Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-16 18:43:44 Witam,
wczoraj byłem zrobić przegląd i tak omegę męczyli-gazowali, że strasznie kopciło i przeglądu nie przeszedł. 4 miesiące temu jak robiłem przegląd w tym samym warsztacie, ci sami ludzie i to samo auto był ten sam dym, w momencie jak go męczyli i przegląd przeszedł. Nie pytajcie dlaczego po 4 miesiącach robie drugi przegląd, bo to nieistotne. Nie pamiętam dokładnie kiedy, ale w servisie wymieniali mi olej na magnatec o czym dowiedziałem się po fakcie. Wiem, że magnatec to 'super' olej, ale nie dla tych silników przecież... czy to mozliwe, ze to przez ten olej tak kopci i czy można to jakoś naprawić? Podczas normalnej jazdy czy postoju auto nie kopci, tylko ci kretyni z przeglądu tak go wymęczyli... PS. mieszkam w uk, także to przegląd angielski, nie w polsce. [ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2007-10-16 18:46:12 ] |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-10-16 20:22:34 jak niebieski dymek to znaczy, że pali olej, może ci za rzadki wlali, a może nadszedł czas na zmianę bestii na nowszą |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-16 21:12:46 Nowa jest juz w drodze, jednak najpierw ta musze legalnie czy nie, wziac z powrotem do kraju ;] |
![]() Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2007-10-16 22:03:19 A MOŻE KATALIZATOR MASZ WYCIĘTY ?
[ wiadomość edytowana przez: Mariosomegos dnia 2007-10-16 22:03:42 ] |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-16 23:14:45
Nic nie jest wyciete. Wszystko na miejscu. |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2007-10-17 09:09:34 Najczęściej powowdem takiego dymienia jest luz na prowadnicach zaworów albo uczczelniacze zaworów.
Wymienić trzeba te uszczelniacze, da sie to zrobić bez ściągania głowicy ale rozrząd i wałek trzeba wywalać. Jeśli to nie pomoże to lepiej zostawić ten silnik gdzies w rowie. |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-17 09:21:10 Musze przyznać, że czasami coś stuka w środku, bez przyczyny przy normalnej jeździe po prostej. NIekiedy dodam więcej gazu pod górke i stuknie bardziej, a brzmi to jak zawory i nie wiem czy ma to coś wspólnego z dymem. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-10-17 11:01:41
Typowy objaw dla spalania stukowego. Nie pali się przypadkeim jakaś kontrolka? Filtr powietrza kiedy był wymieniany? Wydajność pompy paliwa kiedy sprawdzana? Rozrząd zmieniany? kiedy przez kogo?. |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-17 15:59:56
Filtr powietrza byl wymieniany niedawno, tak samo z rozrzadem i tez pompa paliwa byla wymieniona z vectry 2.0. Rozrzad wymienialem sam i raczej jest dobrze wymieniony i ustawiony. Przypomne tylko ze on tylko kopci tak jak go bedziesz meczyl na postoju, tak jak to zrobili ci w przegladzie. Podczas normalnego uzytkowania auta nie widac zadnego dymu. Czasem zakopci jak stoje w korku w upale, ale nie zeby to nie wiadomo jak. |
![]() ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2007-10-17 17:08:45 Apropo palenia oleju, to przeważnie auto palące olej kopci na biało. Niedopalona mieszanka (zbyt bogata) to kolor wyraźnie czarny.
Ty napisałeś, że jest to niebieski dym. Z tego co mi wiadomo, niebieski dymek to objaw spalania płynu chłodzącego (czyli jakoś musiałby się przedostawać do komory spalania) - więc tu pytanie: nie ma problemu z grzaniem się auta (lub trzymaniem b.wysokiej temp. podczas jazdy po mieście). Z drugiej strony napisałeś o tych "stuknięciach" - to daje do myślenia o czym już napisali przede mną. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-10-17 18:41:42 Eryk daj spokój.
Niebieski dym to olej. |
![]() ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2007-10-17 22:22:30 Napisałem o ewentualnosci "wodnej" teoretycznie - pytająco, bo wiem że jak auto "pali" płyn (sporo) to też widać niebieski dym w spalinach.
A olej na niebiesko lub biało (tak de facto to wg mnie nie najłatwiej rozróżnić), ale spoko loko luz i spontan - tylko pytałem bo ten niebieski dym mi sie "rzucił w oczy", zresztą na końcu napisałem że najbardziej prawdopodobna jest opcja o której mówicie. Teraz wracając do tematu - pytanie powiedzy sobie "głupie", ale różnie bywa - sprawdzałeś czy przypadkiem Ci nie przelali tego oleju przy wymianie? [ wiadomość edytowana przez: ericsson dnia 2007-10-17 22:24:54 ] |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2007-10-17 22:36:54 Olej i para wodna mają podobny kolorek ni to niebieski , ni to biały , ale w prosty sposób można odróżnić jedno od drugiego , po zapachu i zachowaniu na powietrzu , para wodna ucieka do góry i się rozpływa, olej ciągnie ku dołowi i dłużej pozostaje widoczny w powietrzu. |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-18 00:53:43 No wiec plyn chlodzacy to to nie jest, z tym akurat nie mam zadnych problemów. Napisalem niebieski, bo tak go nazwali w przegladzie, a dla mnie to po prostu dym, taki jak kiedys z syrenek sie wydostawal ;p |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-10-18 09:57:57 No syrenki miały olej w paliwie, więc jak jest taki kolor tzn ze auto spala olej.
Zrób sobie prosty test, nagrzej auto i potem pojedź jeszcze z 10-15 km po nagrzaniu aby olej w silniku się dobrze rozgrzał. Niech ktoś siądzi Ci na tyłek i sprawdź czy podczas przyspieszania wydobywa się dym, jeśli jest i trwa podczas przyspieszania. To silnik do rowu. Jeśli odpuścisz gas i zaczniesz hamować silnikiem i pojawi się dym to są dwie możliwośći. 1. Komp nie odcina dawki paliwa i paliwo leje się dalej (uszkodzone wtryski), dym bardziej czarny niź niebieski trudno to określić to trzeba zaoabczyć. 2. Olej jest wyciągany poprzez prowadnice zaworowe remont głowicy, wymiana uszczelniaczy i prowadnic, dym niebieski. Na warunki brytyjskie podejrzewam, że silnik też do rowu. W polsce około 600-1,5 tys zł w zależności kto, jak i gdzie. |
![]() zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2007-10-18 17:47:39 Wlałem zwykły pół-syntetyk, troche pokopciło, ale zaliczyli mi test. Auta się pozbywam w ciągu 2-3 tygodni, więc potrzebne mi to było tylko do spokojnego przewozu auta do kraju. A jak będę miał możliwość to sprawdze to czy jest dym podczas przyspieszenia podczas jazdy.
Dzięki za wszytskie informacje. ![]() |