Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
oszczegator Kielce | 2007-11-15 21:12:07 Witam ponownie.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi ![]() Od czasu gdy pisałem pierwszego posta byłem z autem u kilku znachorów ale problem jak był tak jest. Ostatni elektronik u którego byłem (chyba najsensowniejszy do tej pory) wyczyścił przepustnice, przeprogramował kompa, uruchomił sondy i stwierdził, że po tych zabiegach pod względem elektroniki i elektryki auto działa idealnie (fakt na razie żadnych błędów nie pokazuje). Według niego silnik może łapać gdzieś lewe powietrze lub może mieć niewyregulowane zawory (co nie wychodzi na kompie). Tak, że bardziej upatrywał usterki mechanicznej niż elektrycznej czy elektronicznej. Nie napisałem wcześniej że w aucie był wymieniany rozrząd i w serwisie nie zdjęli blokady napinacza rozrządu po jego założeniu tak że po przejechaniu kilkuset kilometrów łańcuch przeskoczył na zębatce wałka zaworów wydechowych. Potem zostały wymienione wszystkie zawory wydechowe i ich prowadnice, nowy napinacz, łańcuchy uszczelki i podkładki (także pod wtryskami). Rozrząd ustawiono na oryginalne znaki. Dół silnika był dobry więc go zostawiono bez ingerencji. Przy regeneracji głowicy ustawiono luz zaworów ( z tym że na zdjętej głowicy chociaż nie wiem czy to akurat ma jakieś znaczenie). Poza opisanymi wcześniej dolegliwościami zauważyłem, że silnik po odpaleniu na zimno ma długo (ponad 5 min) obroty ok 2000 obr/min. i w tedy od czasu do czasu go coś zdławia tak jakby przygasał (jak się zagrzeje i spadną obroty dławienie zanika). Poza tym w czasie jazdy gdy wyrzucę na luz (na ciepłym silniku) obroty spadają do 900 a potem od razu się podnoszą do 1100 i lekko drgając tak się trzymają całą jazdę na luzie. Gdy zatrzymam auto i chodzi na biegu jałowym obroty trzymają się ok 900 co jakiś czas kulejąc do 700. W okolicy głowicy w aucie cały czas coś miarowo stuka (dźwięk mi przypomina stukanie zużytej szklanki - popychacza hydraulicznego w "normalnym"silniku) ale byłem w serwisie i stwierdzili że to odgłos pracy wtryskiwaczy przy wtrysku bezpośrednim i ten typ tak musi mieć, poza tym luz zaworów jak wyżej pisałem, był regulowany przed założeniem głowicy. Elektronik, ten u którego byłem teraz poddał wątpliwości tą diagnozę twierdząc, że stukanie nie jest raczej normalne, zresztą mnie też tak się wydaje. Jeżeli komuś ten dodatkowy opis rozjaśnił sprawę to proszę o pomoc. Zwłaszcza liczę na Bigelektrona bo widzę że się ogarnia w temacie ![]() Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-11-15 23:49:39 [quote]
. Gdy zatrzymam auto i chodzi na biegu jałowym obroty trzymają się ok 900 co jakiś czas kulejąc do 700. W okolicy głowicy w aucie cały czas coś miarowo stuka (dźwięk mi przypomina stukanie zużytej szklanki - popychacza hydraulicznego w "normalnym"silniku) Po pierwsze jest podejrzane ze nie trzyma 600 nwk na biegu jalowym tylko 700-900. tutaj powody sa dwa albo ssie lewe powietrze co latwo sprawdzic ,albo ma przestawiony rozrzad. Mialem kiedys Corolle VVTi z przestawionym rozrzadem o 1 zab i bylo identyko bieg jalowy nie spadal z 900 stukalo i rozrzad sprawdzali 2 razy .pozatym chodzila swietnie. Ciezko cos powiedziec nie widzac auta ,ale od tego bym zaczol ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-11-15 23:53:50 Zrob sobie test VVTi
Silnik nagrzany podaj 12V na zawor OCV sterujacy VVTi w glowicy ,a silnik ma zgasnac momentalnie jezeli nie to VVTi nie zmienia faz. Jaka masz ta przepustnice na linke czy elektryczna? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
oszczegator Kielce | 2007-11-16 19:29:22 Witam.
Dzięki za odpowiedź. Jutro sprawdzę jaka przepustnica bo powiem szczerze do tej pory się jej nie przyglądałem. Jeżeli chodzi o kwestie elektroniczne to jestem lewy prawie całkowicie. Samodzielnie raczej nie wykonam tego testu o którym piszesz. Jeszcze jak chodzi o mechanikę to coś kumam ale elektronika gorzej. Z wykształcenia jestem prawnikiem ![]() ![]() Nie znasz jakiegoś dobrego speca, który by ogarnął te bryke ? W Kielcach niestety goście co go oglądali spasowali wszyscy. A w serwisie to gość stwierdził w ogóle że te typy tak mają i to jest dobrze (bał bym się go im dać nawet do umycia po tym co tam widziałem). Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-11-17 00:04:04 Niestety jedyne co moge zrobic to zaprosic cie na diagnostyke do Katowic ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |