Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jujinn w-wa | 2007-10-17 18:59:35 Powinien Ci tak samo odpalac na benzynie jak odpalał przed zalozeniem instalacji. Obawiam sie ze gazownik probuje Ci wcisnac kit
Pzdr |
![]() skuter-77 Scorpio 2.9lLpg+Blos Bielawa | 2007-10-28 19:00:52 Moim zdaniem cos ci zje.....li ,mam tez sekwencje w windstarze i takich objawów nie mam. |
marcellod Honda Accord wawa | 2007-10-29 15:42:23 Witam
Byłem na przeglądzie z samochodem. Po podłączeniu pod PC wszystkie parametry instalacji były ok żadnych błędów. Niepokojące były oczywiście obroty na benzynie, 820 i falowały do 860 na ciepłym oczywiście silniku na gazie w granicach 760 i tak wzrastają do 780, po prze gazowaniu spadały nawet do 500 ale później wzrastały, reasumując silnik nierówno pracuje. Wymieniłem świece i przewody. Silnik gaśnie tylko gdy jest jeszcze nie rozgrzany dobrze zapomniałem wcześniej napisać że na benzynie tez mi potrafił zgasnąć i to w tych samych miejscach co na gazie. Po wielu przeprowadzonych wywiadach i sugestiach także fachowców z warsztatu (LPG) problem jest prawdopodobnie w luzach zaworów Honda tak ma, luzy na zaworach według zaleceń producenta trzeba sprawdzać i regulować co 45 tyś km, nie wiem kiedy były ostatnio regulowane. W środę będą przejrzane i zobaczymy jakie będą skutki. A wracając do obrotów na wysokich obrotach chodzi rewelacja w końcu to V-tec!!!!! Jeśli chodzi o spalanie to jest bardzo przyzwoite jak na motor o mocy 136KM wynosi średnio 9,5 l na 100km, a wolno nie jeżdżę. Pozdrawiam. ![]() |
jujinn w-wa | 2007-10-29 16:44:38 Az za niskie to spalanie, jesli masz za uboga mieszanke to tez nie dobrze. Chyba ze to jazda po trasie...
Pozdrawiam |
marcellod Honda Accord wawa | 2007-10-30 18:55:09 "Az za niskie to spalanie, jeśli masz za uboga mieszankę to tez nie dobrze. Chyba ze to jazda po trasie..."
W trasie przede wszystkim ale nie jeżdżę wolno oczywiście. Niema co porównywać jazdy na benzynie do LPG bo różnica zawsze będzie niezależnie od instalacji. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
marcellod Honda Accord wawa | 2007-11-20 21:48:47 Witam
Obroty trzyma, nie gaśnie chodzi tak jak powinna a przyczyną były źle ustawione zawory!!!! Na sących była szczelina 0,15 do 0,18 a na wydechowych około 0,2 a powinny być 0,24 i 0,28 i tak zostały ustawione Czasami występuje problem z samozapłonem przy gaszeniu silnika. Miał ktoś z was podobny problem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
suchysusz Honda Accord poznań | 2008-07-16 20:09:18 witam, mam bardzo podobny problem do poprzednika
Honda Accord 1.8 VTEC 1999r. Gaz od 1,5 miesiąca, przejechane na nim 2,5 tys. przebieg 150600. Instalacja sekwencja BRC 24 sequent. Od początku auto dziwnie odpalało po zgaszeniu na gazie, kręci krótko, za krótko, czasami odpala i się dusi, spadają obroty, czasami kręci i odpala dopiero za 2 próbą... do tego czasami gdy gaszę na gazie auto jeszcze moment się jakby czka... potem kręci i nie odpala przez 2 próby... Byłem na regulacji oraz dziś na wymianie komputera i wtrysków... niestety problem występuje dalej, cała instalacja przy mnie dokładnie sprawdzona... Panowie z firmy instalującej gaz nie wiedzą co to może być, ale obiecali że będą się dowiadywać... po za tym absolutnie żadnych problemów, przy gaszeniu na benzynie jest ok... za kazdym razem kręci chwilke i odpala tak jak powinien. Firma która zakładała instalację jest firmą pewną, polecaną mi przez wielu ludzi, robili już około 20 accordów takich jak mój i nigdy się nie spotkali z takim problemem. I tu moje pytanie, czy ktoś spotkał się z takim problemem i jak został on rozwiązany? Jeden z monterów powiedział że zakładał kiedyś do instalacji zwykłej emulator który jeszcze chwile nie odłączał prądu żeby paliwo mogło sie wypalić gdyż według niego w tym tkwi problem... Z góry dziękuję za pomoc |
holland2 opel vectra B Dębica | 2008-07-19 13:37:27 podstawowym problemem z odpalaniem na benzynie po zamontowaniu SQ24 jest źle podpięty "+" po kluczyku. Jeżeli po wyłączeniu zapłonu na przełączniku palą się jakieś diody l to na 100% nalezy zmienić podłączenie brązowego kabelka wychodzącego z centrali gazowej. często gazownicy wpinają go pod zasilanie (czyli + wtryskiwaczy benzynowych bo tak jest łatwiej i szybciej) a niestety nie wszędzie można. Jeżeli chodzi o starsze instalacje SQ24 to może się również uszkodzić reduktor i "puścić gaz" przez króciec podciśnieniowy do kolektora, co powoduje zalewanie silnika(bogata mieszanka).
pozdrawiam |
oprawca_1978 Polonez Warszawa | 2008-07-21 10:27:39
Jeśli na benzynie chodził OK i chodzi OK, a na gazie (dopiero co założonym) nie chodzi, jak na benzynie = instalacja LGP zrąbana. Tu nie ma innej opcji, grunt tylko to nie dać się nabrać na "opowieści" panów "mechaników" i różne teorie, że to niby "obrotów nie czyta", "luzy zaworowe nie takie są" - choć silnik ma na pewno samoczynne kompensatory hydauliczne, to standard już, i tak dalej. Ileż to ja różnych wymysłów już słyszałem! Jeśli silnik po zgaszeniu jeszcze pracuje trochę - to znaczy, że w instalacji zalega jeszcze gaz, który do tego jeszcze się zapalić potrafi. Innej możliwośći nie ma, jeśli silnik po odłączeniu zapłonu jeszcze pracuje. I tu dwie opcje - albo zapala się od samego ciepła elementów komory spalania silnika, albo zapłonu nie odcina, tylko same paliwo po wyłączeniu stacyjki. Przebieg 2,5 tys km to nic, ja w swoim 12 letnim polonezie przez cztery lata zrobiłem (od 69 tys do teraz - 146 tys) na instalacj II gen - już 77 tys km i wszystko OK. Tylko raz miałem kłopot - z własnej winy - nie czyściłem parownika i trzasnęła cienka membrana. NIGDY mi nie strzelił na gazie, nie zgasł, nie szarpnął. W zależności, od tego, gdzie zatankuję - jest żwawszy lub słabszy. Rozpiętość jakość gazu w Polsce jest straszna - i na pewno zdecydowana jego ilość to gaz chrzczony jak diabli, to dosłownie czuć pod butem. |
beren1 nakło | 2008-07-21 17:46:50
Na moje masz, za bogatą mieszankę na wolnych obrotach i zalewa ci silnik, proponuję zmienić czas nakładania się faz na dłuższy, po drugie lekko zubożyć mieszankę na parowniku. Jeżeli sekwencja to śmigaj do gazownika ma chodzić i koniec, teraz jest lato, ale jak przyjdzie zima to dopiero się będziesz męczył.... Mam nadzieje, że instalacja zapłonowa jest ok, kable WN itd.... Na benie może być ok, ale gaz potrzebuje mocniejszej iskry. Jedz do gazownika ma chodzić ok. Co do silników Hondy i regulacji zaworów, te silniki nie maja kompensatorów hydaulicznych ( sorki oprawca ![]() ![]() ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-07-21 19:50:44
Kompletna nieznajomość budowy współczesnych silników. Użytkownik oprwca_1978 jest kompletnym dyletantem w dziedzinie LPG. |
holland2 opel vectra B Dębica | 2008-08-01 16:06:13
i tutaj się zgodzę.... za dużo teorii za mało praktyki... ![]() |
todo Hyundai Matrix 1.6 L ... Katowice | 2008-08-05 12:36:01 Miałem podobnie w Accencie 1.3. Powodem były różne czasy wtrysku na benzynie i na lpg. Regulacja lpg pomogła w 100%. |