MotoNews.pl

Jak sprawdzic sonde 4 przewodowa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chodzi mi o to jak sprawdzic sonde lambda 4 przewodowa? czy robic to na rozgrzanym silniku czy na zimnym, jaki powinna miec zakres pracy, jaki jest najlepszy zakres, czy w trakcie sprawdzania ten zakres sie zmienia przy nacisnieciu pedalu gazu, no i ktore przewody sprawdzac

Podjedż do elektryka pewnie Ci pomoże.
Ja dowiedziałem się o sondzie na przeglądzie gazowni Pokazywało 0 volt.
Prawdopodobnie zakres napięcia od 0 - 1 V.
Chyba,że ktoś wie jak sprawdzić omomierzem tzn.jaka wartość będzie wskazywała,że sonda jest sprawna.
A i tak wielkie prawdopodobieństwo,że jest padnięta!

Cytat:
2007-10-15 09:38:05, maciejb pisze:
chodzi mi o to jak sprawdzic sonde lambda 4 przewodowa? czy robic to na rozgrzanym silniku czy na zimnym, jaki powinna miec zakres pracy, jaki jest najlepszy zakres, czy w trakcie sprawdzania ten zakres sie zmienia przy nacisnieciu pedalu gazu, no i ktore przewody sprawdzac

nikt nie ma pojecia ktore przewody sie sprawdza i jak?

Wątpię żeby udało Ci się sprawdzić zwykłym woltomierzem, zakres pracy sondy określa się w granicach 0.2 - 0.8V, przy czym 0.2V to uboga mieszkanka, a 0.8V bogata. Ja swoją padniętą sonde sprawdzałem i miała taki sam zakres jak nowa. Z tego co jest mi wiadomo to można to sprawdzić na oscyloskopie, a nie na zwyklym woltomierzu, ale może się nie znam.

a da sie ja jakos przeczyscic? np wykrecic i spsikac sprezonym powietrzem zeby oczyscic? taka prowizorka, czy to nic nie da??

Nic nie da, sonda się wypala i jak padnie to już na amen