Nie swieci kontrolka paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

jak wyglada czujnik odpowiedzialny za ta kontrolke i gdzie sie znajduje? co moglo pasc?
wskaznik paliwa pokazuje prawidlowo ile jeszcze benzyny zostalo, wiec niby nie przeszkadza to w jezdzie. jednak gdy nie swieci "pomaranczowa" to zapominam o tankowaniu:)

ps: zarowka jest OK:)

odpadł ci bak po warjacjach
styk na liczniku coś spieprzony bo nic innego jeśli wszystko działa tzn wskażnik

tak.. jakby koozka nie skakala to by kontrolka swiecila

Nie wiem co żeś wyczynniał ale skoro wskazuje poziom to bak jeszcze jest. Proponuję sprawdzić poprawnść polączeń przewodu do konektorków znajdujących sie u góry zbiornika. A jeśli to nie pomoże to pozostanie wyjęcie baku. Milej pracy.

zeby sprawdzic te polaczenia musi chyba zdjac zbiornik...ale to super zabawa...ja robiłem z tym kiedyś do 21 pod blokiem...

Ja swoejgo czasu na kanale uwinołem sie z wymiana w 2 h ale to chyba dlatego, że na kanale. Znacznie wygodniej!!

A sprawdzałeś czy nie przepaliła się żarówka?

Jezeli jest dobra i oprawka dobrze styka z płytką, to spróbuj opuścić zbiornik i podłączyć końcówkę, która jest za króćcami (Nie między nimi bo on jest od wskaźnika) do masy. Jeżeli zaświeci się kontrolka, to znaczy, że masz uszkodzony styk od kontrolki rezerwy paliwa i musisz wyjąć cały smok z pływakiem.
Jeżeli nadal się nie świeci, to musisz szukać przyczyny w instalacji (bezpieczniki, przewody, połączenia itd)

Ja u siebie w rajdówce miałem taki objaw, że nie działał mi wskaźnik poziomu paliwa, kontrolka rezerwy paliwa, kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego, kontrolka ssania, czyli wszystkie kontrolki, które mały na stałe podłączony +.
Okazało się, że dioda w zestawie miała przebicie i przepaliła się ścieżka od zasilania kontrolek i wskaźnika.
Wystarczyła wymiana diody i naprawa ścieżki i jest OK.