| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2003-06-29 21:17:06 Witajcie!
Dziś się zagotowałem !!!,mianowicie od jakiegoś czasu w upalne dni lubi się wyłączyć zapłon(może coś innego ale tak odczuwam,i orotomierz nie pokazuje obrotów rosrusznika Chwilowe grzebanie na klemie plusowej gdzie u mnie schodzą się 4-ery obwody daje skutek przywrucenia pracy silnika.Po iluśkrotnym grzebaniu podjąłem się wymiany oczek kontaktowych(oprócz najgrubszego zaprasowanego w ołów) z zaciskanych zaśniedziałych na nowe zlutowane.Byłem zachwycony jak ani razu przez cały tydzień ta sytuacja mnie nie spotkała ale było znacznie chłodniej.Dzisiaj natomiast Omesia stawała 4-ery razy w drodze i zawsze przy próbie odpalenia musiałem ją oszukiwać ze robię cos przy klemie dodatniej(choć w tym miejscu wszystko jest czyste i nowe) a tak naprawdę to ją zdejmowałem i zakładałem(bez sensu). Dodam ze wyraźnie plus akumulatora jest gorący a minus ma temp.jak otoczenie.Czasem odpali się ale jak przygazuje to mu obciazenie prądu wzrośnie i zgaśnie. Pytanie czy to może być cewka zapłonowa i czy ktoś przerabiał taki problem!!! |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-06-30 11:11:23 A moze zacznij od podstaw, moze smierdzi Ci jajami w samochodzi ?
Zwróc uwage ze jak grzebiesz przy klemach to sie poprawia. Napisz jaki masz akmulator obslugowy czy bez czy sniedzieja Ci klemy itp? |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2003-06-30 20:26:26 No tak czasem podstawy sie ignoruje a szuka sie głebiej ,ale u mnie to juz troche trwa i ten etap mam za sobą .Po wizycie u zaprzyjaznionego elektromagika i innego własciciela omesi wszystko wyglada na to ze przyczyną jest uposledzony czujnik wału korbowego.Po wypieciu jego silnik wprawiony w ruch ,jazda z góry nie wskazuje ani grama obrotomierz a po wypieciu np kabla WN z cewki skutkuje pokazywaniem obrotów.
Mam pytanie czy ktos posiada taki czujnik do odsprzedania oczywiscie urzywany bo nowy ponoć 400złociszy kosztuje. I czy wystepuje on w wersji identycznej np w innych modelach,przydałaby sie ta inf. jak bedę na szrotach. |
![]() Olin_M . | 2003-06-30 21:58:02 Gratuluję znalezienia przyczyny.
W Poznaniu za taki czujnik do Omy A 2.0 chcieli 160,-zł (OPEL MĄDRY). |
Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2003-06-30 22:31:48
Heh, spóźniłem się z odpowiedzią Pozdrawiam Konrad |
PawelD DEADSOUL B FL sedan Wroclaw | 2003-07-01 07:27:14 Też miałem uszkodzony ten element, wygląda więc na to, że "BAAARDZO rzadko" to pojęcie względne. Co do zgodności zastosowanego czujnika w różnych modelach, to na pewno różnią się długościami kabla. Nie jestem pewnien ale wydaje mi się, że kabel jest w ekranie więc prawidłowe przedłużenie to trochę zabawy. |