Robie choinke w aucie, prosze o porady:P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zakupiłem listwy z diodami do samochodu dokładnie coś takiego , jednakże z elektroniki wiem tylko tyle że prądem można sie porazić
Prosiłbym o porade kogoś bardziej wtajemniczonego w tym temacie, co gdzie i do czego, chcialbym sobie te listwy zamontowac koło pedałów i u pasażera, tak by mi sie zaświecały razem z otwarciem drzwi, po prostu takie dodatkowe oświetlenie... Wiem ze niektóre osoby robiły w swoich autach coś podobnego, próbowałem szukać juz na tym forum jednak nie znalazłem nic co by mi pomogło w montażu

Przyjedź do Sosnowca
Coś się wymyśli

Ja takie dwie listwy zamontowałem do bagażnika
Wieczorem widno jak w dzień

Jak chcesz robić choinkę to trzabyło kupić minimum 10-15 szt
Np.:
po sztuce na drzwi, na oświetlenie miejsca na nogi dla Cię i przedniego pasażera, bagażnik, komora silnika i co tam jesio wymyślisz

[ wiadomość edytowana przez: krzychu_ch dnia 2007-10-16 23:55:00 ]

niedokońca jestem pewien po co w tej listwie z obydwóch stron są wtyczki na kable ale najprawdopodobniej jest tak jak napisane ze do tego jest kabel-wiec do tego kabla musisz podłąćzyć "+" do jednej żyły i "-" do drugiej-aby swiecily. Jednak w diodach w przeciwienstwie do zarówek istotne jest to z której strony podłączasz plus a z któej minus. Wiec wystarczy metodą prób i błedów (dwóch) sprawdzic gdzie ma byc plus a gdzie minus. Teraz jezeli juz to wiesz to jesli chcesz aby ci sie zaswiecalo po otwarciu drzwi to musisz zrobic plus na stałe (najlepiej jakis bezpiecznik wstawić) a minus dołączany z "czujników/włącznik" drzwiowych. Bardzo prosta sprawa generalnie

Cytat:
2007-10-16 23:50:01, krzychu_ch pisze:
Przyjedź do Sosnowca Coś się wymyśli Ja takie dwie listwy zamontowałem do bagażnika Wieczorem widno jak w dzień Jak chcesz robić choinkę to trzabyło kupić minimum 10-15 szt Np.: po sztuce na drzwi, na oświetlenie miejsca na nogi dla Cię i przedniego pasażera, bagażnik, komora silnika i co tam jesio wymyślisz [ wiadomość edytowana przez: krzychu_ch dnia 2007-10-16 23:55:00 ]

wlasnie ostatnio zastanawiam sie nad doswietlenia bagaznika
bo ciemno jak w dup... masz moze fotki z tego gdzie umiesciles te dodatkowe oswietlenie bagaznika??

Cytat:
2007-10-16 23:57:02, tommi3737 pisze:
niedokońca jestem pewien po co w tej listwie z obydwóch stron są wtyczki na kable

Można je łączyć równolegle w "węża"

Cytat:
2007-10-17 00:01:11, tommi3737 pisze:
wlasnie ostatnio zastanawiam sie nad doswietlenia bagaznika bo ciemno jak w dup... masz moze fotki z tego gdzie umiesciles te dodatkowe oswietlenie bagaznika??

Fotki mogę mieć dopiero koło niedzieli
Zamontowałem dwie listwy
Po jednej między głośnikiem a uszczelką klapy
Zostały przyklejone taśmą dwustronną.
Płaszczyzna blachy za głośnikami jest pod delikatnym kątem przez co listwy idealnie oświetlają środek bagażnika.
Ta mała lampka po lewej stronie schowana za zawiasami klapy jest zbyt słaba aby oświetlić tę piwnicę
Tym bardziej że nie mam LPG i całą przestrzeń mam do wykorzystania

Cytat:
2007-10-16 23:50:01, krzychu_ch pisze:
Przyjedź do Sosnowca Coś się wymyśli

ok, jestem za, sam raczej tego nie zrobie...

Cytat:
Jak chcesz robić choinkę to trzabyło kupić minimum 10-15 szt

nie no z tą choinką to taka ironia była, zalezy mi na dodatkowym oświetleniu w środku bo ta jedna lampka przy lusterku to troche za mało w takim wielkim aucie;]

Cytat:
2007-10-17 09:29:10, aksel86 pisze:
bo ta jedna lampka przy lusterku to troche za mało w takim wielkim aucie;]

To może załóż żarówki do tylnych lampek

Cytat:
2007-10-17 09:29:10, aksel86 pisze:
nie no z tą choinką to taka ironia była, zalezy mi na dodatkowym oświetleniu w środku bo ta jedna lampka przy lusterku to troche za mało w takim wielkim aucie;]

Można podłączyć tylne pod przednią
Zapalają się podczas załączenia przedniej
Koszt jakieś 2.5m przewodu dwużyłowego + dwie diody prostownicze

lampki do czytania

Cytat:
2007-10-17 09:57:02, piotr_ek pisze:
To może załóż żarówki do tylnych lampek

Jak jeździ sam to może nawet nie wie że z tyłu są lampki do czytania prasy podczas podróży

Dodatkowe lampki do bagażnika sa ok ale te oswietlające nogi? Jeszcze prąd popieści

nie wiem czy ktoś kojarzy ale w starych Polonezach takie były i moim zdaniem było to bardzo dobre rozwiązanie
dobrze wiem ze z tyłu są lampki "do czytania" też bym chciał je podłączyć do całości ale tak jak wspominałem potrzebuje do tego pomocy fachowca...

W przyszłym tydniu po 15 będe miał wolne.
Chyba że Ci pasuje niedziela od 14

to co z tymi fotkami bagaznika doswietlonego??

Cytat:
2007-10-17 01:32:15, krzychu_ch pisze:
Fotki mogę mieć dopiero koło niedzieli

Cytat:
2007-10-18 00:15:00, krzychu_ch pisze:

ok sorry i z góry dzieki

Po co w ogóle oświetlać nogi? Przecież to tylko niepotrzebnie świeci pod kierownicą

Cytat:
2007-10-18 09:50:01, slawekk pisze:
Po co w ogóle oświetlać nogi? Przecież to tylko niepotrzebnie świeci pod kierownicą

A to już zależy kto kieruje

Pomysł jest taki żeby te diody oświetlały miejsce na nogi ale tylko po otwarciu drzwi

No chyba że jedzie jakaś ładna lala w mini to można włączyć lampkę koło zegarka i.....

upssss....... chyba mam zwarcie

jadę do Krzycha w przyszłym tygodniu po południu, może ktoś jeszcze jest chętny na przyjazd do Sosnowca? mini spot by sie udał jaki...;]

Nie chcę wyjść na snoba, ale... W Lwiątku patent mam taki że światło jest w spodzie drzwi z przodu i z tyłu - jak wysiadasz z auta to dokładnie widać podłoże na które kładziesz stopy - zajebiste rozwiązanie - dzięki niemu wczoraj nie wjechałem w psie sranie przy wysiadaniu