Oznaczenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy VVT-I oznacza że silnik jest z dwoma wałkami rozrządu czy z jednym bo chciałem kupić katalizator do avensis 1.8 VVT-I a gość mi powiedział że to jest silnik 16V a mnie wygląda że to jest z jednym wałkiem rozrządu i czy to jest prawda czy te oznaczenia są dla obydwu typów silników

Wszystkie benzynowe Toyoty są robione w technologii 4 zawrów na cylinder i to już od początku lat 90 tych więc ten silnik na pewno ma 16 zaworów. Co do wałków to silniki ze zmiennymi fazami rozrządu mają dwa wałki w głowicy

dzięki bo gość nie mógł się wyznać z katalogu czyli ja mam prawdopodobnie jeden wałek bo głowica jest dosyć wąska a po drugie z tego co wiem to silniki z dwoma wałkami rozrządu mają pasek a ja mam łańcuszek

Silnik 1.8 z paskiem to 7a-fe skoro masz łańcuch to znaczy że masz 1zz-fe ale oba te silniki były wykonane w technologi DOHC czyli z dwoma wałkami w głowicy

VVTi tzn zmienne fazy rozrzadu ...w Corolli Ave i Yarisie jest lancuch napedzajacy kolo zebate bebna VVTi na walku rozrzadu a drugi walek rozrzadu jest napedzany od pierwszego przekladnia zebata.

Cytat:
2007-10-18 00:13:50, Bigelektron pisze:
drugi walek rozrzadu jest napedzany od pierwszego przekladnia zebata.

powiedzmy że znakomita większość ( można uznać że wszystkie, z paroma wyjątkami ) 4 zaworowych głowic Toyoty jest tak zbudowana

Wiec ja mam jeden z tych wyjątków i się z nim męczę.

dzięki za objaśnienie

Cytat:
2007-10-18 15:23:05, carinus pisze:
Wiec ja mam jeden z tych wyjątków i się z nim męczę.

mówisz o Celince : właśnie w jakiejś starej Celinie widziałem silnik z osobnym kołem do każdego wałka, i było to chyba jakiś 2 litrowy turbiszon...

pzdr

Cytat:
2007-10-19 01:47:51, marcinm pisze:
mówisz o Celince : właśnie w jakiejś starej Celinie widziałem silnik z osobnym kołem do każdego wałka, i było to chyba jakiś 2 litrowy turbiszon... pzdr

Ogólnie rzecz biorąc 3S-G...
Jak to zobaczyłem u Carinusa pod maską to odechciało mi się takiego silnika
Pozdro.