Sprzęgło?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Zastanawia i jednocześnie martwi mnie jedna sprawa. Próbowałem poćwiczyć trochę dryftu na moim silniku (2.0 16V). Autko nie jest stare bo '99r po liftingu. Na nawierzchni posypanej piaskiem jest ok,ale jak próbuję wystartować ostro na asfalcie to wcale kola nie obracają się w miejscu (nie ma poślizgu), co więcej silnik wchodzi na obroty a samochód nie "pali gum". TC nie mam. Siada sprzęgło?(ale żadnego smrodu od tarczy nie czuje).Boję się sprawdzić jeszcze raz, żeby przypadkiem nie padło całkiem.
Jak to sprawdzić?

Właśnie tak. JAk dodoajesz gazu a oborty idą up a auto nie jedzie, znaczy się "miałeś sprzęgło".

Widziałem jak mechaniory sprawdzali sprzęgło i trochę dupa mi się zacisnęła. Na odpalonym silniku zaciągnął ręczny, następnie wcisnął sprzęgło, wrzucił piątkę, gaz w połowie może trochę więcej i puścił sprzęgło. Jak silnik zadusi, to sprzęgło dobre a jak nie to planuj naprawę. Tak to wyglądało.

pablo, ten test rzeczywiście jest do dupy . Smalski, parafrazując PiotrS - "prawie miałeś sprzęgło"... bo jeszcze łapie ... trochę

JAK JUZ ZDECYDUJESZ SIE NA ZAKUP POLECAM NAJTAŃSZE ORYGINALNE ZAMINNIKI, OCZYWIŚCIE NIEJDENO UDAŁO MI SIE KOMUŚ KUPIC. SPRZEGŁO KPL LUKA Z ŁOŻYSKIEM 390 ZŁ
POZDR

Dzieki Wszystkim za pomoc!!!
No coz trzeba zbierac kaske....

Cytat:
2007-10-18 16:14:06, WojtGda pisze:
JAK JUZ ZDECYDUJESZ SIE NA ZAKUP POLECAM NAJTAŃSZE ORYGINALNE ZAMINNIKI, OCZYWIŚCIE NIEJDENO UDAŁO MI SIE KOMUŚ KUPIC. SPRZEGŁO KPL LUKA Z ŁOŻYSKIEM 390 ZŁ POZDR

a do X30XE ? łożysko mi szumi (raz szumi, raz huczy,a raz cisza ) i właśnie nie wiem czy SACHS-a czu LUK-a
"orginalny zamiennik"

Łożysko samo to 50zł kosztuje (SKF)
Pytanie czy opłaca sie wyjmować skrzynię, żeby samo łożysko wymienić...

a ile km zrobie na takim łożysku ?
ponieważ już zrobiłem na nim ok.1300 km,a jeszcze czeka mnie powrót do PL ok.800 km.

[ wiadomość edytowana przez: MarekV6 dnia 2007-10-19 18:12:02 ]