 23:31:35, ---Edi--- pisze:
No to po sprawdzeniu dokładnie sąd grodzki ma postpowanie karne, a policja ma postępowanie karno-mandatowe Czyli sąd grodzki nie nakłada punktów tylko mandat

Sąd nie nakłada mandatu.
Postępowanie karno-mandatowe?

Ja tam prawnikiem nie jestem, daleko mi do tego... Zaciekawił mnie tylko temat.

Jest tu jakiś prawnik? Bo mamy pewne wątpliwości...

Można w końcu dostać punkty wyrokiem sądu czy nie?

Podpisuję się również pod wypowiedzią kolegi Pre100na (jeśli wolno...). Ja mam prawko 12 lat i uzbierałem zaledwie 8 oczek (w obecnej chwili mam 0).
Skoro w niecały rok zarobiłeś prawie komplet, to może faktycznie powinieneś się jeszcze "doszkolić". A przy okazji na powtórnym kursie będziesz mógł zapytać, czy sąd grodzki może nałożyć punkty...

Cytat:
2007-10-11 23:58:55, szurmen pisze:
A przy okazji na powtórnym kursie będziesz mógł zapytać, czy sąd grodzki może nałożyć punkty...

O właśnie, bo koledzy ciekawi są

Tylko żartuję, nie życzę tego

przyłaczam sie do poprzednich glosów o rozsadek, tym bardziej ze jestes z mojego/naszego miasta wiec mamy bezposrednia szanse sie spotkac blacha w blache. 21pkt to musiales sporo narozrabiać. Ja mam od 5 lat prawko i łacznie mam 12pkt z czego 6pkt jest za jedną kolizje z wymuszeniem pierwszenstwa. I to juz mnie bardzo duzo nauczylo... Nie chodzi mi tu jakies licytowanie kto ma wiecej i za co, tylko o zycie/zdrowie/auta innych ludzi. Nie wiem za co tyle masz, moze 20 razy zaparkowałeś na trawniku :p ale jak chcesz poszaleć to jedz na stare lotnisko itp. A jak chcesz sie zabic/whatever to zrob to sam na drzewie. Nie mam nic przeciwko.

p.s czy to prawda ze na takim kursie pokazują zdjecia z wypadków itp masakry?

Co do jeżdżenia jak wariat i moich punktów, pierwszy mandat dostałem za "niestosowanie się do znaków" - 5 pkt, jest sobie taka mieścina koło W-w zwie się Uraz, w oto tym Urazie, nasi kochani drogowcy wzięli się za remont drogi i wyznaczyli objazd, z dobre 10km nadkładasz(jeżdżę tamtedy dosyć często) i postawili sobie zakaz wjazdu, nie dotyczy mieszkańców. Rozumiałbym jakby pracowali, to mój przejazd mógłby im przeszkadzać(a praktycznie normalnie sie dało przejechać)), tylko, że ja jechałem po godzinie 17 i chłopaki dawno już byli w domach. Ale co poradzić panom z policji nie dało sie tego przetłumaczyć, z ciekawostek powiem, że oni 1-2km drogi robią już dobre 2-3misiące. A drugi mandat od razu 10pkt dostałem w lesie, ograniczenie do 70km/h na prostej szerokiej drodze bo chodzą zwierzęta...

Nie twierdzę, że jestem bez winy, ale mam swoje zasady, nigdy nie przekraczam 50-60km/h w wioskach i miastach. Jak mam możliwość pojechać troche szybciej tzn prosta droga, szeroka droga pośrodku niczego, mały ruch, dobre warunki, to jade szybciej ale bez przesady...

Nigdy nie miałem żadnej stłuczki, a zrobiłem już dobre 12tyskm.

Cytat:
2007-10-12 00:19:54, pepsi_rulz pisze:
p.s czy to prawda ze na takim kursie pokazują zdjecia z wypadków itp masakry?

podobno tak... i nawet nie ktore to dosc ciekawe i "piekne" wypadki, ktorych nie zycze nikomu....!!!!

pepsi_rulz --> dobrze mowisz, niestety

u mnie w sumie 16pkt by sie uzbieralo przez cale 9 latek jezdzenia autkiem ale z tych 16 od pol roku zalega mi 8

a jesli chodzi o ilosc km w roku prywatnym ok 25-30tys ale sluzbowym mniej wiecej razy 3 = ok 70-90tys km

spiesz sie powoli, 5 minut dluzej a spokojniej dojedziesz

tak, pokazują wypadki. Mam nawet w domu na cd ten film - raczej mało estetyczne obrazki...

Kolego ktory jest autorem posta... aby stracic prawko potrzebujesz nazbierac 24 pkt, z tego co widze aktualnie masz ich 15... w takim razie wystarczy ze teraz bedziesz jezdzil zgodnie z przepisami i strachu zadnego nie ma.

Pisales tez ze na poczcie czeka na Ciebie foto - otoz zdjecia nie przychodza poczta, tylko przychodzi do Ciebie policja, lub dzwonia na numer domowy.
Nawet jakbys dostal fotoradarem za predkosc to nie sadze aby wlepili Ci tyle bys stracil prawo jazdy.

Noga z gazu przez rok i bedziesz czysty, potraktuj to jako duze ostrzezenie

[ wiadomość edytowana przez: _Maly_ dnia 2007-10-12 01:47:20 ]